Destinacije :: Bačka ::

Palić smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Na samom severu Srbije, uz granicu sa Mađarskom, nalazi se grad Palić. U neposrednoj blizini Subotice (8km), ovaj šarmantni gradić zaokupirao je pažnju svojih gostiju kako jezerom koje krasi južni deo naselja, tako i objektima (vodotoranj, peščana plaža, Velika terasa, Ženski štrand, Muzički paviljon…), parkovima i ostalim uređenim prostorom za odmor i uživanje.

Kratka istorija Palića

Samo naselje Palić datira još iz bronzanog doba dok prvi dokumenti koji spominju jezero potiču iz XV veka. Krajem XVIII veka ljudi su upoznali lekovita svojstva vode i mulja Palićkog jezera i upravo zbog toga ovde se u 19. veku pojavljuju prva kupališta. Najveći razvoj Palić je dostigao 1880-ih godina, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun. U drugoj polovini 20. veka izgrađeni su mnogi sportski centri i fabrička odmarališta, a iskopana je i prva bušotina termomineralne vode zahvaljujući kojoj je otvoren termalni bazen. Između 1880. i 1914. na Paliću su održavane sportske igre u brzom hodanju, biciklizmu, rvanju, mačevanju i drugim sportovima. Neke od ovih disciplina se i danas održavaju kao deo sportskih igara na Paliću.

Palićko jezero

Površina jezera iznosi oko 4.7 m², dok dubina varira. U proseku je 2m. Jezero je veoma bogato ribom, ali za ribolov je potrebna dozvola. Za kupanje nije potrebna dozvola, kao ni za sunčanje, pa vam je na raspolaganju 17 km duga obala koja je celom svojom dužinom uređena. U mestu se mogu naći restorani koji zadovoljavaju potrebe svačijeg džepa i ukusa. Tu su nacionalni i internacionalni restorani (srpska, mađarska, italijanska kuhinja), picerije, poslastičarnice.

Muški i ženski štrand

Muški i ženski štrand čine nezaobilazni duo kupališta na samom jezeru, a u pauzi između brčkanja, popijte kafu u kafićima. Tu je i betonska terasa koja sa svoja tri nivoa nudi prostor za razne aktivnosti. Teren za mini golf nalazi se u blizini plaže, na Muškom štrandu. Jezero pruža mogućnosti za razne sportove na vodi. Ovde se mogu iznajmiti čamci, pedaline i katamarani.

Na Paliću i okolini nalazi se nekoliko objekata koji pružaju mogućnost rekreativnog jahanja, kao i škola jahanja. Takođe, moguće je organizovati i vožnju fijakerom.

Jedrenje na jezeru

Jedriličarski klub organizuje nekoliko zvaničnih takmičenja u jedrenju, a za one koji to nisu još probali organizuje se škola windsurfinga. Zaljubljenici letenja imaju mogućnost da se oprobaju i da lete iznad Palića, odakle se pruža prelepa panorama.

Zoo Palić (osnovan 1949. godine)

Zoo vrt Palić nalazi se u centru ovog prelepog turističkog mesta, 6 km od Subotice i 5 km od auto-puta E75 koji spaja Budimpeštu i Beograd. Osnovan je 1949. godine i danas se prostire na 10 ha površine. U parku raste preko 270 vrsta drveća i žbunja od kojih su mnoge retke i egzotične vrste, poput libanskog kedra i džinovske, sekvoje ili ariša. Od domaćih vrsta izdvajaju se stoletni hrastovi. Na severnoj strani vrta rastu četinari a na južnoj listopadno drveće. Ostavljeno je i nekoliko manjih šumskih formacija.

Posetioci mogu da vide preko 65 vrsta životinja: brojne ptice, nekoliko vrsta majmuna, krupne sisare, ali i egzotične životinje poput zmija i tarantula. Za decu je uređeno igralište i dečji Zoo vrt gde se mogu pomaziti mladunci životinja. Roditelji mogu da se odmore na brojnim klupama, u restoranu ili bifeu. Informativne table pružaju pregršt zanimljivosti, ali i upozorenja o pravilima ponašanja u vrtu. Tokom godine, Zoo vrt poseti preko 160.000 ljudi.

Veliki park

Vodotoranj – simbol Palića, stoji na ulazu u Veliki park i dočekuje goste. Veliko šetalište ponosni je vlasnik nekoliko velelepnih zdanja. Tu se, pre svih, izdvajaju Plave Vaze kao i Letnja pozornica, izgrađena od prirodnog kamena na kojoj se održava Festival evropskog filma. Velika terasa je glavno i najveće palićko zdanje koje je danas najveći poslovni i kongresni centar na Paliću i Subotici. Putem glavnog šetališta, sem ptica i prijatnog povetarca, naletećete na spomen česmu, muzički paviljon, Sovinu kulu, Vilu Lujzu, Vili Konen…

Gastronomska ponuda

Subotica i Palić, gradovi na samom severu Srbije, poznati su po svojoj jedinstvenoj arhitekturi, istoriji i kulturi, a najviše po bogatoj gastronomskoj ponudi. Osim restorana, ponuda hrane i pića se širi na razne manifestacije koje se održavaju tokom godine. Prvomajski uranak, Palićke vinske svečanosti, Etnofest, Berbanski dani, samo su neki od događaja gde se domaćini pred šarenolikim auditorijumom predstavljaju u najboljem svetlu i ostavljaju svoje proizvode na poslužavniku. Palić je domaćin i nekoliko kulturno-umetničkih programa kao što su Festival evropskog filma i Summer3p (zabava za mlade). Odliku podneblja predstavljaju salaši i konji, kao i vinski turizam.

Turistički prostor Palić

Turistički prostor Palić nalazi se u neposrednoj blizini Specijalnog rezervata prirode Ludaško jezero, Parka prirode Selevenjske pustare i predela izuzetnih odlika – Subotička peščara. Posmatranje ptica je aktivnost za koju je neophodan mir i tišina, a to Palić i Ludaš svakako imaju. Specijalni rezervat prirode Ludaš veoma poznat je po bogatoj fauni ptica.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Palić
Rent-A-Car - PalićIzleti/Ekskurzije - Palić

Drugi gradovi Bačka