Destinacije :: Niški okrug ::

Sokobanja smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Sokobanja je mesto koje se nalazi u jugoistočnom delu Srbije, naročito poznato po izuzetno osvežavajućoj i povoljnoj klimi koja se stvara ovde zahvaljujući planinskim masivima koji ga okružuju. Sokobanjska kotlina je smeštena na nadmorskoj visini od 400 metara. Na severu je oivičena planinom Rtanj, na jugu Ozrenom, dok se masivi Devica na jugoistoku, a Slemen i Krstatac prostiru na istoku. Sa zapada se izdižu planine Bukovik i Ražanj.

Kroz Sokobanju protiče reka Moravica, koja na zapadu kotline gradi Bovansku klisuru. Sokobanja je od Beograda udaljena 230 km, od Novog Sada 320 km, a od Niša i niškog aerodroma svega 60 km. Inače, Sokobanja je dobila ime po starom gradu Sokogradu koji se još nazivao i Sokolac, Sokolica i Sokolnik.

Legenda o Soko Banji

Nekad, u vremena davna, silan velmoža, gospodar tvrdog Sokograda, jahaše kotlinom. Odjednom, smrči se nebo nad Ozrenom, sevnu munja sa Oštre čuke. Pa grunu grom i zadrhta zemlja sve do šiljka na surom Rtnju. Poskoči uplaseni hat. Jahač pade s njega i izgubi svest. Kada se gospodar Sokograda osvesti, učini mu se da su mu sve kosti polomljene. Nije mogao na noge da se osloni. Ležao je tako i čekao smrt. Iznenada, začu klokot vodenog ključa. Polako i bolno se pridiže, da se bar žedan od sveta ne rastavi.  Kada velmoža prvi gutljaj vode sa dotle vrela nepoznatog popi, u glavi mu se namah sve razbistri. Kad desnicu ruku u vodu stavi, snaga u njoj ožive.

Kada to gospodar tvrdog Sokograda vide, onako u odelu gospodskome, okupa se u kladencu, ozdravi odmah, pa se orno vrati u tvrdi grad. Odmah naredi da se kuća nad izvorom digne.

Zamalo proču se glas o vodi isceliteljici na sve četiri strane sveta. Sa svih strana navali kljasto i bogaljasto- oni sto im duša u nosu bejase da na ključu vode vidarice melemom svojim boljkama potraže. Ozdravise mnogi od vode u kotlini među Ozrenom i Rtnjem. Oni što su najvise bolni bili, tu i domove izgradiše.

Sokobanja – Gospodar banjskog turizma

Za Sokobanju se sa pravom može reći da je gospodar banjskog turizma i prva ekološka opština u Srbiji. Čist vazduh, kvalitetne termalne vode i mnoštvo parkova su idealno mesto za lečenje plućnih bolesti, reumatskih oboljenja, nervnih bolesti, a pogotovo se preporučuje za odmor i rekreaciju osobama svih starodnih doba. Ovde je zastupljena i slana terapija – moderna metoda lečenja koja podrazumeva boravak pacijenta u slanoj sobi.

Sport i rekreacija u Sokobanji

Veoma povoljni klimatski faktori predstavljju idealne uslove za razvoj sportsko-rekreativnog turizma i bazične pripreme sportista. U Sokobanji turistima i sportistima su na raspolaganju: fudbalski stadion kao i 3 manja igrališta za fudbal, 5 kombinovanih terena za male sportove, 4 zatvorena bazena, 4 teniska terena, 4 teretane, streljana, kuglana, više trim i staza zdravlja u ukupnoj dužini od 20 km.

Okolina Sokobanje, a posebno planine Ozren, Rtanj i Devica nude nepregledne terene za sportove kojima su privrženi samo oni najhrabriji. Iz godine u godinu sve su popularniji mountibiking, free climbing, orijentacioni kros, paraglajding, jedrenje na Bovanskom jezeru, spuštanje u Rtanjsku ledenicu

Grad Sokobanja

Centralno banjsko šetalište prekriveno je mermernim pločicama koje natkriljuju krošnje stogodišnjeg drveća. U centru grada se nalaze mnoge stare građevine i spomenici kulture kao što su Milošev konak, Zavičajni muzej, Galerija-Legat Miluna Mitrovića, Tursko kupatilo, crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg i druge. Duž šetališta se pruža i centralni banjski park sa dečijim igralištem.

Aqua park Sokobanja

Aqua park Sokobanja je zabavni vodeni kompeks na površini od 16.000 m². Smešten je na atraktivnoj lokaciji na svega 1,5km od centra Sokobanje. Aqua park pruža mogućnost celodnevne zabave i rekreacije za sve starosne kategorije posetilaca. U toku leta organizuju se raznovrsni kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni sadržaji, kako bi se upotpunio i obogatio boravak posetilaca.

Lov i ribolov

Strastveni lovci mogu se okušati u lovu na zeca, fazana, jarebicu, prepelicu, šumsku šljuku, divlju svinju, srnu, vuka, lisicu, šakala, divlju mačku. Lov u lovištima se obavlja u skladu sa zakonom, a sprovodi se organizovano, po propisima nadležnih organizacija i institucija.

Što se tiče ribolova, i rečni i jezerski su veoma popularni. Bovansko jezero spada u jedno od najbogatijih srpskih jezera. Udruženje sportskih ribolovaca “Moravica” brine o stanju ribljeg fonda u reci i jezerima, a na usluzi je svim zaljubljenicima u ovaj sport.

Gastronomija

Idealan kutak za uživanje u ukusima tradicionalne hrane i u prelepom prirodnom ambijentu, predstavljaju restorani raspoređeni u Sokobanji. Najbolja jagnjetina ispod sača i roštilj vas čekaju u nekim od sokobanjskih restorana i kafana. Noćni život uglavnom podrazumeva posete kafanama, kao i veselja uz narodnu muziku.

Izletišta u blizini Sokobanje

Sokobanja u svom okruženju ima veliki broj destinacija, odnosno izletišta kao i zanimljivosti, odnosno nalazišta.

Izletište Lepterija

Lepterija je najposećenije i najpoznatije sokobanjsko izletište. Smešteno je na oko 2,5 km uzvodno od Sokobanje. U izletištu se nalazi odmaralište Narodne Banke Srbije i restoran koji je njegov sastavni deo. Tu je i restoran ”Pećina” poznat po dobrom jegnjećem pečenju na ražnju i nadaleko čuveni kravajčići ispod sača.

Sesalačka pećina

Sesalačka pećina se nalazi u ataru sela Sesalac i udaljena je oko 19 km od Sokobanje. Pećina je osvetljena u dužini od 200 m i obiluje pećinskim nakitom: stalaktitima, stalagmitima, travertinskim kadama i tananim draperijama. Kroz nju teče rečica ponornica. Ispred pećine je lepo uređen piknik prostor, a u neposrednoj blizini je i veštačko jezerce.

Sokograd

Od Lepterije uzvodno na nekih 500m se nalazi i stari grad Sokograd. Nema pouzdanih podataka o njegovom nastanku, a izvesno je da se radi o srednjovekovnoj tvrđavi izrađenoj na temeljima utvrđenja iz 4 do 7. veka. Pominje se u biografiji despota Stefana Lazarevića, a porušen je tokom borbi za turski presto koje je vodio sultan Musa protiv odmetnika Hanuz bega 1413. Musa, poznatiji kao Musa Kesedžija, pominje se i kao glavni krivac za rušenje Crkve Svete Petke nedaleko od izletišta Lepterija.

Brdo Popovica

Popovica se nalazi na drugoj strani kanjona Moravice u odnosu na Sokograd. Vrh Popovica je na 443 metara nadmorske visine i sa njega se mogu videti: Sokograd, izletište Lepterija, Janior, Sokobanja, vrh Šanci, Rtanj i dolina prema selu Blendija. Do Popovice može se doći preko brda stazama od hotela “Moravice”, parka Banjice, Lepterije ili sa Prevalca. Na lokalitetu “Ravna stena” nalazi se drveni sto sa klupama i sucobranom. Za smelije i odvažne put dalje vodi ka kanjonu Moravice.

Izletište Grudno

Izletište Grudno nalazi se na 4,5 km od sokobanjskog centra, na planini Ozren. U neposrednoj blizini se nalazi jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, Ripaljka. Nedalako odavde, nalazi se i Ozrenska pećina.

Izvor reke Moravice i Bovansko jezero

Izvor reke Moravice je izuzetan prirodni fenomen, a za njim ne zaostaje ni Bovansko jezero koje se nalazi na ulazu u Sokobanju iz pravca Aleksinca. Ovo veštačko jezero dugačko je 10 km, i na njemu postoji nekoliko uređenih plaža i na sokobanjskoj i aleksinačkoj strani.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sokobanja
Rent-A-Car - SokobanjaIzleti/Ekskurzije - Sokobanja
Drugi gradovi Niški okrug