Destinacije :: Zaječarski okrug ::

Rtanj smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Veruje se da je planina Rtanj jedna od najlepših i najčudnovatijih planina na Balkanu. Bogata prirodnim resursima, lekovitim biljem i travama, a njen najviši vrh Šiljak, visok 1566. m n.v. jedan je od retkih prirodnih fenomena kraške topografije. Severna strana planine prekrivena je pašnjacima i šumama, rečicama i izvorima bistre vode, a nemojte se iznenaditi ako usput sretnete i ponekog zeca, srndaća ili divlju svinju. Južni ogranak transilvanijskih Karpata je masivan i krečnjački greben dužine oko 7 km.

Gde se nalazi planina Rtanj

Na 28 km severno od Sokobanje i isto toliko zapadno od Zaječara, mnogi tvrde da bi se začuđujuće pravilni obrisi ove planine specifičnog piramidalnog oblika i njen preko 1500 metara visoki Šiljak videli sa Beogradske tvrđave, samo da vidik nije omeđen gradom – jer se sa ovog vrha u letnje zore može videti ušće Save u rajski Dunav! Do ove planine obavijene misterijama koje potpiruju maštu i onih najmanje naklonjenih sanjarijama, vode mnogi putevi, a meštani će vam preporučiti da joj priđete preko Trgovišta i Mužinca, a onda starim makadamskim putem koji vodi do samog podnožja planine, a ukoliko dolazite iz Zaječara, možete stići preko Boljevca.

Naselje Rtanj i porodica Minh

U podnožju planine nalazi se i naselje Rtanj, osnovano početkom XX veka, kada je Samuilo Minh, inače vlasnik fabrike tekstila u Paraćinu, ovde otvorio rudnik uglja. Ovo rudarsko naselje značajno je unapredio njegov sin Julijus, pod čijom je upravom naselje Rtanj postalo pravi mali gradić – sa ambulantom, školom, komfornim stanovima, ali i kafanom i jednim od prvih bioskopa u ovom delu Srbije.

Porodica Minh je u Rtnju podigla i park od oko 40 hektara površine, gde je posađeno preko 150 vrsta drveća, rastinja i drugih cvetova. Nakon Juliusovog tragičnog kraja, njegova odana supruga Greta mu je u spomen podigla kapelu Svetog Đorđa na Šiljku, najvišem vrhu Rtnja, a neimari su kamen i materijal za gradnju do vrha izvlačili na magarcima. Nažalost, danas od kapele stoje samo razvaline, jer su je pohlepni avanturisti, na tragu legendi o zakopanom zlatu nekoliko puta rušili, a ona do danas, uprkos mnogim inicijativama, nije obnovljena.

Planina Rtanj privlači pažnju svojim piramidalnim oblikom i misterijom

Rtanj je odvajkada bio predmet posebnog poštovanja među stanovnicima Srbije, što zbog svog pravlnog oblika, neobičnih i misterioznih pojava i najviše lekovitog bilja koje raste na njegovim obroncima. Sam veoma specifičan, piramidalni oblik planine jedna je od inspiracija mnogim legendama koje meštani okolnih sela raspredaju i koje će rado podeliti sa svima koji su željni da ih slušaju. Ali, ni sve one činjenice koje su istraživači do sada otkrili nisu ništa manje fascinantni.

Krečnjačka priroda planine uslovila je da se vode na njoj ne zadržavaju, već poniru i prolazeći kroz srce planine izbijaju u mnogim izvorima i vrtačama u njenom podnožju. To znači da planina u svojoj utrobi krije mnoge pećine, jame, rečice, vodopade i jezerca i do nekih vas mogu provesti vodiči i planinari, ali mnoge ostaju, za sada zatvorene u tmini same planine.

Veliki vertikalni tunel, koji su istraživači prozvali Dimnjak, vodi duboko u srce planine, odakle ka površini izlazi izuzetna količina orgonske energije, za kakvu znamo zahvaljujući egipatskim piramidama. To je pozitivna energija po ljude i živi svet, i zato je Rtanj poznat kao mesto gde se mnogi isceljuju.

Dimnjak je ovalnog oblika prečnika od oko šest metara i zarušen je od samog vrha u dužini od oko 110 metara. Odatle je prohodan u dubinu od čak 450 metara. Takođe, geometrija Rtnja još je interesantnija i prepuna neobičnih, ali očiglednih zakonitosti. Tako, kada se najistaknutiji vrhovi planine Kusak, Baba i Šiljak, povežu imaginarnom linijom, formiraju trougao dimenzija čije strane su pet i šest kilometara.

Sa samog Šiljka se odvajaju tri kraka koji su zaklonili dva ugla od po 105˚ i jedan od 150 stepeni. Odkud takva zakonitost, pitaju se istraživači? Jedan krak može vizuelno veoma lako da se isprati u pravoj liniji do dužine od 3 km, drugi je dugačak 1.500 metara, a treći 750 metara. Ovi rezultati istraživanja nisu nikada zvanično potvrđeni, a mnogi teoretičari zavere veruju da ova svojstva planine nisu mogla nastati kao rezultat prirodnih procesa, nego je to veštačka građevina stvorena pažljivim planiranjem njenog oblika i lokacije koja izgrađena još u praistoriji iz nepoznatih razloga i nama nepoznatom tehnologijom.

Rtanj i misteriozne pojave

Mnogi Rtanj povezuju i sa vanzemljskim delovanjem. Takođe, energija koja postoji oko Rtnja kreće se spiralno. Štaviše, ako bismo maketu Keopsove piramide ”preklopili” preko Rtnja, uvideli bismo kako se mnoge proporcije poklapaju, kažu istraživači koji veruju u natprirodne moći ove čudesne planine. Uz sve ovo, tu su i još neke neobične zakonitosti koje se nikako ne mogu smatrati slučajnošću. Tako je bosanska piramida, u Visokom, udaljena od Rtnja tačno 300 km, a poznato je da se orgonska energija kreće upravo u tom pravcu. Na raskršću dveju piramida nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, poznata kao stecište baš ovakve energije.

 

Planinarenja na Rtnju

Bilo kako bilo, ako želite da se uspenjete do samog vrha Rtnja, staza koja vodi od nekadašnjeg dečijeg odmarališta, sada hotela “Milenijum”, do Šiljka, dugačka je oko 15 km, a visinska razlika je svih 1006 metara, pa će se oni u slabijoj formi, ukoliko su odlučni, penjati i svih pet-šest sati. Ipak, ovaj nešto naporniji uspon višestruko se isplaćuje bogatim vidikovcima u svim pravcima – i garantujemo, Srbiju ovako nikada niste videli. U avanturu ka vrhu Rtanj kreće se obično oko 5 ujutru, kada svane, uz obaveznog vodiča.

Jama ledenica

Jedna od pravih turističkih atrakcija i svojevrstan kuriozitet je i jama ledenica, koja se nalazi na jugoistočnoj strani vrha Šiljak. Ulaz u ovu ogrmonu jamu dugačku čak 50 metara čine dve plitke vrtače, pa je samo spuštanje u jamu bezbedno i relativno lako, posle čega se jama postepeno sužava, da bi se na kraju ušlo u veliku polupodzemnu dvoranu visoku čak 10 metara, prepunu leda u svako doba godine, jer je temperatura ove dvorane izmeđi -2 i -4˚C, bez obzira na temperaturu vazduha napolju. Samo dno dvorane je glatko i ravno, prekriveno glinom i krečnjačkim blokovima, te se slobodno možete prošetati po njoj.

 

Rtanjski čaj

Ova planina je čuvena i po svojim izuzetno očuvanim prirodnim karakteristikama, pa ovde rastu mnogi vredni primerci retkiih i endemskih biljaka, i veliki broj njih zaštićen je zakonom. Najpoznatija je lekovita, i čuva ime geografskog porekla – čuveni rtanjski čaj. Za ovu biljku vezana je i jedna tradicionalna manifestacija, za koju meštani tvrde da postoji oduvek. Svakog 7. jula, o prazniku Svetog Jovana “Biljobera” organizuje se izlet na obronke i vrhove Rtnja, gde posteioci u pratnji sturčnih vodiča mogu brati lekovito bilje.

Vidovdanski uspon

Ukoliko više volite zimsku polovinu godine, postoji i uspon na Rtanj u vreme Božića, koji okuplja sve više i više posetilaca iz svih krajeva Srbije, baš kao i njegov letnji parnjak – Vidovdanski uspon, koji je jedini noćni planiniski uspon i jedna od retkih prilika da vidite noćno nebo onako kako su ga, pre svetlosnog zagađenja, mogli posmatrati naši preci. Za sve ove uspone i manifestacije, okupljalište je obližnje mesto Boljevac.

Pravi raj za sve avanturiste i planinare, Rtanj svakako pruža mnoge izazove za sve, ali samo ako ste otvorenog duha i u dobroj kondiciji, jer na ovoj divljoj planini nema pravih puteva, ali zato ima staza i bogaza, od laganijih obronaka do pravih planinarskih uspona. Kaže se da, u poslednje vreme, ovde zaluta i poneki pešak, ali za ozbiljniji pohod na vrh potrebni su volja, kondicija i dobra oprema.

Rtanj ne neverovatna planina koja pruža mnogo

Rtanj je nadaleko čuven po svojim brojnim podzemnim izvorima, pećinama i jamama, lekovitom endemskom bilju ali i “vatrenim loptama”, legendama o čarobnjačkim kulama prepunim zlata i dragog kamenja, kuriozitetima i neobjašnjivim pojavama, i stoga iz godine u godinu privlači sve više i više posetilaca. Bilo da ste ljubitelj planinarenja, pešačenja i hajkinga, skupljanja lekovitog bilja ili naprosto željni netaknutog prirodnog veličanstva, planinu Rtanj svakako treba da obeležite na svojim mapama, da je ne biste zaobišli ako vas put nanese istočnom Srbijom.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rtanj
Rent-A-Car - RtanjIzleti/Ekskurzije - Rtanj

Drugi gradovi Zaječarski okrug