Smeštaj u gradu

Prijepolje apartmani, smeštaj, cene 2019

Na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine smestilo se Prijepolje – grad koji nije samo usputna stanica na železničkoj pruzi Beograd – Bar. Krajolik ovog područja karakterišu dve visoravni Polimlje i Pešter, ka severu i severoistoku otovreno prostranom dolinom reke Lim, a ka zapadu i istoku zatvoreno planinskim vencima – Jadovnikom, Zlatarom, Pobjednikom, Kamenom Gorom, i Lisom, čiji se najviši vrhovi nižu između 1.500 i 1.750 metara nadmorske visine.

Pročitajte više - PrijepoljeRent-A-Car - PrijepoljeIzleti/Ekskurzije - PrijepoljeSmeštaji - Prijepolje

  • Zlatiborski okrug - Prijepolje
    E-mail : mileseva.kustos@gmail.com
    Telefon : +381 64 800 49 58
    Manastir Mileševa jedan je od najstarijih i najočuvanijih srpskih srednjovekovnih manastira, i u mesto je duhovnosti i službe u neprekinutom nizu od gotovo 800 godina. Kao svoju zadužbinu podigao ga je župan Vladislav, sin prvog kralja Srbije - Stefana Prvovenčanog, 1219. godine, a posvećena je Vaznesenju Gospodnjem.

    Mileševa je živopisana u XIII veku, a njena čuvena freska Belog Anđela koja krasi unutrašnjost deo je velike kompozicije „Mironosnice na Hristovom grobu“. Ona zajedno sa predstavom Bogorodice iz Blagovesti i Ktitorske kompozicije sa kraljem Vladimirom predstavlja ne samo najvrednija i najlepša dela srednjevekovne Srbije, već se ta dela ubrajaju i među najveće domete svetskog slikarstva tog doba. Ovaj manastir je bio i dom moštiju Svetog Save sve do 1594. godine, kada su ih Turci preneli na Vračar i spalili u pokušaju slamanja duhovnog otpora Srba.