Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Sjenica smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Centar Pešterske visoravni je gradić sa 16.000 stanovnika – Sjenica. Pešter je najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu i jedna od najvećih u Evropi, a svojim neistraženim predelima i divljom lepotom postaje jedna od najpopularnijih destinacija za ljubitelje prirode, i sve one koji žele da otkrivaju nove, umesto da obilaze stare, popularne turističke destinacije.

Pešterska visoravan – Srpski Sibir

Na nadmorskoj visini od čak 1150 metara i preko 60km², ovaj predeo je jedinstvena, očaravajuća i neotkrivena oaza u samom srcu Evrope. Fascinantan je podatak da je prosečna temperatura na ovoj visoravni samo 6˚C, a najniža izmerena bila je čak -38,3 stepena. Zime koje se mogu nazvati sibirskim zauzvrat donose očaravajuća proleća i gotovo nezamislivo lepa leta.

Okolinu Sjenice odlikuje prelepa priroda

Tako Sjenica, grad u kome sve počinje i sve se završava, uživa u neverovatnom pogledu na naizgled beskrajno prostranstvo blago zatalasanih pašnjaka, koje opčinjava širinom pogleda i otvorenog prostora. Ovde ćete videti stada ovaca, goveda i konja kako slobodno tumaraju pašnjacima dajući život, toplinu i pitomost ovom surovom krajoliku. Okolinu Sjenice odlikuje velika prirodna raznovrstnost, sa planinama na horizontu, rekama i jezerima, kao i mnogim prirodnim pećinama, zaštićenim lovištima i skijalištima. Tako se boravak ovde doživljava kao mozaik rekreativnih aktivnosti i uzbudljivih novih iskustava.

Sjenica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, na obalama reke Grabovice, desne pritoke Uvca, sa masivnim planinama koje zatvaraju daleki horizont: Javorom, Golijom, Glijevom planinom i Jadovnikom, čiji se vrhovi nalaze iznad 1.500 metara nadmorske visine.

Sjenica je staroslovenska reč koja znači trava ili seno

Naziv grada je staroslovenska reč koja znači trava ili seno, pa možemo prevesti naziv Sjenica i kao – zemlja trave. Sam grad čini osam mahala koje se povezuju u centru grada sa nekoliko prigradskih naselja. Nekada je ovaj grad bio usputna stanica na putu dubrovačkih trgovaca, koji su ovde donosili so, staklo i svilu, a odnosili kožu, vunu, ali i meso, med, i čuveni sjenički sir.

Sjenica je bila omiljeno izletište Nemanjićima

Čitava ova regija svoje zlatno doba i procvat doživljava za vreme vladavine Nemanjića, kojima je ova visoravan bila omiljeno izletište, a znamo da je car Uroš 1360. godine u “svom dvoru na Senicah” darovao Dubrovčanima jednu povelju kojom ih je oslobađao nekih dažbina i poreza.

Sjenica tokom srednjeg veka bila važan i veliki grad

Takođe, na ovom mestu je i stotinu godina kasnije jedan turski sultan, Mehmed II, na svom povratku iz Bosne, Dubrovčanima darovao ferman o slobodnoj trgovini. Da je Sjenica tokom srednjeg veka bila važan i veliki grad, svedoče i mnogobrojna dokumenta, pa tako znamo da je ovde bio i srpski car Dušan Silni, a mesto Caričina u svom nazivu nosi sećanje na letnju vilu njegove žene Jelene.

Džamija Valide Sultan (XIX vek)

U sred svih ovih prirodnih lepota, Sjenica je okružena i kulturno-istorijskim spomenicima. U samoj Sjenici nalazi se džamija Valide Sultan, zadužbina majke sultana Abdula Hamida II, podignuta u XIX veku. Ova džamija je remek delo islamske arhitekture sa kupolom koju ne podupire nijedan stub niti temelj. Danas ima epitet glavne čaršijske džamije, a inače predstvalja spomenik iz doba kada je ona bila sedište Sandžaka u Osmanskom carstvu.

Džamija u selu Ugao

Drugi izuzetno značajan spomenik islamske kulture ovde je džamija u selu Ugao, podignuta 1703. godine. Ovo je najstarija džamija na prostoru čitave opštine, i veliki verski simbol za stanovništvo koje se na Pešter doselilo iz Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Crkva Svetog Arhangela u Kumanici (XIII vek)

Crkva Svetog Arhangela u Kumanici svakako vredi vašeg vremena. Iako vreme gradnje ove drevne građevine nije utvrđeno, stručnjaci pretpostavljaju da se radi o XIII veku, iako ima tumačenja da se na ovu crkvu referiše u jednom rukopisu, “Kruševačkom pomeniku” iz XI veka. Zna se i da joj je 1604. godine priloženo na dar poznato “Kumaničko jevanđelje”.

Ova crkva bila je napuštena i u ruševinama sve do 1971. godine, kada su počela prva arheološka istraživanja. Interesantno je da je upravo ova napuštena crkva bila snažnijeg značenja za lokalno pravoslavno stanovništvo nego što su to ostale crkve i manastiri, da bi tokom prve decenije XXI veka njeni zidovi bili obnovljeni, i njen brod konačno dobio krov. Ova crkva najstariji je deo manastira Kumanica i posvećena je Svetom arhangelu Gavrilu.

Sjeničko jezero

Sjenica ima retku privilegiju da uživa u prirodnoj okolini čak četiri rezervata prirode. Specijalni rezervat prirode “Uvac” uklješten je između masiva Zlatara i Javora, a u njemu su zakonom zaštićena staništa 104 vrste ptica, a Sjeničko jezero sa veličanstvenim beloglavim supovima deo je ovog rezervata, i mesto gde će vas meštani sigurno povesti.

Možda niste znali, ali najupečatljivija slika Srbije upravo je sa ovog jezera, gde se pruža potpuno jedinstven pejzaž sa meadrima Uvca i jezero u dnu visokog kanjona. Posebna atrakcija ovde su veličanstveni beloglavi supovi koje možete i golim okom videti na velikim visinama, a kojima je na ovim liticama prirodno, i zakonom zaštićeno stanište.

Ovo je najveća kolonija ovih ptica na jezeru dugačkom čak 25 kilometara, a dubokom do 108 metara. Sjeničko jezero leži na visini od gotovo hiljadu metara i po lepoti i bistrini vode u potpunosti parira drugim gorskim i planinskim jezerima. Vremenom, ovaj predeo i njegove litice postale su pravo hodočašće za planinare i ljubitelje ptica, kao i zaljubljenike u prirodu. Veliki broj pećina u ovom kraškom reljefu sa dominantnim rečnim kanjonom naprosto ostavlja bez daha. Ukoliko ste u dobroj kondiciji, možete se popeti i do vidikovca koji se zove “Molitva”, a kada se uspnete, ne samo što će se sav uložen trud isplatiti, već ćete saznati i zašto se ovo mesto tako zove.

Ski-centar “Žari”

Ski-centar “Žari”  je udaljen svega 6 km od centra Sjenice i predstavlja idealno mesto za rekreaciju na snegu. Na svega par minuta od grada doživećete eksploziju uzbuđenja i zadovoljstva ambijenta koje pruža ovaj ski centar. Poseduje stazu za nordijske discipline u ukupnoj dužini od 5,5 km koja je kompletno opremljena strelištem za Biatlon. Ovo je jedina takva staza u regionu i nosi titulu Nacionalnog biatlon centra “Žari” i na njemu se održavaju najznačajnija nacionalna i regionalna takmičenja. 2,5 km staze je pokriveno asfaltnom podlogom, pa se sezona nordijskog trčanja nikada ne zaustavlja. Rol-ban i strelište su idealno mesto za profesionalce na skijama i na svim takmičenjima ponosno nose boje Sjenice.

Posebna atrakcija jeste potpuno nova staza za alpsko skijanje, na obronicima planine Koritnik. Staza predstavlja drugi deo Ski centra “Žari” i omiljeno je mesto za rekreativce. Staza ukupne dužine 850 m je opremljena žičarom i obezbeljuje komforno skijanje uz neponovljiv pogled na sjeničko polje i planine Pešteri. Otvorena je svakog dana u periodu od 09 časova do 16:30 u toku zimske sezone koja u sjeničkom kraju traje duže nego u ostalim delovima Srbije.

Rezervat prirode “Paljevine”

Rezervat prirode “Paljevine” su udaljene oko 20 km od Sjenice i ovde su zaštićeni primerci retkih četinara, poimence, Piramidalne Jele, koja je simbol ovog skrivenog i tajnovitog mesta, prepunog legendi, ali i istorijskih dešavanja.

“Gutavica” je ostatak jedne od najvećih i najstarijih prašuma u Evropi

Mesto neobičnog imena “Gutavica” jedini je dokaz da je čitava Pešterska visoravan nekada bila pokrivena šumom. Sada, pod zaštitom države, preostalo je jedva 11 hekatara u blizini sela Ugao. Verovatno niste znali da i u Srbiji ima prašuma, a “Gutavica” je ostatak jedne od najvećih i najstarijih u Evropi.

Rezervat prirode Golija

Poslednji, ali nipošto najmanje vredan rezervat prirode u okolini Sjenice je Golija, zapravo prvi i jedini rezervat biosfere u Srbiji. Područje ove planine stavljeno je pod zaštitu UNESCO, i to pod prvom kategorijom zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Sa Jankovog kamena, na visini od 1.833 metra nadmorske visine pruža se verovatno najlepši pogled na čitavu Peštersku visoravan, a na ovde je i turistički centar Odvraćenica, sa hotelom i skijalištem na visini od 1.744. metra.

Inače, u toku je proširivanje ponude zimskih sportova, pa s nestrpljenjem očekujemo novih pet žičara i osam povezanih ski staza. Golija je premrežena i pešačkim “stazama zdravlja”, a možete se šetati i makadamskim putem koji vodi od Sjenice sve do samog vrha planine, mada je teško nadati se da čitavih 26 km možete preći u jednom dahu, posebno poslednjih šest ili sedam kilometara uspona.

Planina Jadovnik

Na oko 15 km zapadno od Sjenice nalazi se Jadovnik, a ovo pomalo zlokobno ime zaradio je zbog svojih teških zima. Ali, dolazak leti je i više nego isplativ, jer se Sopotnica ovde strmoglavljuje veličanstvenim vodopadima tražeći svoj put niz planinu. Pašnjaci i sunčane padine Jadovnika sve su češća destinacija evropskih planinara i zimi i leti.

Morate probati – Sjenički sir, jagnjetinu sa Peštara i Sjenički sužuk

Pešterska visoravan je i jedna od snažnih asocijacija za gastronomske specijalitete. Sjenički sir, jagnjetina sa Peštara, Sjenički sužuk – sve su ovo već dobro poznate poslastice, sa dugom tradicijom i mnogobrojnim nagradama. Ali, postoje i one koje nećete moći da probate nigde drugde sem u Sjenici, lokalnim gostionicama i seoskim kafanama, kao što je jadrum – gusti specijalitet od ovčjeg mleka, pa pite i jela od heljde koja se ovde spremaju po starim receptima i uz puno posvećenosti i ljubavi.

 

Ovde možete probati i sveže ulovljene pastrmke, a postoje i dva ribnjaka koja ih uzgajaju, pa ni ljubitelji ribe ili posne trpeze odavde neće otići nezadovoljni. Takođe, Golija ima da ponudi fantastičan izbor ne samo šumskog voća i raznih bobica, već i gljiva i pečuraka koje su sastavni deo jelovnika gotovo svakog sladokusca.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sjenica
Rent-A-Car - SjenicaIzleti/Ekskurzije - Sjenica





Drugi gradovi Zlatiborski okrug