Destinacije :: Toplički okrug ::

Prolom banja smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Na jugu Srbije, okružena zelenilom i prirodnim lepotama planina Radan, na čijim se padinama nalazi i Sokolovice, smeštena je Prolom banja, prava mala oaza zdravlja, na nadmorskoj visini od 550 do 670 metara. Namenjena je, kako onima čijem je organizmu potrebna posebna nega i terapija, tako i onima koji su rešili da za sebe i svoje zdravlje učine nešto posebno, obnove svoju energiju i prosto se podmlade.

Prolom banja se ubraja u najmlađe balneološke centre Srbije. Iako se smatra da su blagodeti njenih lekovitih voda koristili ljudi koji su živeli u praistorijsko doba, kao i Rimljani i Vizantijici, budući da su u okruženju banje pronađeni arheološki ostaci koji potvrđuju postojanje naselja iz tih perioda, dolaskom Turaka, banja je potpuno opustela. Zahvaljujući izuzetnim svojstvima termalnih voda iz nekoliko izvora, šezdesetih godina XX veka firma Planinka iz Kuršumlije kupuje zemljište sa toplim izvorima i otada, a naročito izgradnjom hotela Radan, počinje njen razvoj.

Lekovita dejstva Prolom vode

Banja je dobila ime po selu Prolom, za koje se pretpostavlja da je imalo zaselak poznat kao Banja i Bačije. Temperatura vode, koja je označena lekovitom, zbog svojih mineralnih svojstava promenljiva je i varira od 26,7C do 29C. Svrstava se u vulkanske vode i ima povećan sadržaj olova, srebra i vanadijuma, malu količinu litijuma i stroncijuma i neznatnan sadržaj rubidijuma. Imajući u vidu veliki broj minerala ove vode, ima diuretičko i bakteriostatno dejstvo.

U terapijske svrhe voda se najčešće koristi za piće, a s tim u vezi, u okolini se nalazi i fabrika za flaširanje vode iz koje se do prodavnica distribuira jedna od najpoznatijih voda u Srbiji, koja važi i za jednu od najzdravijih, Prolom voda. Pored pića, koristi se i za kupanje, kao i za pripremu blatnih obloga.

Pokazalo se da lekovita voda iz Prolom banje najbolje deluje na bolesti bubrega, mokraćnih kanala, prostate, stanja nakon operacije bubrega, mokraćnih kanala, gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, katara creva, kamenca u žučnoj kesi, oboljenja kože, organa za varenje, poremećaja metabolizma, vanzglobnog reumatizma i bolesti i perifernih krvnih sudova.

Budući da je Prolom banja savremeno i moderno lečilište, pored ovih, u lečenje i tela i duha, lekari po potrebi uključuju i druge terapije kao što su kinezi terapija, masaže, laseroterapiju, pa i saunu, đakuzi i druge terapije koje se ubrajaju u pogodnosti wellnessa.

Prolom banja je idealna za ljubitelje rekreacije i sporta

U izuzetno povoljnim klimatskim dejstvima, zahvaljujući planinama kojima je banja okružena, svežem i čistom vazduhu, usled nadmorske visine, i opuštajućem delovanju biljaka, drveća i cveća posetioci svih uzrasta mogu uživati u mnogobrojnim „stazama zdravlja“.

Pored njih tu su i različiti sportski tereni, a svakako najveću atrakciju predstavlja prostrani otvoreni bazen koji se sastoji iz dva dela, u samom centru banje. Jedan deo namenjen je deci, dubine oko 1 metar, a drugi odraslima. Tu su i klupe, kao i hidro masažeri, a oko bazena smešteni su kafići, u kojima se mogu kupiti kolači i sladoled, zatim terase za sunčanje sa ležaljkama, tuševi, svlačionice i toaleti.

Crkva Lazarica

Na samo 2.5 kilometara od Prolom banje nalazi se Crkva Lazarica, koju gosti banje rado i često posećuju. Ova crkva je brvnara, posvećena knezu Lazaru. Sagrađena je krajem XIX veka na temeljima stare crkve koju su Turci razorili tokom XIV veka, prilikom osvajanja ovih krajeva.

Đavolja varoš se nalazi u blizini Prolom banje

Za one koji su u boljoj kondiciji, u okviru banje često se organizuju izleti, pešačke ture, dugačke 11km do jednog od najpoznatijih i najzanimljivijih lokaliteta u Srbiji – Đavolje varoši. Čine je neobične zemljane formacije, u obliku kula, nalik na stalagmite u pećini. Ima ih ukupno 202 i njihova visina varira između 2 i 15 metara. Ovaj spomenik prirode smatra se dobrom od izuzetnog značaja i stavljen je u prvu kategoriju zaštite.

Prolom banja je čuvena i po lovu

Prolom banja, takođe može poslužiti i kao izuzetno mesto za smeštaj lovaca, budući da je na jednoj od planina koja se nad njom uzdiže, Sokolovici, čiji se najviši vrh uzdiže na 1050 metara nadmorske visine, dozvoljen lov. Lovci tako mogu uživati u lovu na krupnu divljač, kao što su evropski-ritski jelen, muflon i divlje svinje.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Prolom banja
Rent-A-Car - Prolom banjaIzleti/Ekskurzije - Prolom banja
Drugi gradovi Toplički okrug