Destinacije :: Šumadija ::

Planina Rudnik smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Rudnik je šarmantna varošica na planini istog imena, udaljena oko 100 kilometara južno od Beograda. U samom srcu Šumadije, ima veoma atraktivan položaj, a masiv planine Rudnik dominira panoramom ovog malog gradića.

Planina Rudnik – Vazdušna banja lekovitih karakteristika

Planina Rudnik, koja ima čak 9 vrhova koji prelaze nadmorsku visinu od 1.000 metara, čini i osnovu klimatskih prilika ovde, pa su zime nešto duže, a leta sveža. U ovaj lepi predeo očuvanih prirodnih karakteristika lako se stiže iz svih pravaca, a ovde će vas dočekati odlične saobraćajnice i jasno obeleženi putevi. Blizina istorijskih spomenika, ali i fantastični domaći specijaliteti i odlični rekreatvini i sportski sadržaji razlog su da se zaputite ka Rudniku. Izvanredna klima, flora, fauna i nadmorska visina ono što je opredelilo stručnjake da još 1922. godine proglase ovu planinu vazdušnom banjom lekovitih karakteristika.

Kratka istorija planine Rudnik

Inače, planina i danas nosi naziv po najstarijoj ljudskoj delatnosti koju pamti – pa se zna da je od davnina ovaj krajolik bio središte žive rudarske delatnosti. Pre dolaska Rimljana na ove prostore, ovuda biste mogli sresti stare Ilire, a nakon njih i Kelte. Samo doba velike rimske imperije ovde je ostavilo brojne tragove materijalne kulture, pa se osnovano pretpostavlja da je na planini bilo rimsko naselje – možda čak i na mestu današnjeg.

Oduvek poznat kao pravo prirodno bogatsvo, Rudnik je bio poprište mnogih bitaka i sporova među srpskim sredenjvekovnim vladarima i bogatim feudalcima. Ono što se pouzdano zna je da je u granice srpske države ušao tokom XIII veka, za vladavine kralja Dragutina, Milutinovog starijeg brata – i odmah je postao druga po veličini kovnica srpskog novca. Koliko je veliki značaj rudnog bogatstva ove planine, pokazuje i činjenica da je prvi srpski dinar sa ćiriličnom inskripcijom bio upravo Dragutinov novac.

Razvoj srpske države u ovaj kraj doveo je i čuveno nemačko pleme, Sase, poznate rudare, o čijem delovanju znamo jer su neki od prvih srpskih zakona bili upravo posvećeni uređivanju odnosa između Sasa i Srba. Nakon što Osmanlije zauzimaju Novo Brdo, Rudnik ostaje najbogatiji izvor prihoda države despota Đurđa Brankovića, koji je ovde, pored samih rudnika i kovnice novca ovde imao i letnjikovac. Samo rudarenje je bilo glavni, ali ne i jedini izvor prihoda lokalnog stanovništva: u srednjevekovnoj Srbiji, Rudnik je bio veliko i razvijeno naselje, pravi „kosmopolitski“ grad zbog prisustva stranog stanovništva, u kome se bogatstvo videlo u zantastvu i umetnosti, a uticaj u trgovini i proizvodnji novca.

Rudnik poseduje izuzetno veliki turistički potencijal

Danas, Rudnik predstavlja jedan od najzanimljivijih turističkih potencijala centralne Srbije, kako zbog prirodnih karakteristika terena, oštrih vrhova, pašnjaka i dubokih šuma, tako i zbog mnogobrojnih rečnih izvora, ali i brojnih kulturno-istorijskih spomenika iz srednjeg veka i burne moderne istorije.

Vulkanska kupa Ostrvica

Jedan od najzanimljivijih lokaliteta je vulkanska kupa Ostrvica, na kojoj se nalaze ostaci srednjevekovnog grada koji je podigao despot Đurađ Branković. Od ove tvrđave danas još stoje neznatni ostaci, a veoma malo podataka je o njoj sačuvano. Pretpostavlja se da je citadela bila sastavljena iz dva dela, povezujući dva vrha Ostrvice putem bedema, a sa južne strane bio je duboki šanac. Ostrvica je udaljena od varošice Rudnik nekih 6 km, a uspon do gore, iako nije dug, zahteva dosta iskustva, a delovi uspona zahtevaju i upotrebu ruku, pa je previše težak za decu.

Srednjevekovni lokalitet na Rudniku zove se Gradov

Još jedan srednjevekovni lokalitet na Rudniku zove se Gradovi. Ovo su ostaci turske varoši i tvrđave, podignuti na ostacima starijeg, srpskog utvrđenja Rudnik. Tu možete videti i ruševine jedne zagontetne bogomolje čije je ime ostalo upamćeno kao Misa. Oko ove neistražene i neproučene crkve kruži poneka legenda, a pretpostavlja se da je tokom XIII veka bila katolička crkva, kasnije preuređena u džamiju – a kada je napuštena, i zašto nikada nije obnavljana ostalo je zaboravljeno.

Crkva Svetog Đorđa (1453. godina)

Crkva koja svojim neobičnim plavim krovovima i autentičnom moravskom arhitekturom danas pleni padine Rudnika, posvećena je Svetom Đorđu. Ovo je najstarija crkva čitavog kraja, podignuta 1453. godine, nakon povlačenja Turaka i vraćnja ovih krajeva u srpsku despotovnu. Pri rekonstrukciji i obnovi koja je završena 2006. godine, crkva Svetog Đorđa je zadržala svoj autentični izgled, i danas je krasi jednostavna, bela fasada lišena bilo kakvih ukrasa, dok je plavi krovovi čine ikoničnom i posve jedinstvenom građevinom moravskog tipa u Srbiji.

Planina Rudnik je interesantna planinarska destinacija, posebno za rekreativce

Danas će vas na Rudniku dočekati mnogobrojni sportski tereni, skijaške staze i mogućnosti za planinarske poduhvate. Tu pre svega spada osvajanje najvišeg, Cvijićevog vrha, koji se uzdiže 1.132 metra iznad nivoa mora, ali i veoma uzbudljivog i isplativog uspona na Ostrvicu.

U samom gradiću dočekaće vas turistički i građanski servisi, bazeni, a turistička ponuda je orijentisana na sportska događanja, i pravilan razvoj duha i tela, pa je Rudnik jedna od omiljenih đačkih destinacija, ali i izvrsno mesto za pripreme sportista i uživanje rekerativaca.

Spomenik-stećak podignut u sećanje na vojvodu Arsenija Lomu

Varošicom dominira visoki spomenik-stećak podignut u sećanje na vojvodu Arsenija Lomu, velikog buljubašu i vođu u borbama oko Rudnika tokom 1804. godine, za vreme Prvog srpskog ustanka. Rudnik je prvo oslobođeno mesto u Srbiji, a Arsenije Loma postao heroj svog kraja i učesnik oba ustanka. Sahranjen je na mestu gde se nalazi ovaj monumentalni spomenik od belog mermera, sa krunisanim dvoglavim orlom na vrhu.

Rudnik je pravi magnet i za ljubitelje lova

Ukoliko ste ljubitelj lova, ova lovišta su vam već sigurno izvesno poznata. Lovačko udruženje Rudnik veoma je aktivno i radi na uzgoju i zaštiti divljači, ali i gradnji čeka, hranilica, solišta i drugih lovnih infrastrukutra. Ovde su zastupljeni srndaći, divlje svinje, zečevi, fazani i jarebice.

U varošici Rudnik se nalazi i nekoliko odličnih restorana

U varošici Rudnik se nalazi i nekoliko odličnih restorana, koji su pravi reprezenti očuvanja tradicije kroz gastronomske specijalitete, pa se nemojte iznenaditi zaljubljivanjem u peciva, pogače i „rudnički“ somun, koje ovi restorani sami peku, ali ni ostalim šumadijskim gurmanlucima, pršutama, sirevima i izvrsnim voćnim rakijama, od kojih je autohtona šljivovica ime Šumadije pronela kroz čitav svet.

U varoši Rudnik se nalazi nekoliko odličnih ugostiteljskih objekata

Za ovako mali grad, zastupljenost turstičkih sadržaja je na izuzetnom nivou, sa hotelom Nada koji se nalazi u samom centru i nezaobilazno je mesto ove varošice i zbog svoje letnje bašte, diskoteke i noćnog kluba, ali i zbog zatvorenog bazena, sportskih sadržaja i izvrsne hrane. Ponudu upotpunjuje i planinarski dom, kao i nekoliko domaćinstava kod kojih možete potražiti konačište. Odlični putevi čine Rudnik i atraktivnom bazom za izlete u Šumadiju, pa odavde možete brzo i lako posetiti Bukovičku banju, Aranđelovac, banju Ljig, Vrujce, kao i mnoge kulturno-istorijske spomenike Takova ili Mioničkog kraja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Planina Rudnik
Rent-A-Car - Planina RudnikIzleti/Ekskurzije - Planina Rudnik

Drugi gradovi Šumadija