Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Prijepolje smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine smestilo se Prijepolje – grad koji nije samo usputna stanica na železničkoj pruzi Beograd – Bar. Krajolik ovog područja karakterišu dve visoravni Polimlje i Pešter, ka severu i severoistoku otovreno prostranom dolinom reke Lim, a ka zapadu i istoku zatvoreno planinskim vencima – Jadovnikom, Zlatarom, Pobjednikom, Kamenom Gorom, i Lisom, čiji se najviši vrhovi nižu između 1.500 i 1.750 metara nadmorske visine.

Prijepolje je veoma bogato vodenim tokovima

Prijepolje se smestilo na ušću Mileševke u Lim, a iza grada uzdiže se moćni Jadovnik. Samo ušće ovih dvaju reka ujedno je i najniža geografska tačka, sa 440 metara nadmorske visine. Treća reka ovog vodom bogatog grada je Seljašnica – među ribolovcima poznata po svojim čuvenim pastrmkama, dok Lim u okolini ima još 10-ak manjih, uglavnom bujičnih pritoka sa obe svoje strane. Ovo bogatstvo vodenim tokovima u oštrom je kontrastu sa pretežno suvim pašnjacima Peštera, i ova jedinstvena, kontrastna priroda čini jedno od najvećih bogatstava i osnova je turističkog potencijala grada.

Arheološko nalazište Dvorine

O dugom trajanju ljudskih naseobina na ovim prostorima svedoči jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta, Dvorine. Ovaj lokalitet datiran je u doba Rimljana, a ovde su pronađeni brojni predmeti od keramike, stakla, bronze i plemenitih metala.

Kratka istorija Prijepolja

Grad se pod imenom Prijepolje prvi put pominje u Analima Dubrovačke Republike, iz pera Gijoma Adama davne 1343. godine, a kroz srednji vek život se razvijao oko veoma važnog centra duhovnosti, ali visoke vlasti i politike – manastira Mileševa. Sam grad je tada važio za veliku, otvorenu tržnicu (pijacu) na dubrovačkom drumu koji je povezivao obalu Jadrana sa centralnim i istočnim Balkanom, a preko njega i srednjom Evropom. Stoga je razvoj čitavog grada bio usko povezan sa trgovcima koji su se ovim drumom kretali, ali i za strateški važan državni položaj.

Prijepolje i Polimlje zauzimali su samo središte Nemanjićke srpske srednjovekovne države, o čemu svedoči i veliki broj manastira u dolini Lima. Smatra se da je ovde, tokom vekova podignuto preko 70 manastira i crkava, a treba uvek imati na umu da su crkve i manastiri bili i centri obrazovanja i kulture, ali i razlog da se stekne dobro utvrđeno i relativno nepristupačno mesto.

Nakon raspada srpske države i poraza Nikole Altomanovića, ovaj kraj ušao je u bosansku banovinu. Tada je Tvrtko I krunisan za kralja upravo nad moštima Svetog Save, čime je njegova vladavina dobila deo Nemanjićkog legitimiteta. Na  ovom mestu je i Hercegovina dobila ime – 1448. godine se u manastiru Mileševi za hercega od Svetog Save proglasio Stefan Vukčić Kosača.

Drevni grad Mileševac i Savina pećina

Srednjevekovne tajne čuvaju i ostaci drevnog grada Mileševca, koji se nalazi na izlazu iz kanjona reke koja je svoje ime darovala i manastiru. Takođe, u blizini ostataka ovog grada nalazi se i Savina pećina, i u njoj – izvor čudesne vode, koju grešnici i svađalice ne mogu da dohvate. Ispred ove pećine je i čudno uglačan kamen, koji se smatra Savinom stolicom, pa se možete napiti vode i odmoriti, baš kao i ovaj veliki putnik.

Srednjevekovni grad Kovin (Jerinin grad)

Na Levoj obali Lima, 9 km od Prijepolja nalazi se i srednjevekovni grad Kovin, poznatiji kao Jerinin grad – još jedna od utvrda čija se gradnja pripisuje „prokletoj Grkinji“, iako naravno, nema nikakve veze sa srpskom despoticom. Smatra se da je podignuta kao motrilja nad kanjonom Lima tokom XV veka, ali nažalost, nije obnavljana. Put do nje je relativno zahtevan, ali se iz visine pruža fantastičan pogled na okolinu.

Vladavina Osmanlija na ovim prostorima nije zaobišla ni Prijepolje, koje je svoje oslobođenje dočekalo tek 1912. godine, sa završetkom I balkanskog rata. Tiha Mileševa bila je mnogo puta rušena i obnavljana, uvek sa kulturnom i obrazovnom misijom, pa je ovde radila i jedna od prvih srpskih štamparija tokom XVI veka. Sećanje na narodnooslobodilačku borbu čuva spomen-bolnica, koju su tokom čuvene Prijepoljske bitke napali Nemci. Danas se na levoj obali Lima nalazi spomenik junacima poginulim u II svetskom ratu.

Manastir Mileševo (1218. godina)

Često se kaže da je Prijepolje izraslo u krilu manastira Mileševe, zadužbine kralja Vladislava, sina kralja Stefana Prvovenčanog. Podignuta je tokom 1218. i 1219. godine, u pitomini doline oko 5 kilometra od ušća Mileševke u Lim.

Vekovima je ovaj manastir bio duhovni, ali i  kulturni, obrazovni i politički centar čitave Raške, i stoga su baš ovde legitimitet svojoj vlasti tražili i našli i Tvrtko I i Stefan Vukčić Kosača, pa se za Mileševu čvrsto vezuje i istorija Bosne i Hercegovine. U ovom manastiru pohranjene su mošti samog Vladislava, ali i kralja Vladimira, a ovo je bio i mauzolej Svetog Save, čije su mošti Turci odavde preneli da bi ih spalili na tadašnjoj periferiji Beograda – na mestu gde je sada Hram Svetog Save.

Manastir Mileševa predstavlja i pravu galeriju srpskog srednjevekovnog slikarstva i ujedno je bio i dom prve štamparije, tako da najveće blago manastira čine njegove izuzetno očuvane freske i velika biblioteka. Beli Anđeo Gavrilo, deo veće kompozicije lik je koji je srpsko stvaralaštvo postavio u sam vrh evropske i svetske srednjevekovne umetnosti. Interesantno je da je ovo i prvi lik koji je „preleteo“ Atlantik 23. jula 1962. godine. Ova freska je prvi podatak poslat iz Evrope u Ameriku putem satelita, pa se može reći da je te godine Evropa ovu fresku prihvatila kao jedan od svojih simbola i zaštitnih znakova.

Manastir Kumanica (XIX vek)

Kao što „Mirosnice na Hristovom grobu“ nisu jedina freska u Mileševi, tako ni Mileševa nije jedini manastir u dolini Lima. Manastir Kumanica je jedan od izuzetno poštovanih svetilišta, podignut verovatno tokom XIX veka. Ovde je dugo čuvano Kumanovačko Četvorojevanđelje, darovano 1604. godine, a razrušeni manastir sačuvan je i od pošasti progresa. Interesantno je da je ovo jedan od retkih srednjevekovnih manastira koji su ušli i u tradiciju poštovanja kod pripadnika drugih vera, pa predstavlja jednu od tačaka susreta i poštovanja, pre nego sukoba i nerazumevanja islamskog i dva hrišćanska pogleda na svet.

Manastir Davidovica (XIII vek)

Manastir Davidovica je još jedan od retkih manastira podignutih tokom XIII veka na ovim prostorima, ali je datum njegove gradnje i jedini podatak kojim raspolaže nauka. Izvesni monah David 30. avgusta 1281. godine potpisao je ugovor o gradnji manastira sa neimarom Desinom de Risa.  Zna se da je manastir bio u opštežiću sve do XVII veka, kao jedno od mesta spokoja i mira, ali i sabornog mesta trgovaca, kiridžija i skupština.

Smatra se da je razoren tokom Velike seobe Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem. Pri rekonstrukciji manastirske crkve naišlo se i na temelje daleko starijeg svetilišta, za koje se pretpostavlja da je bazilika iz V ili VI veka. Inače, legenda o Davidovcu kao mestu počinka braće Jugovića vezana je ploču na kojoj je upisano ime kneza Vratka, oca knjeginje Milice, a da ovu legendu osnaži, 1997. godine ovde je pronađeno osam identičnih grobova.

Crkva posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom

Prijepoljem danas dominira samo jedna crkva. Posvećena je Svetom Vasiliju Ostroškom, a  građena na mestu starije crkve krajem XIX veka.

Ibrahim-pašina džamija (1572. godina)

U Prijepolju se nalaze i mnogi spomenici islamske kulture i nasleđa. Ibrahim-pašina džamija podignuta je 1572. godine, a oko nje se brzo formirala mahala, a kasnije i Gornji Vakuf čije opise možemo videti u putopisima Evlije Čelebije. Iako džamija nije bila jedina zadužbina Ibrahim-paše, jedina je koja i danas postoji, i krasi panoramu ovog po mnogo čemu jedinstvenog grada.

Sinan-pašina džamija

Na temeljima starije džamije podignuta je i današnja Sinan-pašina džamija. Obnovljena je u prvoj polovini XVIII veka, a u svom dvorištu čuva sasvim jedinstven spomenik – u potpunosti očuvan žrtvenik vrhovnom rimskom božanstvu – Jupiteru. Ovaj žrtvenik je i izvor mnogih legendi, ali i još jedan svedok harmoničnih odnosa meštana i njihovog zajedničkog poštovanja prema umetničkom stvaralaštvu i kulturnoj baštini.

Sahat kula – Jedan od najprepoznatljivijih simbola Prijepolja

U neposrednoj blizini Sinan-pašine džamije je i jedan od najprepoznatljivijih simbola Prijepolja: Sahat kula. Ovaj monumentalni spomenik datira sa kraja XVI veka. Ova kula je verni svedok i beležnik dugog protoka vremena ovde, i stoji kao simbol varoši i kasabe svojom lepotom i skladom vezujući poglede sa svih krajeva grada.

Džamija u selu Hisardžiku

Jedna stara džamija nalazi se i u selu Hisardžiku, u blizini Prijepolja, koje je locirano ispod stare tvrđave. Ova džamija dom je jednog od najstarijih primeraka Kur’ana na našim prostorima.

Star je oko 400 godina i pisan izuzetnim stilom. Ova neobična knjiga teška je gotovo 5 kg, a 2006. godine završena je njegova konzervacija u Narodnoj biblioteci. Veštačenje stručnjaka otklonilo je svaku dilemu o starosti knjige, i datirali je na početak XVII veka.

Prijepolje je idealna destinacija za ljubitelje prirode i sporta

Fantastična okolina Prijepolja pruža gotovo nebrojane mogućnosti za aktivan, produhovljen odmor u prirodi koja će vam pružiti izazove, adrenalin, zabavu i jednu od najboljih trpeza na Balkanu. Peštar, Lim i Jadovno već godinama unazad slove kao raj za sve ljude koji obožavaju boravak u prirodi, planinarenje, biciklizam, pešačenje, ali i speleologiju, orijentiring, paraglajding – i sada već čuvenu limsku regatu sa jednom od najuzbudljivijih rafting tura.

Ljubtelj brdskog biciklizma imaju na raspolaganju stazu dugačku 22 km

Ukoliko ste ljubtelj brdskog biciklizma, ovde je uređena staza duga 22 kilometra, a kreće od samog centra grada i vodi preko Zlatara, Vodene poljane, Kosatice i Mileševe.

Možete se oprobati i u paraglajdingu

Verovatno najuzbudljiviji način da uživate u panorami Prijepolja predstavlja paraglajding, a baš odavde su se mnogi vinuli nebu pod oblake.

 

Kurtova jama

Ukoliko više volite da se zavučete pod zemlju, na prostoru čitave opštine postoji veliki broj speleoloških lokaliteta, od kojih je Kurtova jama svako vredna svakog trenutka. Ipak, sve posete morate unapred organizovati jer ni jedna od pećina nije uređena za samostalne vizite.

Rafting na Limu

Sve čari Lima i pravi adrenalinski naboj možete iskustiti čak i ako se ne bavite raftingom. Uz iskusne skipere, sve što vam je potrebno je malo hrabrosti.

Kanjon Mileševke

Kanjon Mileševke je zbog svojih jedinstvenih prirodnih, kulturnih i spomeničkih vrednosti proglašen kompleksom od izuzetnog značaja. Ono što ga čini sasvim jedinstvenim je surovost, divljina i okomitost kanjona koji mestimično doseže dubinu od preko 300 metara. A, baš takvo okruženje pružilo je dom endemskoj Pančićevoj omorici, ali i jedinstvenoj i veoma retkoj ptici – veličanstvenom beloglavom supu.

Sa tla gotovo neprimetne, ove velike ptice ostavalju utisak pravih gospodara ovih vrleti. U ovom kanjonu rastao je i zvanično najstariji crni bor u Srbiji, poznat i kao Savin bor, a veruje se da je živeo gotovo pola milenijuma, a pao je nedavno od sopstvene starosti. Inače, ovom boru koji je bio zakonom zaštićen ni danas niko ne prilazi i niko ga ne pomera.

Kanjon reke Lim

Drugi veličanstveni kanjon čini Lim – jedna od najlepših reka Srbije, dugačka čak 174 kilometra. Ona kao da na svom toku povezuje prirodnu divljinu, romantičan spori tok, ali i visoke litice, grli krečnjak, klisure i kanjone, penušave vodopade, izvore i vrela, pećinske komplekse, a uz to protiče i kroz moderne gradove i pored kulturnih spomenika.

Selo Tičje polje – Pravi živi etno muzej

Prijatna svežina večeri, cvetne livade i pašnjaci, mir, tišina i žubor reka čine ovaj kraj pravim ribolovačkim rajem na Mileševki, Limu ili Seljašnici. A, među prirodnim retkostima planine Jadovnik nalazi se i selo Tičje polje  pravi, živi etno muzej. Ovde se možete skrasiti u kućama izgrađenim po pravilima narodne arhitekture na dan ili dva, i uživati u potpuno netaknutoj prirodi, fantastičnom vazduhu i dobro apetitu, koji će vam trebati da biste uživali u domaćim specijalitetima spremljenim po tradicionalnim receptima.

Preporučujemo Vam da posetite i Kamenu Goru, Sopotnicu, Jabuku i Gostun

Ali, ovo nije jedino selo u kome možete upoznati čari tradicije i netaknute prirode – tu su još i Kamena Gora, Sopotnica, Jabuka i Gostun koji pružaju  mnoštvo mogućnosti za sport i rekreaciju. Takođe, vrhunska ponuda domaćih proizvoda i neprocenjiva gostoljubivost ljudi ovog kraja, boravak u okolini Prijepolja čine potpuno nezaboravnim.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Prijepolje
Rent-A-Car - PrijepoljeIzleti/Ekskurzije - Prijepolje

Drugi gradovi Zlatiborski okrug