Destinacije :: Bačka ::

Novi Sad smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Novi Sad je drugi po veličini u Srbiji, u kome živi između 300 i 400 hiljada ljudi. Smešten na granici Srema i Bačke, na samoj obali Dunava. Nekadašnji, zabeleženi nazivi ovoga grada su: Racka varoš, Rački grad, Petrovaradinski šanac, Neoplanta, Ujvidek, Neusatz, a današnje ime dobio je 1748. godine.

Šta sve može da ponudi Novi Sad

Danas je Novi Sad veliki industrijski i naučni grad, domaćin mnogih međunarodnih i domaćih privrednih, kulturnih, naučnih i sportskih manifestacija, kao i grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta. Ovaj univerzitetski grad sa velikim brojem fakulteta i viših škola domaćin je i raznih festivala za decu i mlade. Izdvajaju se Zmajeve dečije igre, Sterijino pozorje, Nomus kao i Exit festival popularan širom Evrope, pa i sveta. Takođe, i tamburaška muzika je važan simbol grada, te je topla preporuka da iskusite ovu priču, makar na jednu noć. Priliku za to imate u restoranima širom grada koji se nalaze na ekskluzivnim lokacijama i za koje kruži dobar glas.

Odlična lokacija grada

Grad leži na obalama reke Dunav. Na levoj obali Dunava se nalazi ravničarski deo grada (Bačka), dok je na desnoj obali, na obroncima Fruške gore, smešten brdoviti deo grada koji pripada Sremu. Najstarije gradske četvrti Novog Sada su Stari grad i Podbara (Almaški kraj), širenjem grada prema zapadu nastaju Rotkvarija, Salajka i Grbavica. U starije delove Novog Sada spadaju i nekadašnja posebna naselja Sremska Kamenica, Petrovaradin i Klisa, koja su danas deo urbanog područja grada.

Do polovine XX veka nastaju gradske četvrti Banatić, Sajmište, Adamovićevo Naselje, Telep, Stara Detelinara, Liman 1, Vidovdansko Naselje, Slana Bara, Mali Beograd, Stari Šangaj, dok Limani 2, 3 i 4, Satelit, Novo Naselje, Nova Detelinara, Avijatičarsko naselje i Adice nastaju planskom izgradnjom.

Dunav i Petrovaradinska tvrđava

Ono što prvo pomislimo kada kažemo Novi Sad, sigurno je Dunav i Petrovaradinska tvrđava. Izgrađena tokom XVII i XVIII veka, ova tvrđava je značajan kulturno-istorijski spomenik. Prema ranijim saznanjima, na Petrovaradinskoj tvrđavi prvo ljudsko naselje postojalo je još 4500. godina pre nove ere, ali nakon arheoloških otkrića na samom početku istraživanja istorija ovog prostora pomerena je na period 19.000-15.000 godina pre nove ere.

Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi

Poznata i kao “Dunavski Gibraltar“, danas je mesto održavanja Exit festivala. Tu je i čuveni Sat na tvrđavi. Da bi iz daljine videli koliko je sati, treba da znate da mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Potiče iz 18. veka, kada je zamenjena stara manja kula, u kojoj je bio isti satni mehanizam. Prečnik satnih krugova je dva metra.

Exit festival

Exit festival je najveći muzički događaj na području jugoistočne Evrope. Organizuje se na prelepoj i magičnoj Petrovaradinskoj tvrđavi još od 2001. godine. Svake godine sve je veći broj posetilaca na EXIT-u, a uglavnom ga posećuju mladi, kako iz Srbije, tako i iz zemalja širom Evrope i sveta. Pored dobrog muzičkog programa EXIT je posećen i zbog kvalitetne zabave, dobre atmosfere na tvrđavi i pozitivne energije koje u tim danima struji čitavim gradom.

Dunavska plaža Štrand

Štrand je najlepša dunavska plaža grada, koja je zvanično osposobljena za kompletan užitak 1911. godine i od tad se samo poboljšava. Sa uspehom je domaćin nasmejanih Novosađana, ali i znatiželjnih turista koji požele da se okupaju i ohlade u reci od uzavrelog betona. Na ovom šetalištu možete naći veliki broj kafića u kojima se nude sladoledi, pice, roštilj i još mnogo toga.

Trg Slobode

Staro jezgro Srpske Atine, kako se nekad nazivao Novi Sad, opravdava svoj nadimak u potpunosti. Sa tragovima različitih stilova, odiše šarmom prošlosti i priča svoju istoriju kroz zgrade, spomenike, šetališta… Mesto odakle treba početi razgledanje i upoznavanje grada je Trg Slobode koji i glavni gradski trg. Trg krase Magistrat (Gradska kuća), Finansijska palata (Vojvođanska banka), katolička crkva Imena Marijinog, Tanurdžićeva palata, hotel Vojvodina i ostale građevine dok je centralna figura na trgu statua Svetozara Miletića, istaknutog građanina Novog Sada.

Centralno šetalište – Zmaj Jovina ulica

Zmaj Jovina ulica se pruža od Trga Slobode do Vladičanskog dvora i čini glavnu pešačku i trgovačku zonu Novog Sada. Odmah pored Vladičanskog dvora se nalazi ulaz u Dunavsku ulicu. Ova ulica na slikovit način opisuje život Novog Sada iz nekadašnjih vremena i danas i predstavlja očuvanu ambijentalnu celinu koja je među Novosađanima omiljena za šetnju, kupovinu ili predah u kafićima i restoranima. Ovde možete naći Muzej savremene umetnosti Vojvodine kao i Muzej Vojvodine.

Dunavski park

Najlepši i najuređeniji park u Novom Sadu, Dunavski park, se prostire na površini od 34 000 m² sa čak 250 vrsta različitog cveća i drveća. Centralni deo parka zauzima jezero sa malenim ostrvom „Eržebet”. U jezeru i oko njega se ponosno šepure labudovi Isa i Bisa i nekoliko pataka. Kamenički park je smešten na samoj obali Dunava, podignut je oko dvorca porodice Marcibanji de Puho, koji je izgrađen krajem 18. i početkom 19. veka. Kao i Dunavski i ovaj park je pod zaštitom države Srbije.

Nikolajevska crkva Svetog Nikole

Ovo je najstarija pravoslavna crkva podignuta pre 1730. godine, a posvećena je prenošenju moštiju Svetog Nikole u Bari. Pogođena u bombardovanju 1849. godine, i tada je izgubila prvobitnu unutrašnju dekoraciju. U ovoj crkvi su na Malu gospojinu, 1913. kršteni sinovi Milene i Alberta Ajnštajna, Albert i Eduard. Nalazi se između Pašićeve i ulice Đure Jakšića.

Uspenska crkva (Uspenja Bogorodice)

Postoje svedočanstva da je Svetouspenska crkva postojala već 1731. godine. Tadašnje zdanje je bilo izgrađeno od pruća i naboja. Gradnja nove, sadašnje crkve otpočela je oko 1765. Posebnu lepotu ovog hrama čine ikonostas i njegova rezbarija, kao i rezbarija Bogorodičinog trona, arhijerejskog prestola i crkvenog nameštaja. Posle postavljanja zvona i nekih manjih radova, kao i ikonostasa, najverovatnije 1776. Uspenska crkva je dobila današnji izgled. Nalazi se pored Srpskog narodnog pozorišta.

Saborna (Đurđevska) crkva Svetog Đorđa

Novosadska saborna crkva je bila u gradnji još u toku 1734. godine, a završena je, u baroknom stilu, oko 1740. za vreme vladavine carice Marije Terezije, pod srpskim patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem i episkopom Visarionom Pavlovićem. Rađena je od kamena i opeke. Stradala je kao i veći deo Novog Sada 1849. godine u bombarodvanju. Obnovljena je između 1860. i 1880, a današnji izgled definitivno je dobila na Uskrs 1905. po projektu Mihajla Harminca ,arhitekte iz Pešte, zahvaljujući pre svega episkopu Mitrofanu Ševiću. Nalazi se u Pašićevoj ulici.

Sinagoga

Sinagoga je izgrađena 1906. po projektu arhitekte Lipota Baumhorna, u stilu mađarske secesije. Zbog izuzetne akustičnosti, dnas se koristi kao koncertna dvorana. Kapacitet Novosadske sinagoge je preko 900 mesta i predstavlja najreprezentativniji koncertni prostor u gradu. U objektu se ne vrše religiozni obredi, a u vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, u sinagogi su zatvarani novosadski jevreji koji su nakon toga bili deportovani u koncentracione logore. Smeštena je u Jevrejskoj ulici broj 11.

Zabava u Novom Sadu

Ulica Laze Telečkog i okolni putevi će vas odvesti u noćne avanture i otkriti vam tajne Novog Sada. Veliki broj klubova i kafića našlo je utočište baš u ovoj ulici koja se sa pravom može nazvati centrom zabave. Inače, ulica je dobila imepo glumcu Lazi Telečkom i predstavlja najposećeniju ulicu u Novom Sadu.

Fruška gora

Fruška gora je ostrvska planina u Sremu, a 1960. godine proglašena je nacionalnim parkom i time postala prvi nacionalni park u Srbiji. 17 manastira Srpske pravoslavne crkve raspoređenih po celoj planini, podignuti su kao zadužbine srpskih vladarskih porodica. Na Fruškoj gori postoje više izletišta i odmarališta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Novi Sad
Rent-A-Car - Novi SadIzleti/Ekskurzije - Novi Sad

Drugi gradovi Bačka