Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Rožanstvo smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Zapadna Srbija obiluje predivnom, divnom i netaknutom prirodom zbog koje avanturisti najviše vole da je obilaze i upoznaju. Jedno od interesantnih mesta iz ovog dela Srbije je i selo Rožanstvo koje je tipičan primer zlatiborskog kraja i nosilac ovdašnje tradicije. Nalazi se na 800 metara nadmorske visine i broji nešto manje od 500 stanovnika. Selo je udaljeno svega 16 kilometara od centra Zlatibora, na putu za Sirogojno.

Kako je Rožanstvo dobilo ime

Više legendi je vezano za nastanak imena sela. Jedna od njih je da ime potiče od reči božanstvo. Druga, pak, da ime sela ima veze sa rečju roždenstvo, što je na staroslovenskom rođenje, ali i Božić. Treća legenda vezana je za to da su glumci, koji su bili prvi doseljenici ovog sela, povikali “Ovo je pravo božanstvo”, a da su kao odgovor dobili – kakvo božanstvo, urožićem se od rada, pa će biti pravo rožanstvo”. Po četvrtoj selo dobija ime po rožnaci koja je sastavni deo zemljišta u ovom kraju.

Poznate ličnosti iz sela Rožanstvo

Od početka do sredine XIX veka u Rožanstvu je živela porodica Milutinović-Simović. Od ove porodice vodi poreklo današnja porodica Stakić. Sima Milutinović Sarajlija – pesnik i istorijska ličnost odrastao je upravo u ovoj porodici u Rožanstvu.

Stanovnici Rožanstva su veoma vešte zanatlije

Stanovništvo ovog sela prevashodno se bavi poljoprivredom, međutim, poznati su i po proizvodi buradi i kaca, kao i niza drugih proizvoga od drveta.

Reka Prištavica i Stopića Pećina

Kroz selo protiče reka Prištavica, a na njenoj se desnoj obali nalazi upravo jedna od najlpeših pećina u Srbiji – Stopića Pećina. Ova pećina je ujedno i najznamenitija u Srbiji. Ovo je rečna pećina jer kroz nju protiče Trnavski potok. Njena lepota zapravo leži u izgledu jer pećina ima ulazni otvor širok 35 metara i visok 18 metara. Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini na nešto više od 700 metara.

Sama Stopića Pećina sačinjena je iz pet celina: Svetla i tamna dvorana, velika sala sa kadama, kanal sa kadama i rečni kanal. Na njenim zidovima nema puno umetničkih prikaza, ali su veoma zanimljive bigrene kade, od kojih su neke duboke čak i do sedam metara – što predstavlja jedinstvenu pojavu u Srbiji.

Banja Vapa ili Tošina banja

Banja Vapa, poznata još i kao Tošina banja, nalazi se na mestu gde postoji mineralni izvor. On je izuzetno lekovit i delotvoran za oboljenja očiju i kožna oboljenja. Inače, ova banja privlači pažnju neobičnim izgledom, a samim tim i dosta turista koji dolaze da ovde okušaju sreću u izlečenju nekih kožnih ili očnih probema. Temperatura vode je 17 stepeni u toku čitave godine, a voda ima devet puta manje soli od Prolom vode.

U Rožanstvu se održava sabor izvorne narodne pesme

Svakog avgusta u Rožanstvu se organizuje, sada već tradicionalni, Sabor Izvorne narodne pesme pod nazivom “Bez izvora nema vode”. Veliki broj izvođača čuva izvornu tradiciju narodne srpske pesme, a sabor okuplja i veliki broj posmatrača i gostiju te se sigurno nećete prevariti ako posetite Rožanstvo u avgustu.

 

Vodopad u Gostiju – Najveći vodopad u Srbiji

Vodopad u Gostiju udaljen je od sela svega 15 kilometara. Ovaj vodopad je ujedno i najveći vodopad u Srbiji, a pored njega je nekada postojao kompleks od čak 11 vodenica potočara. Danas je međutim sačuvana samo jedna, i to iz XIV veka. Uz nju se nalazi i “Jurevac”, izvor plitke vode, čiste, ali veoma hladne.

Selo Sirogojno

Sirogojno je udaljeno oko 8 kilometara od Rožanstva i predstavlja pravi muzej pod otvorenim nebom. Na pet hektara smešteno je čak 47 objekata koji su kulturno-istorijski spomenici srspkog nasleđa planinske oblasti. U etno selu izloženo je čak 2000 eksponata koje možete pogledati.

Za ljubitelje dobre hrane i hedonsite – Sušara u selu Mušvete

Za ljubitelje dobre hrane i hedonsite, posebno je preporučljiva poseta selu Mušvete i njihovoj sušari. Ovde se proizvodi dalmatinska pršuta, kao i dimljeni mesni proizvodi od vrhunskog kvaliteta. Uz čašicu domaće rakije i dalmatinske pršute iz Mušvete svi problemi svakodnevnice izgledaće gotovo beznačajno, a svež planinski vazduh će vam dati novu energiju i napuniti pluća čistim vazduhom na koji često u gradovima zaboravljamo.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rožanstvo
Rent-A-Car - RožanstvoIzleti/Ekskurzije - Rožanstvo

Drugi gradovi Zlatiborski okrug