Destinacije :: Pirotski okrug ::

Pirot smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Na obali Nišave, u zagrljaju Stare planine nalazi se Pirot – jedan od kulturnih, obrazovnih i privrednih centara Jugoistočne Srbije. Kaže se da grad čine njegovi ljudi, život i običaji, a da biste zaista upoznali Pirot, morate upoznati i njegov folklor, tipičan govor, kulturu i prirodu. Nalazi se skoro u samom srcu Balkana, na pola puta između Niša i Sofije, između Panonske nizije u Podunavlju i Tračke nizije na samom rubu Evrope.

Ovim područjem koje okružuju Stara, Vlaška i Suva planina nekada je prolazio stari, antički drum, u rimskoj carevini poznat kao Via Militaris, a kasnije nazvan i Carigradski drum. Arheološka istraživanja ukazuju da je na ovom mestu postojalo ljudsko naselje još pre 5.000 godina, a u starom delu grada pronađeni su ostaci i tragovi iz neolita, gvozdenog doba, antike i Rima, doba rane Vizantije i srednjeg veka.

Koja je sve imena nosio Pirot

U različitim vremenima, grad je imao i različita imena, pa se u III i IV veku zvao Mutacio Turres („Kula“), da bi vremenom menjao mnoge nazive – Pirgos (isto „Kula“), Thurib, Momčilov grad, Kale… Neki delovi Pirota i dalje čuvaju ova stara imena, a prvi pisani izvor je Tabula Peutingeriana, odnosno rimska vojna karta. Sve do XV veka ne postoje pouzdani izvori o istoriji grada, da bi iz ove tame grad na ovom mestu izronio kao Pirgos.

Pirotski ćilim – Obavezan suvenir ovog kraja

Pirot, sa oko 45 hiljada žitelja ima dugu istoriju i bogatu tradiciju stočarstva, zanatstva, grnčarstva i posebno – ćilimarstva. Čuveni, ručno tkani pirotski ćilimi u načinu izrade i kvalitetu mogu da stanu rame uz rame sa daleko poznatijim persijskim tepisima, a mnogi stručanjci se slažu u oceni da ovi ćilimi predstavljaju i pravo kulturno dobro i nacionalno obeležje Srbije.

Obavezan suvenir ovog kraja, pirotski ćilim uvek odlikuju geometrijske šare sa izraženim kontrastima boja. Poklanja se samo u posebnim prilikama i smatra se tradicionalnim i skupocenim darom. A kada čujete da neko kaže da su tu kornjače, bombe i grozdovi, neka vas to ne zbuni: tradicionalne šare imaju jednako tradicionalna imena. Ovo su i daleko najtrajniji ćilimi, i prenose se sa kolena na koleno – a tkalje će vam reći: „po sto godine na svaku stranu ot ćilim“.

Pirot ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima

Pirotom možete prošetati živopisnim uličicama tipičnim za Balkan, punim zanatskih radionica i starih kuća, možete obići Muzej Ponišavlja, a ako ste mislili da ste probali najbolje specijalitete sa roštilja, treba da svratite u neku od starih pirotskih kafana, i uz meze probate čuveni pirotski ovčiji kačkavalj.

Ako ste raspoloženi za romantične šetnje, Kej uz Nišavu je pravo mesto za sve, a dovešće vas pravo do Glavnog gradskog trga, odakle jednostavno produžite dalje do kamene tvrđave i obiđite njene zidine. Zelena reka Nišava deli ovaj šarmantni grad na dva velika dela, Pazar i Tijabara, a ove delove grada spajaju tri mosta: Gazela, Golemi most, i pešački Ljubavni most.

Pirotsko naselje Tijabara

Tijabara je deo grada u kome su oduvek živeli hrišćani, a ovde i danas dominiraju uske uličice, tradicionalne doksate i duh raniijeg vremena. Tu je podignut i spomenik oslobodiocima Pirota od Turaka, a grad je posle duge i mukotrpne borbe oslobođen 28. decembra 1877. godine, kada je turska vojska u povlačenju u vazduh digla barutanu u utvrđenju. Ovaj dan i danas je praznik Pirota. Inače, spomenik dominira Trgom republike, i restauriran je 1987. godine, a predstavlja masivnu kulu sa ukrašenom kupolom i velikim orlom raširenih krila.

Pirotski ili Momčilov grad

Panoramom svakako dominira i Pirotski ili Momčilov grad. Ovo gradsko utvrđenje nalazi se na samoj obali Nišave, a podignuto je za vreme vladavine kneza Lazara. Osmanilije su uspele da ga zauzmu, a kada je vojvoda Dimitrije grad ponovo preuzeo 1386. godine, ovaj čin protiv Turaka poslužio je kao jedan od povoda za Kosovsku bitku tri godine kasnije.

Ova značajna strateška utvrda u vojnoj upotrebi je bila sve do kraja I svetskog rata, da bi kasnije bilo prepoznato i kao arheološko nalazište, kulturno dobro i – odlična filmska lokacija, pa kada stupite na ovu tvrđavu, imate priliku da prepoznate kadrove iz velikih filmova srpske kinematografije sa srednjovekovnom tematikom.

Pirot je poznat i kao „Mali Jerusalim“

Pirot je zbog svojih mnogobrojnih crkava i manastira, kao i zbog mnogih hodočasnika, poznat i kao „Mali Jerusalim“, a čak 38 crkava u samom gradu i okolnim selima samo po sebi govori dovoljno. Mnoge od ovih crkava datiraju iz XVIII i XIX veka, dok dve najstarije stručnjaci smeštaju u davni XIII vek, a da Piroćanci i dalje neguju zadužbinarski duh, potvrđuje i to da su u XXI veku podignute još dve crkve.

Saborna Crkva (XVIII vek)

Saborna Crkva je i najveća u Pirotu, i nalazi se u Tijabari. Sagrađena je od priloga svih građana Pirota tokom XVIII veka i čuva veoma zanimljiv spoj tradicionalnog graditeljstva i crkvenog kanona, jer se oko broda crkve prostiru tremovi sa razvedenim stubovima, tipičnim za građanske kuće XIX veka. Ova velika crkva okružena je mirom svog besprekorno uređenog zelenog dvorišta i nudi okrepljenje i mir svakom putniku.

Stara crkva (1834. godina)

U samom centru grada, na Pazarskoj strani, nalazi se i Stara crkva, posvećena prazniku Hristovog rođenja, a podignuta 1834. godine. Izgrađen doborovoljnim prilozima bogatijih građna, ovo je jedan od retkih hramova u koji se ulazi silaženjem niz nekoliko stepenika – jer su crkve, ako su i građene u doba dok su ovim prostorima vladali Turci, morale biti sagrađene tako da ne ugrožavaju veličinu i dostojanstvo najmanje džamije u okolini.

Iskusni neimar je dovitljivo rešio ovaj problem, ukopavši crkvu u zemlju, čime je formalno ispoštovana volja da crkva ne bude viša ni od jedne džamije, a da može da zadrži sopstvene, nipošto male, dimenzije. Pored same crkve nekada se nalazila i zgrada Mitropolije, o kojoj se malo zna sem da je izgorela u požaru. Zbog svoje arhitektonske posebnosti i istorijske vrednosti, ova crkva proglašena je za kulturno dobro 1986. godine.

Crkva Svetog Petra i Pavla

Najstarija i najintrigantnija od svih, svakako je crkva Svetog Petra i Pavla. Ova pećinska crkva nalazi se na Staroj planini, u brdu Kalik kod sela Rsovci, na oko 22 km od Pirota. Ova drevna crkva datira iz XIII veka i vašu pažnju zavređuje mnogim jedinstvenostima, a pre svega svojim podzemnim položajem. Crkva je čuvena po fresci Isusa Mladenca – jedinstvenoj predstavi Isusa Hristosa u čitavom hrišćanstvu, na kojoj je naslikan kao ćelavi mladić, a prema stilu i bojama, smatra se da freska datira iz sredine XIII veka.

Po legendi, ova crkva ili isposnica osnovana je i oslikana kada je u Srbiju pred prvim naletima Osmanlija, stigao veliki broj Sinajskih isposnika. Zbog svoje vrednosti i unikatnosti, crkva Svetog Petra i Pavla zaštićena je kao nacionalno kulturno dobro 1981. godine.

U blizini pirota se nalazi mnoštvo pećina

No, pećina u kojoj se sakrila ova svetinja nije i jedina. Selo Rsovci važna je tačka na mnogim speleološkim mapama, i u njegovoj okolini se nalaze mnogobrojne pećine, vrtače i uvale, a najzanimljivija i najveća zove se Vladikine ploče, i ima dužinu od čak 660 metara. Društvo joj prave i Mišja, Vosena, Toplica, Lipa i mnoge druge, pa ako ste avanturističkog duha i imate odvažnosti, možete se uključiti u istraživanje ovih tajnovitih, mračnih pećina.

Pertlaška pećina

Pravi speleološki biser nalazi se i u blizini Smilovskih jezera, oko 12 km severno od Pirota. Pertlaška pećina u stvari je čitav sistem pećina na južnom obodu kraškog Odrovačkog polja. Izuzetan pećiniski nakit, terase i prolazi koji povezuju ove pećine čine ih izuzetno vrednim, ali, nažalost nedovoljno istraženim prirodnim dobrom.

Manastir Svetog Jovana Bogoslova

Pored brojnih crkava, pirotski kraj krije i mnoge manastire, mada ne toliko mnogo kao nekada ranije, kada se grad dičio „stotinom belih crkva“. Manastiri se, tipično, nalaze po okolnim selima, i možete ih obići i u organizovanim ili samostalnim turama. Manastir Svetog Jovana Bogoslova, ili Poganovski manastir zavređuje punu pažnju svih – i to ne samo zbog toga što se nalazi pod zaštitom UNESCO povelje.

Na levoj obali reke Jerme, ovaj manastir je zadužbina vlastelina Konstantina Dejanovića, srpskog oblasnog gospodara u XIV veku. Njegova kći, Jelena bila je žena vizantijskog cara Manojla II Paleologa, i nakon smrti svog oca preuzima na sebe brigu o ovoj divnoj zadužbini.

Razlog zbog kog treba posetiti ovo jedinstveno zdanje je i u njegovom arhitektonskom rešenju sa konacima oko crkve podignutim sa doksatima prema pravilima tradicionalnih načina gradnje ovog kraja, ali vrednost zbog koje privlači pažnju poštovalaca čitavog sveta je njena fascinantno oslikana unutrašnjost. Galerija fresaka površine od oko 360 metara kvadratnih ubraja se u najviša slikarska ostvarnja na Balkanu.

U periodu od 1879. godine, do kraja I svetskog rata, manastir je bio u posedu Bugarske, kada je jedna od najznačajnijih i najlepših ikona „Dvostruka ikona“ sa Bogordicom i Jovanom Bogoslovom na levoj i Čudom u Latonskom manastiru na desnoj strani – odneta i pohranjena u zbirku kripte Aleksandra Nevskog u Sofiji. Ova ikona bila je dar vizantijske carice Jelene zadužbini svoga oca u XV veku.

Manastir Svetog Jovana Bogoslova je i srce jednog od omiljenih izletišta ne samo Piroćanaca i Dimitrovgrađana, već i suseda iz Bugarske. Udaljeno je oko 25 km od grada i krasi ga fantastičan kanjon reke Jerme. Svojom očuvanom prirodom, jedna je od omiljenih destinacija za izlete, ribolov, rekreaciju u prirodi i odmor.

Manastir sa crkvom Svetog Đorđa

Još jedna zadužbina vlastelinske porodice Dejanovića je manastir sa crkvom Svetog Đorđa, koja se nalazi nadomak sela Temska, oko 17 km od Pirota. Manastir i crkva podignuti su sredinom XIV veka, a oslikana tokom maja i juna 1576. godine. Posebnu arhitektonsku vrednost predstavlja stari, monumentalni konak podignut u XVIII veku. Ovakav konak predstavlja autentično rešenje u građevinskom stilu, i sličan njemu ne postoji nigde više. Manastir Temska uživa u svom predivnom zelenom vrtu, u kome se gaje lekovite i druge biljke, i po tradicionalnim receptima se pripremaju tonici i drugi biljni preparati i čajevi.

Manastir Presvete Bogorodice

Za sve zaljubljenike u srednji vek, na zidu starog Manastira Presvete Bogorodice nalazi se freska koja kao da je sišla sa stranica romana. Nadomak sela Sukovo, oko 18 km istočno od Pirota, na temeljima daleko starijeg hrama o kome se gotovo ništa ne zna, sredinom XIX veka podignut je manastir koji je do danas ostao u svom autentičnom izgledu. Životpisan je 1869. godine, ali je freska o kojoj je reč, kako nam legenda kazuje, bila na zidu tog starijeg hrama – a na njoj, Sveti Hristifor ima magareću glavu, pa se postavlja pitanje ima li u temeljima crkve ili u starijim slojevima još ovako kritički nastrojenih dela.

Muzej Ponišavlja

Poklonici kulturne baštine i svi željni priča, istorije i predstava iz prošlosti, u Pirotu mogu posetiti i Muzej Ponišavlja. Muzej se nalazi u kući čuvene trgovačke porodice Hristić iz 1848. godine, jednoj od najlepših balkanskih gradskih kuća. Atmosfera i autentičnost tradicionalne, patrijarhalne srpske kuće je sasvim očuvana i predstavlja spomenik kulture.

Unutrašnjost kuće je ukrašena dolapima u duborezu, od kojih je onaj u prizmelju najočuvaniji i pretpostavlja se da je rad jednog od čuvenih majstora. Muzej Ponišavlja se uklopio u tradicionalni ambijent, opremajući ga postavkom B. Najdanovića – „Varoška kuća Pirota XIX veka“. Naglašen je talenat i umeće u izradi predmeta od upotrebne vrednosti, posebno grnčarije i ćilima po kojima je pirotski kraj čuven.

Stara planina

Pored duge istorije i veoma zanimljivog istorijskog nasleđa, u ovaj kraj treba doći i upoznati netaknutu prirodu, nesvakidašnju lepotu Stare planine. Ova lepotica je zaštićeni park prirode i obiluje raznovrsnošću biljnih i životinjskih vrsta od kojih poseban kuriozitet čine čak 92 vrste ptica koje se vode kao prirodne retkosti – pa ponesite dvogled i uživajte u jedinstvenim prizorima.

Omiljena izletišta piroćanaca

Među omiljenim i najrađe posećivanim izletištima mešatana i gostiju, izuzetna po svojoj lepoti i prirodnim retkostima nalaze se Planinarski dom, selo Temska, dolina Jerme, Dag Banjica, Zavojsko jezero, a zima donosi radost svim skijašima i ljubiteljima snežnih sportova.

Zavojsko jezero

Leti je svakako najzanimljivije Zavojsko jezero sa vikend naseljem Velika Lukanja. Oko 23 km od Pirota, u srce parka prirode Stara planina možete stići i organizovanim prevozom, a veoma razvijena infrasturktura čini ovo jezero sa okolinom pravim rajem za sve ljubitelje odmora i rekreacije u prirodi, sa više staza za šetanje, plažama za kupanje, lov ili uživanje u dobrom društvu.

Ovo jezero ima dužinu od oko 17 km i odlikuje se izuzetnim kvalitetom vode i očuvanošću prirodnog ambijenta. Planinarski dom je veliki turistički kompleks na 12 km od grada, i u njegovoj bliizini se nalazi gradsko skijalište. Na nadmorskoj visini od čak 1.080 metara čini pravu prirodnu vazdušnu banju i blagotvorno deluje na obnovu i odmor tela i duha. Ovo izletište je izuzetno atraktivno i leti i zimi, a ima odlično opremljenu ski stazu sa veštačkim osneživačima i žičarom, dok leti ovaj park prirode pruža sve mogućnosti za rekretaivan i aktivan odmor i boravak u jednoj od najočuvanijih regija Balkana.

Pirot je spoj tradicionalnog i modernog, istoka i zapada

Predivna okolina Priota pruža fantastične mogućnosti za izlete, obilaske pridonih jedinstvenosti njenih reka, jezera, klisura i padina planina, a kada se vratite u Pirot, ovaj gradić će vas dočekati gostoljubivošću i trpezom kojoj ćete se željno vraćati. Gurmanske tajne, pirotske avlije, pevci i ladne vode reči su koje kod Piroćanaca imaju poseban prizvuk, a ni kafići, pabovi, noćni klubovi i barovi svojom ponudom ne zaostaju od renomiranih restorana, pa ćete sasvim izvesno imati gde da izađete, da se proveselite i počastite baš prema svojoj meri i ukusu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Pirot
Rent-A-Car - PirotIzleti/Ekskurzije - Pirot

Drugi gradovi Pirotski okrug