Destinacije :: Istočna Srbija ::

Rajac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Rajac je selo smešteno na krajnjem istoku Srbije, između Negotina i Zaječara. Ovo interesantno mesto ima veoma razvijen turizam budući da se, između ostalih predivnih primeraka arhitekture i narodnih običaja, na brežuljku iznad sela, u Rajačkim pivnicama čuvaju neka od najkvalitetnijih vina koja svakako morate probati!

Rajac spada u stara srpska naselja, a mesto se pominje čak i u vreme turske vladavine. Sredinom XVI veka Rajac je brojao 50-ak kuća, a 1586. godine bilo ih je samo 18 kuća. Ipak, od sredine XIX veka broj domaćinstava raste, a današnje naselje predstavlja svojevrsnu fizionomiju dve celine – Rajca (Sela) i Pivnice – sezonsko naselje koje je poznato po uzgoju grožđa i izradi kvalitetnog vina i rakije. Pivnice se nalaze na brežuljku koji je udaljen 2km od centra Rajca.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg

Rajac, kao i gotovo svako selo u Srbiji, odlikuje mesna crkva koja se nalazi u centru sela. Hram Vaznesenja Gospodnjeg podignut je 1870. godine na mestu starije crkve koja je veruje se nastala početkom XVIII veka kada su u ovaj kraj prispeli doseljenici sa Kosova i Metohije.

Obrazovanje i privreda

U Rajcu postoji i osnovna škola koja je decu i mlade iz ovog kraja na svojevrsan način odgojila i pružila im osnovno obrazovanje. Osnovna škola u Rajcu počinje sa radom sredinom XIX veka, tačnije 1866. godine.

Samo trideset godina kasnije osnovana je i Zemljoradnička zadruga koja kasnije biva obnovljena kao zemljoradnička zadruga “Vino” Rajac zbog poznatog vina koje se ovde uzgaja. Danas ova zadruga nosi ime Rajačke pivnice. Na čitavom području Negotinske krajine gaji se izuzetno kvalitetno grožđe još iz drevnih rimskih vremena te se narod potpuno navikao na vinogradarstvo i ova grana čini sastavni deo života skoro svakog stanovnika Rajca.

Staro groblje

Jedan od simbola Rajca, i mesto koje je usputna tačka gotovo svim turistima, je Staro groblje koje je svakako više nego vredno posete. Sam put do ovog groblja krije divan i krajolik predeo koji će vam zasigurno ostati u lepom sećanju. Na samom groblju nalazi se mnoštvo očuvanih i prekrasno isklesanih kamenih nadgrobnih spomenika kakvima niste videli ništa ni nalik.

Rajačke Pimnice (ili Pivnice)

Rajačke Pivnice, ili Pimnice, kako ih domaćini u selu nazivaju, naziv dobijaju po imenu kojim lokalno stanovništvo naziva vinske podrume u kojima se proizvodilo i čuvalo vino i rakija. U isto vreme Rajačke Pivnice predstavljaju i jedinstveni kulturno-istorijski spomenik vinu i vinovoj lozi. One se zapravo nalaze na brežuljku iznad sela Rajac, a postoje u obliku kamenih vinskih podruma nejednake veličine.

Ukopane su u zemlju što ih čini idealnim za čuvanje već pripremljenih napitaka. Rajačke Pivnice broje preko 270 ovakvih kamenih zdanja koja su stara čak i duže od 200 godina. Osim samih pivnica, takođe ovde postoji i centralna fontana i trg posvećen Svetom Trifunu.

Snimanje filma Čarlston za Ognjenku u Rajačkim Pimnicama

Autohtoni ambijent Rajačkih pimnica, više puta je korišćen kao scena za snimanje filmova. Ovde je tako sniman film “Čarlston za Ognjenku” i “Timočka buna”, kao i emisije “Rajačke pimnice”, čuvenog serijala “Sasvim prirodno” i serijal o muzičarima sveta.

Odlična hrana i vrhunska vina su simbol Rajačkih Pimnica

Kada obiđete Rajac obavezno probajte i neke od domaćih specijaliteta ovoga kraja. Inače, većina smeštaja u Rajcu nudi spavanje sa doručkom, ručkom, večerom ili sva tri obroka. A, posle dobrog obroka – zna se šta sledi. Vino možete degustirati u vinskim podrumima, a posebno se preporučuje da probate crvena vina negotinskog vinogorja jer su proizvedena od domaćeg grožđa koji se gaji na obroncima Rajca.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rajac
Rent-A-Car - RajacIzleti/Ekskurzije - Rajac

Drugi gradovi Istočna Srbija