Destinacije :: Istočna Srbija ::

Rogljevo smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Selo Rogljevo može biti i starije od rodnog grada Hajduk Veljka, Negotina, dalekog 18 kilometara, ili pola sata vožnje ovim putevima. Najraniji podaci o selu nalaze se u jednom, turskom popisu iz davne 1491. godine, kao mesto sa 56 kuća – više nego što ih ima danas. U drugom birokratskom dokumentu s početka XVI veka ime ovog sela već je “brendirano” kao selo čija je osnovna delatnost porizvodnja vina.

Rogljevo ima vinogradarsku tradiciju dugu nekoliko vekova

Istorijska anegdota o tome kako su Francuzi tokom pošasti koja je zbrisala njihove vinograde baš iz Rogljeva i Negotinske krajne kupovali vino samo je deo uzbudljive i vesele tradicije vinarstva čitavog ovog kraja. Zna se da prvi zasadi vinove loze ovde postoje još od III veka, a samo Rogljevo postalo je svetski poznato sredinom XIX veka, pa nije čudno što je Udruženje vinara Negotinske krajne odabralo baš njega za svoje sedište.

Takođe, pre par godina ovo maleno selo na krajnjem istoku Srbije imalo je priliku da stekne i međunarodnu slavu. Na međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma Doks Barselona prikazan je film “Obećanje”, koji se bavi oživljavanjem seoske privrede. Jedna francuska porodica došla je baš u ovo selo kako bi se bavila proizvodnjom vrhunskog vina.

Rogljevom dominira glavni trg na kome je bunar u senci prastarog duda. Reklo bi se da je ovo selo sastavljeno gotovo isključivo od – pimnica, autohtonog i autentičnog naziva za vinski podrum koji se zadržao tokom čitavog srednjeg veka. Ovih “kuća u kojima stanuje vino” ima čak 150, ali ih je svega 30 i danas naseljeno.

Na svakoj od ovih četvrtastih građevina piše ime vlasnika i godina gradnje, a zna se da najstarija koja i dalje postoji potiče čak iz 1861. godine. Uske stazice vode između ovih kamenih kuća, a danas u Rogljevu postoje čak tri registrovane vinarije. Obnova Rogljevskih pimnica počela je pre svega nekoliko godina, pa je dobar deo njih još uvek zapušten, ali je ovo mesto posle gotovo 70 godina konačno dobilo pažnju koju i zaslužuje.

Tamjanika, začinak, bagrin…

Tamjanika, začinak, bagrin samo su neke od autohtonih sorti grožđa iz Negotina, a uskoro bi nam mogle postati poznate i prepoznatljive kao i merlo, kaberne, šardone i druge uvezene sorte. Rogljevo je stoga prava kruna vinskog puta Srbije, a kako se polako obnavlja, ovo mirno selo polako pronalazi i svoje (avan)turiste.

Pejzaž oko Rogljeva podseća na obronke Bordoa u Francuskoj

Nekoliko domaćinstava otvorilo je svoja vrata gostima, a većina kuća ovde ima i svoje privatne pimnice pa ako krenete od domaćina do domaćina u degustaciju vina, rakija, ali i izvrsnih džemova, imaćete šta da probate i čemu da se obradujete. Čitav ovaj ambijent podseća na prelepe obronke Bordoa u Francuskoj – zatalasana brda pod beskrajnim vinogradima, priroda očuvana od zagađenja, buke, i velikog broja ljudi, pa je teško opisivati, ali veoma lako  doživeti.

Uživajte u autentičnim lokalnim specijalitetima

Pimnice mogu predstavljati i divan ambijent za zakuske i degustacije, a Negotinska krajna je dom nekih veoma interesantnih specijaliteta, naravno uvek vezanih za grožđe i vino – od sarmica uvijenih u vinovu lozu, preko bevandi, slanih i slatkih pita, proja i sireva do slatke šire i nezaobilaznog, svežeg grožđa.

U Rogljevu je sve u vezi vina

Ovde možete postati deo predivne vinske istorije i uključiti se u berbu, saznati mnogo o sortama, vinogradima, vinarijama i starenju vina. Rogeljvo tek postaje ineteresantna vinska destinacija, a neke od pimnica već su preuređene tako da zadovolje sve potrebe modernog turiste, pa ukoliko ste ljubitelj netaknute lepote prirode, mira, tišine i naravno vrhunskih vina, Rogljevo je verovatno odavno obeleženo na vašim auto-kartama, a ako još niste bili tamo, ne morate čekati avgust ili septembar, već možete krenuti put Negotina već narednog vikenda.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rogljevo
Rent-A-Car - RogljevoIzleti/Ekskurzije - Rogljevo

Drugi gradovi Istočna Srbija