Destinacije :: Niški okrug ::

Niš smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Zvanično, treći grad po veličini u Srbiji, Niš predstavlja kulturno, privredno, administrativno, poslovno i univerzitetsko središte jugoistočne Srbije. Od davnina poznat kao „kapija istoka i zapada“, jedan je od najstarijih gradova u Evropi, o čemu svedoče brojna praistorijska nalazišta. Grad je smešten na reci Nišavi, a okružen je veličanstvenim planinskim masivima: Suvom planinom, Svrljiškim planinama i planinom Seličevicom. Najviša tačka grada je Sokolov kamen, vrh na Suvoj planini.

Arheološko nalazište Medijana

Bogata istorija Niša datira još iz neolita i ranog bronzanog doba. Arheološko nalazište Medijana nalazi se na nekadašnjem rimskom putu Via militaris, na području od 40 hektara. U zgradi muzeja, na samom lokalitetu, možete videti neke od kamenih skulptura, predmeta koji su služili za svakodnevnu upotrebu (zdele, krčazi, lampe…), kao i ostatke olovnih cevi kojima je iz Niške Banje dopremana topla, lekovita voda. Sa Niškom banjom koja je smeštena u neposrednoj blizini grada, aktuelna turistička ponuda Niša pruža mogućnosti za banjski, poslovni, kongresni turizam, kao i veće sportske i kulturne manifestacije.

Niška tvrđava

Takođe, u blizini su i brojna izletišta koja svojim prirodnim lepotama spadaju u najlepše u Srbiji. Niška tvrđava je kompleksni spomenik kulture i dominantna turistička odlika Niša. Smeštena na obali reke Nišave, osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u tvrđavi možete pogledati i brojne ostatke burne niške istorije.

Zgrada Banovine je smeštena na desnoj obali Nišave, nedaleko od ulaza u tvrđavu. Izgrađena je 1889. godine za potrebe Načelništva Niškog okruga i osim svoje arhitektonske lepote, ima i značajnu ulogu u istoriji Niša i Srbije.

Ćele Kula

U svojoj dugoj istoriji Niš je više puta osvajan i rušen. Čuvena Bitka na Čegru nadomak Niša ostavila je za sobom stravičan spomenik Ćele Kula, jedinstven u svetu.

Koncentracioni logor

Koncentracioni logor predstavlja jedan od malobrojnih sačuvanih fašističkih logora u Evropi. Jedna od činjenica koje ovaj logor izdvaja od ostalih, je ta da je iz ovog logora 12. februara 1942. godine izvedeno masovno bekstvo logoraša. Od 147 logoraša koji su pokušali bekstvo, uspelo je da pobegne njih 105.

Memorijalni park Bubanj

Svaka epoha grada Niša ostala je obeležena spomenicima, pa ovde možete videti spomen obeležje Caru Konstantinu, Kralju Aleksandru, Stevanu Sremcu i Kalči, kao i memorijalni park Bubanj, ranohrišćanske grobnice.

Kulturna i turistička ponuda Niša

Danas je Niš veoma urban grad. Nosioci savremenog kulturnog života su Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Narodni muzej, Pozorište lutaka, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Univerzitetska biblioteka, Istorijski arhiv, Galerija savremene likovne umetnosti, Niški kulturni centar, i mnogobrojne organizacije kulturno-umetničkog amaterizma.

U nizu kulturnih manifestacija koje imaju i međunarodni karakter, a održavaju se u Nišu, najznačajnije su: Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“, međunarodni festival amaterskih horova „Horske svečanosti“, likovna kolonija „Sićevo“ – najstarija u zemlji, Književna kolonija “Sićevo” i nezaoblilazni džez festival “Nišvil”.

Obrenovićeva ulica- Glavna i najprometnija pešačka zona

Obrenovićeva ulica nalazi se u samom centru grada i predstavlja glavnu i najprometniju pešačku zonu. Jedno predivno arhitektonsko zdanje, nastalo između dva svetska rata, je kuća trgovca Andonovića koja se nalazi u ovoj ulici.

Park Čair

Park Čair smešten je u samom jezgru grada. Ceo kompleks čine dva dela, u jednom delu je velika zelena površina, dok drugi deo čine sportsko-rekreativni sadržaji (klizalište, otvoreni i zatvoreni bazeni, fudbalski tereni, fitnes centar). Upravo zbog bogate vegetacije i bujnog zelenila Turci su mu dali ime “Čair” što u prevodu znači bašta. U gradu postoje noćni klubovi poznati po dovođenju dobrih DJ-eva, kao i kafane i restorani sa tradicionalnom muzikom.

Niške crkve

Na području grada i okolini se nalazi desetak religijskih objekata od kojih se izdvajaju Saborni hram, crkva Svetog Pantelejmona, crkva Svetog Nikole

Kazandžijsko sokače

Kazandžijsko sokače se nalazi u Kopitarevoj ulici i predstavlja jedini očuvani deo stare niške čaršije koji je, u doba Turaka, predstavljao zanatlijsku četvrt. Danas se u ovom starom i očuvanom ambijentu nalazi puno dobrih restorana i kafe barova.

Trg kralja Milana

Današnji Trg kralja Milana prenosi duh starog vremena putem sačuvanih zgrada koje se prostiru na delu trga od Voždove ulice do nišavskog keja. Jedna od najlepših i najočuvanijih niških česmi koja je više puta menjala svoju lokaciju je Čairska česma. Ova granitna konstrukcija se 2007.godine vratila na Trg Kralja Milana i prepoznatljivo je mesto.

Zgrada Oficirskog doma

Zgrada Oficirskog doma smeštena je na nišavskom keju, istorijski je značajna jer je tokom Prvog svetskog rata postala središte političkog i skupštinskog života Srbije.

Prirodne lepote Niša

Lepotu prirode i planinskih vrhova najbolje možete osetiti ako pešačite i planinarite. U krugu od 20 kilometara oko Niša, ljubitelji prirode, aktivnog odmora i adrenalina mogu izabrati neku od brojnih aktivnosti: pešačenje, planinarenje, biciklizam, slobodno penjanje, paraglajdnig, jahanje, ronjenje, rafting ili vožnja džipovima. Na usluzi su vam brojna udruženja koja nude pomoć, kurseve, ture itd.

Izleti na koje se mogu uputiti gosti Niša su ka Kameničkom visu, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Suvoj planini, zatim ka Niškoj i banji Topilo, Bojanine Vode. Još jedna od brojnih destinacija je Park Prijateljstva u Medoševcu, koji nosi trajnu izložbu cvetnih eksponata na otvorenom prostoru.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Niš
Rent-A-Car - NišIzleti/Ekskurzije - Niš

Drugi gradovi Niški okrug