Destinacije :: Rasinski okrug ::

Ribarska banja smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Pod planinom Jastrebac, na nadmorskoj visini od 540 metara, okruženo šumama hrasta, graba, javora i jasena, ušuškalo se poznato lečilište, danas moderno mesto oporavka i odmora – Ribarska banja. Nisu samo termalne vode ono što u ovoj banji leči, već i blagorodna klima, čist vazduh kao i prelepa priroda koja je okružuje.

Kako je Ribarska banja dobila ime

Smatra se da je banja dobila ime po ribarima koji su na ovdašnjim izvorima pecali ribu izuzetnog kvaliteta za potrebe dvora kneza Lazara, a smatra se da je i njegova supruga, kneginja Milica sa svojim dvorskim damama za staranje i negu svog lica i tela, koristila upravo ovu, lekovitu, izvorsku vodu.

Kratka istorija Ribarske banje

Arheološka nalazišta u okolini Ribarske banje svedoče o tome da je lekovitost njenih izvora bila poznata još u praistoriji, a smatra se da su njene blagorodne termalne izvore koristili i stari Rimljani, te da je na ovoj lokaciji nekada postojalo naselje i utvrđenje. Sigurno je međutim da su prednosti lekovite vode koristili Turci, a na ostacima njihovog kupatila, po naređenju Aleksandra Karađorđevića izgrađeno je novo. To što su ovu vodu koristili za lečenje i oporavak, nije ih, međutim, sprečilo da 1876. godine banju razore, ostavivši za sobom samo glavno kupatilo.

Ovo prirodno lečilište dobija na značaju od kako je 1834. godine u Beču njena voda analizirana, a naročito od 1852. godine kada ju je posetio knjaz Aleksandar Karađorđević.

Danas je ovo moderno uređena banja, sa velikim smeštajnim kapacitetima, prodavnicama, šetalištem i parkom, kao i stazama zdravlja koje vode svuda unaokolo lečilišta i omogućuju posetiocima, kako da se nadišu svežeg vazduha, tako i da uživaju u zadivljujućim prizorima prirode, te da povrate kondiciju i fizičku spremnost.

U samoj banji postoje restorani, kafići i prodavnice, a tu su i pošta i banka, kao i pijačica gde se gosti mogu snabdeti svežim voćem i povrćem i suvenirima. Ljubiteljima sporta na raspolaganju je teren za fudbal, košarku, odbojku i druge sportove, a u banji postoji i umetnička galerija, pa i biblioteka sa čitaonicom.

Etno vodenica Srndalj

Tokom letnjih meseci kroz banju i oko banje saobraća vozić, koji za turiste predstavlja posebnu atrakciju, i vodi do etno vodenice Srndalj, gde mogu probati izuzetno ukusnu jagnjetinu ispod sača.

Lekovite termalne vode Ribarske banje

U banji se termalnim vodama mogu koristiti oboleli od ortopedskih, koštano-zglobnih i degenerativnih oboljenja, kao i rekovalescenti. O bolesnicima brine tim lekara specijalista, fizioterapeuta, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja. Međutim, pored, podrazumevanih medicinskih tretmana, kao što su kinezi, elektro, medikamentozna, termo i hidro terapija, a i onih manje uobičajenih, kao što je na primer, primena ultra zvuka i radna terapija, gostima je na raspolaganju i mnogo drugih usluga kao što su masaže, specijalni tretmani za negu kože i drugi.

Manifestacije koje se održavaju u Ribarkoj banji

Tokom leta u Ribarskoj banji se organizuju brojne manifestacije, kako bi boravak posetiocima bio što sadržajniji, a najpoznatija među njima, ujedno i najposećenija u čitavom okrugu je Kulturno leto Ribarske banje, koje obuhvata niz dešavanja od maja do oktobra svake godine. Takođe, tradicionalni etno festival okuplja preko 300 učesnika i više hiljada posetilaca, a turisti tokom ovog festivala mogu probati brojne tradicionalne specijalitete, upoznati se sa nekim od starih zanata ili uživati na koncertima folklornih ili pevačkih grupa.

Manastir svetog Romana

U okolini Ribarske banje postoji više kulturno istorijskih i verskih spomenika, od kojih je među značajnijima manastir svetog Romana, u Mojsinjskim planinama. Potiče iz IX veka i specifičan je po tome što u njemu počiva grof Rajevski, koji je herojski poginuo boreći se na strani Srba, a kasnije poslužio kao inspiracija čuvenom ruskom piscu Lavu Tolstoju da stvori lik Vronskog u romanu Ana Karenjina.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice

Nedaleko od tog, smešten je i manastir Pokrova Presvete Bogorodice koji je mesto najčešćeg hodočašća u Srbiji, budući da se navodno u njegovim okvirima ukazala sama Bogorodica.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ribarska banja
Rent-A-Car - Ribarska banjaIzleti/Ekskurzije - Ribarska banja
Drugi gradovi Rasinski okrug