Destinacije :: Istočna Srbija ::

Smederevo smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Počeci grada Smedereva, na obodima Šumadije i Panonskog basena, sežu u daleku prošlost. Zna se da su ga naseljavali Tribali Mezi, a nadirali Huni i Avari. Za vreme rimske imperije, u okruženju su postojala dva naselja, zapadno od današnjeg položaja grada, Vincea i Mons Aureus. Za vreme cara Marka Valerija Aurelija Proba, zahvaljujući pogodnom položaju i klimi, smederevski kraj je postao centar za gajenje vinove loze.

Kako je Smederevo dobilo ime

Poreklo imena grada Smedereva obavijeno je velom misterije. Iako je pominjanje ovih krajeva zabeleženo u delu Apolonija s Rodosa „Pesma o Argonautima“, nastalom još u III veku pre nove ere, a naziv naselja Smederevo u povelji cara Vasilija II iz 1019. godine, niko tačno ne zna šta ovo ime znači niti odakle potiče.

O tome, kao što to često biva, ima puno teorija, od kojih su među najzanimljivijim ta da je naziv potekao od imena neke, nama nepoznate ličnosti koja se mogla zvati Smender (srednjovekovno muško ime), da je grad dobio ime po pogledu na bujne i bogate šume koje su nekada krasile čitavu Šumadiju, od reči „smet“ – pogled i „drevo“ – šume, a možda najegzotičnija od svih, da je ovaj naziv morao imati korene u persijskim, odnosno hazarskim toponimima.

U prevodu sa persijskog „Semender” znači „krajnja vrata” — položaj kakav je geografski u hazariji imao grad Semender, čiji su se mnogi stanovnici bežeći pred najezdom osvajača, uputili u naše krajeve, nazivajući svoja nova naselja imenima ranijih staništa. Ovu teoriju potkrepljuje i činjenica da je hazarski Semender bio sličnih karakteristika kao i srpsko Smederevo.

Smederevska tvrđava (1428. – 1439.)

Smederevska tvrđava predstavlja najvažniji deo istorije ovog grada. U periodu između 1428. i 1439. godine, podigao ju je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića, kao pravno, vojno, privredno kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine. Nepravilnog je oblika trougla, smeštena na ušću reke Jezave u Dunav, sastoji se iz dva dela: Velikog i Malog grada.

Sa 25 kula, visokih preko 20 metara i bedemima visine oko 10 metara i širine do 4 metra smatra se jednom od najvećih srednjovekovnih tvrđava ravničarskog tipa u čitavoj Evropi.

Mali grad je zapravo predstavljao Đurađev dvor, njegove porodice i svite, a kraj njega su bile izgrađene biblioteka i kovnica novca. Najreprezentativniji deo Malog grada bila je Prestona dvorana Sala magna audientia, ukrašena trima gotičkim i jednom romaničkom biforom – prozorima isklesanim u kamenu, jedinstvenim primerom u izgradnji srednjovekovnih gradova u Srbiji.

Na jednoj od kula smederevskog Malog grada nalazi se opekama uzidan veliki natpis koji svedoči o godini izgradnje utvrđenja. Ovakvi natpisi predstavljaju svojevrsni raritet u srpskoj tradiciji. Sačuvana je i Donžon kula, poslednja odstupnica i odbrana, rezervisana za povlačenje i sklonište dvorskog plemstva u slučaju napada. U njenom dnu se nalazi kapija, jedan od nekoliko izlaza na reku, u slučaju da tvrđava više ne može da se brani.

Kao što se da pretpostaviti, tvrđava je bila svedok burne istorije, mnogih napada, osvajanja, rušenja, paljenja i stradanja, ali i obnove i ponovne gradnje. Danas predstavlja svojevrsni muzej, popularnu turističku destinaciju, kao i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje.

Hram Svetog Georgija (1850. – 1854.)

Elegantna bela crkva, hram, smešten u strogom centru grada još jedno je zdanje po kome je vekovima Smederevo poznato, i koje predstavlja njegov simbol. Hram je građen u periodu između 1850. i 1854. godine, po ugledu na manastir Manasiju.

Po veličini je ovaj hram treći u Srbiji, i izgrađen je od belog mermera po projektu Jana Vevole. Hram krasi pet kupola i visoki zvonik na zapadnoj strani. Iznad zapadnog portala hrama nalazi se skulptura Sv. Georgija i aždahe. Vitki stubovi krase unutrašnjost crkve dok je iskonostas, 1935. godine izgradio slikar Andreja Vasiljević Bicenko iz Kijeva, jer je ikonostas iz perioda nastanka crkve nažalost uništen tokom Prvog svetskog rata.

Glavni gradski trg

Na mestu nekadašnje velike pijace, u srcu grada, pred hramom Svetog Georgija, u obliku trougla kao i tvrđava, nalazi se Glavni gradski trg. Pored hrama, ovo, omiljeno sastajalište Smederevčana, okruženo je Spomenikom palim borcima u Prvom svetskom ratu, Zgradom okružnog načelstva odnosno današnjim Opštinskim sudom, Galerijom savremene umetnosti, a tu je i čuvena gradska fontana.

Smederevska Gimnazija (1871. godina) i Karađorđev dud

U neposrednoj blizini Gimnazije, osnovane čak 1871. godine, čiji je jedan od najpoznatijih đaka bio srpski književnik Branislav Nušić, i dalje se zeleni i rađa Karađorđev dud, botanički raritet, jer je star preko trista godina. Pod njim je tadašnji turski zapovednik grada Dizdar Muharem Guša ključeve grada predao Voždu Karađorđu Petroviću 8. novembra 1805. i tako simbolično, po drugi put u istoriji, proglasio Smederevo prestonicom Srbije.

Crkva uspenja presvete Bogorodice

Crkva uspenja presvete Bogorodice, sastavni deo Starog groblja na Karađorđevom brdu, izgrađena je u prvoj polovini XV veka. Smatra se da je bila grobna kapela smederevskog mitropolita Atanasija. Umetnici iz nekoliko zografskih radionica oslikali su je tokom XVII veka. Ovde se takođe nalazi i spomen – kosturnica žrtvama jednog od najtragičnijih događaja u istoriji Smedereva, eksplozije koja se odigrala 05. juna 1941. godine, a koja je odnela mnogobrojne živote.

Vila Zlatni breg – Letnjikovac dinastije Obrenović

Vila Zlatni breg poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović, nalazi se na udaljenosti 4km od centra grada, u naselju Plavinac. Imanje je kupio knez Miloš, dok su kralj Milan i kraljica Natalija u vili ustanovili dvorski život koji je podrazumevao brojne zabave i društvena okupljanja.

Neki od gostiju koji su posećivali kraljevski par i ovo zdanje bili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i drugi. Nakon razvoda, vila je pripala kraljici Nataliji, koja je angažovala čuvenog dvorskog arhitektu Jovana Ilkića, koji je između ostalog projektovao Narodnu skupštinu u Beogradu, hotel Moskvu, oficirski dom odnosno SKC (Studentski kulturni centar).

Današnji izgled enterijera Vile čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Nije mnogo predmeta sačuvano iz vremena Obrenovića, a po onima koji jesu, može se zaključiti da su bili više praktične primene, nego stvar luksuza. Vila Zlatni breg je okružena uređenim dvorskim parkom sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.

Znamenitosti i spomenici Smedereva koji zaslužuju pažnju i posetu

Smederevo je moderan grad, sa velikom ponudom kafića i restorana, sportskih i rekreativnih centara, bioskopa, muzeja i pozorišta. Među njegove brojne znamenitosti i spomenike koji zaslužuju pažnju i posetu, spadaju i Spomen park Tri heroja, posvećen je narodnim herojima smederevskog kraja poginulim u Drugom svetskom ratu. Nalazi se u blizini zgrade Gradske uprave, Spomenik petojunskoj tragediji, Zgrada starog opštinskog doma, podignuta 20-ih godina prošlog veka i mnoge druge.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Smederevo
Rent-A-Car - SmederevoIzleti/Ekskurzije - Smederevo

Drugi gradovi Istočna Srbija