Destinacije :: Istočna Srbija ::

Negotin smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

U dolini između planina Miroč, Crni Vrh i Deli Jovan sa jedne strane i Dunava i Timoka sa druge, Negotin se smestio u samom centru Negotinske krajine na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske. Reljef krajine, ravnica zatvorena planinama sa severa i zapada, a sa juga otvorena prema rekama uslovaljava specifičnu, izrazito kontinentalnu klimu, koju karakterišu duga, topla leta, i jednako hladne zime.

Neraskidiva veza Dunava i Negotina

Kao što Dunav nije samo reka, već velika rasadnik života za koji se odavno veruje da izvire u raju, tako ni Deli Jovan nije samo planina, već u svom srcu krije prizore čudesne lepote poput kanjona reke Vratne. Svaki grad u blizini Dunava ima velikog i moćnog saveznika za razvoj svoje infrastrukture, poljoprivrede, trgovine, pa se ni Negotin ne razlikuje od Beograda ili Beča u ovom pogledu.

Plovidba Dunavom velika je lekcija iz geografije, istorije, kulture, prilika za neverovatne prizore ili jednostavna, lenja popodneva, uz pecanje. Još od XVIII veka ovo područje je čuveno po svojim dobrim vinima, i krajem XIX veka, ovo je bio kraj sa najviše površine pod vinovom lozom, a njihov svedoci i čuvari tradicije su – pivnice: autentični vinski podrumi u okolnim selima Rogljevo, Štubik, Smedovac, koje svakako treba obići radi istorije, ako ne radi degustacije vrhunskog vina.

Kratka istorija Negotina

Istorija prvi put beleži ime ovog mesta još davne 1530. godine, u turskom popisu, kada je opisano kao „malo selo sa 55 kuća“, dok Austrijanci za vreme svoje vladavine na ovim prostorima u Negotinu grade tvrđavu i samu varoš ograđuju, da bi je, sa ponovnim preuzimanjem Turci dodatno utvrdili i od Negotina napravili vojnu krajinu.

Godine 1807. Negotin piše jednu od najsvetlijih stranica svoje istorije, kada se na čelu sa Hajduk Veljkom Petrovićem oslobađa turske vlasti i hrabro brani istočne granice mlade, ustaničke Srbije, a grad je konačno oslobođen tek 1833. godine. O bogatoj istoriji i kulturnoj baštini svedoči bogata arhiva sakupljena u Muzeju Krajine, koji je nekada nosio ime Hajduk Veljka. Sa fondom od oko 15.000 artefekata koji se nalaze u tri različite zgrade, lako se može reći da ovaj muzej od zaborava čuva istoriju čitave regije.

Arheološki muzej Negotina

Arheološki muzej, Rodna kuća Stevana Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka, svaki za sebe čuva po jedan deo neprocenjive kulturne baštine. Ukoliko ste ljubitelj arheologije, etnologije i opšte istorije, pođite do Arheološkog muzeja, u kom ćete videti i čuveni Žrtvenik koji je datiran na godinu 3.500 p.n.e, skulpturu boga Neptuna u punoj bronzi, kao i bogate zbirke srpskog sredonjevekovnog nakita, oružja i predmeta od upotrebne vrednosti, koji zajedno daju sliku života na prostorima ove doline od prvih ljudskih naseobina do danas.

Kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac

Stevan Stojanović Mokranjac rođen je 9. januara 1856 godine u Negotinu, a osnovnu školu i gimnaziju učio je naizmenično u rodnom gradu i Beogradu. Odgajan na srpskoj crkvenoj i narodnoj muzici, tokom života bavio se obradom narodne, svetovne i crkvene muzike, kao i komponovanjem. Ono što ga čini izrazito originalnim tvorcem su njegove duhovne kompozicije.

Mokranjčevih 15 Rukoveti (komponovao ih je između 1883. i 1909. godine) spadaju među vrhunska dostignuća srpske muzike. Rukoveti su vrsta horskih kompozicija, inspirisane i zasnovane na narodnom melosu, a među njima svakako najlepša je Deseta, sa temom ”Biljana platno beleše” i ona predstavlja sam vrhunac Mokranjčevog stvaralaštva. Uz to, Mokranjac je, zabeleživši preko 300 narodnih melodija iz raznih krajeva zemlje postavio temelje etnomuzikologije u Srbiji. Umro je u Skoplju (tada Kraljevina Srbija), 29. septembra 1914. godine.

 

Rodna kuća velikog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca

Rodna kuća velikog kompozitora i jedne od najznačajniih kulturnih figura Srbije, Stevana Stojanovića Mokranjca, uređena je u ambijentalnom stilu stare gradske kuće sa kraja XIX veka. U prizemlju je stalna postavka o duhovnom i svetovnom stvaralaštvu koju potpisuje Stana Đurić Klajn, koja je obogaćena muzičkim analizama njegovih kompozicija. Ovaj prostor nije samo muzej, već je i kamerni prostor u kome se održavaju koncerti, literarni susreti i druge kulturne aktivnosti.

Hajduk Veljko Petrović

Hajduk Veljko Petrović je jedan od najpoznatijih srpskih junaka iz Prvog srpskog ustanka, a zna se da je bio izuzetno hrabar, i o njegovoj hrabrosti i junaštvu napisano je mnogo pesama. Iako je bio svojeglav i neposlušan starešine srpskih četa su u njega imale najviše poverenja. Zvali su ga kad je bilo najteže, a on nikada nije izbegavao bitku. O njegovoj hrabrosti svi su znali i pričali i često ponavljali njegove reči: “Glavu dajem, Krajinu ne dajem!”. Hajduk Veljko je bio i ostao jedan od najvećih srpskih junaka. Poginuo je u borbi za Krajinu i grad Negotin 1813. godine.

Memorijalni muzej Hajduk Veljka Petrovića

U najinteresantnijoj zgradi u Negotinu, konaku kneza Todorčeta, smešten je memorijalni muzej Hajduk Veljka Petrovića. Sama zgrada pleni svojom stilskom lepotom i autentičnošću, veoma je upečatljiva, i u potpunosti čuva duh starog negotinskog gospodstva. Sama postavka posvećena je ovom velikom junaku, a obogaćena je i oružjem i predmetima svakodnevne upotrebe, i pruža pravi prozor u događaje koji su se zbili u prvoj polovini XIX veka u ustaničkoj, uzbudljivoj Srbiji.

Rezidencijalno-memorijalni kompleks iz preioda III veka nove ere – Vrelo Šarkamen

Ukoliko ste ljubitelj kulture i istorije, sasvim sigurno znate za Vrelo Šarkamen, udaljeno 25 km od Negotina. Ovo je jedan od retkih rezidencijalno-memorijalnih kompleksa iz preioda III ili IV veka nove ere, kakve Rimljani nisu tipično gradili van samog Večnog Grada, a treba pomenuti i ostatke rimskog grada Ad Akvas, koji se nalazio na obali Dunava i za koji se veruje da je krajem II veka nove ere brojao neveroatnih 20.000 građana.

Manastir Bukovo (XIII vek)

Važni svedoci i spomenici istorije svakako su sakralni objekti, a dugu istoriju ratova i sukoba Negotinske krajine čuvaju njeni manastiri, crkve, i pivnice. Stari izvori pominju više manastira na ovoj teritoriji, a danas ih ima tri. Manastir Bukovo se nalazi na samom obodu Negotina, okružen šumom. Smatra se da je podignut u vreme kralja Milutina, krajem XIII veka, mada prema arhitektonskim i stilskim karakteristikama, manastirska crkva pripada moravskom stilu, karakterističnom za kasnije periode.

Unutrašnjost crkve krase freske velike lepote i starosti, a posebno se izdvaja Bogorodica sa Hristom koja se nalazi na samom svodu, kao i predstava Arhanđela Mihajla nad ulaznim vratnicama. Freske ove crkve rađene su dugi niz vekova, a poslednji sloj tek 1902. godine, i on čuva sve karakteristike romantičarskih uticaja na freskoslikarstvo početkom XX veka. Sačuvano je i sećanje na to da je Crkvi zvono poklonio sam Knjaz Miloš Obrenović.

Manastir Koroglaš

Manastir Koroglaš nalazi se kod sela Miloševo, nedaleko od samog Negotina. I za ovaj manastir se pretpostavlja da mu je ktitor kralj Milutin, ali o ktitorstvu i gradnji manastira nema pouzdanih podataka. Po predanju, baš ovde je sahranjen Kraljević Marko, pošto je, ranjen, preplivao Dunav nakon bitke na Rovinama. Nekada bogato živopisan, ovaj manastir danas čuva samo ostatke fresaka, a pored crkve nalazi se samo delimično ispitana srednjovekovna nekropola.

Manastir Vratna (XIV vek)

Najčuveniji manastir ovog kraja i obavezan deo svih turističkih obilazaka svakako je manastir Vratna. On se nalazi 40 km od Negotina u podnožju čuvenih Vratnjanskih kapija. Manastir je osnovan u XIV veku, a deo manastira obnovljen i dodat 1415. godine, kada je vojvoda Šarban iz Stuza kod Bukurešta ostavio svoj zapis o obnovi. Vratna su danas aktivni ženski manastir, a njegova centralna crkva posvećena je Vaznesenju Gospodnjem.

Saborna crkva Svete Trojice

Takođe, usko jezgro Negotina danas krase dve crkve. Saborna crkva Svete Trojice nalazi se u samom centru grada, na mestu gde se sastaju Trg Stevana Mokranjca i ulica Hajduk Veljka. Svojom monumentalnošću i arhitektonskim vrednostima, jedna je od najupečatljivijih građevina u Negotinu, i gradskom jezgru daje poseban pečat, sa neoklasicističkom fasadom i elementima neorenesanse.

Unutrašnjost crkve bogato je ukrašena 1901. godine, a interesantna je činjenica da je u freskopisanju učestvovala i supruga akademskog slikara koji je osmislio i izveo freske. Najstarija sačuvana crkva u Negotinu sagrađena 1803. godine, kada je aga Pazvan-oglu odobrio građenje pravoslavne bogomolje na zahtev mitropolita Kalinika. U porti ove crkve koju stanovnici grada zovu jednostavno ”Stara crkva”, a koja zapravo nosi ime Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, pohranjene su mošti Hajduk Veljka i nekolicine njegovih bećara, a Stevan Mokranjac je svojevremeno dirigovao i pevao upravo u ovoj crkvi.

Negotin je čuven i po proizvodnji vina vrhunskog kvaliteta

Negotinci, ponosni na svoje vinograde, rado će vam ispričati kako su vinovu lozu na ovim prostorima gajili još stari Rimljani, kao i da je Negotin izvozio vina u Francusku, Nemačku, Austriju, Rusiju, jer je autohtona loza Neogtinske krajne, gajena na živom pesku uz obale Dunava bila otporna na različite pošasti koje su uništavale lozu u Evropi.

Negotinsko vinogorje danas ima oko 1.000 hektara pod različitim sortama, pa ukoliko ste ljubitelj vina, Negotin treba obavezno da bude obeležen na vašim vinskim kartama. Samo gajenje vinove loze sačuvalo je u velikoj meri tradicionalne, stare načine, pa se prerada grožđa i nega vina odvijaju u posebnim prostorijama koje se nazivaju pivnice. Građene su od tesanog kamena, brvana i karakterišu ih debeli zidovi, često sa preko 60 cm debljine. Kako se odavno više ne grade, ostale su sačuvane neke pivnice u okolnim selima, a domaćini su ih preuredili u savremene, veoma lepe i funkcionalne prostore koji služe za degustacije u specifičnom, prirodnom ambijentu. Među najčuvenijim su pivnice u selima Rajac, Rogaljevo, Smedovo i Štibuk.

Negotin ima veoma bogatu turističku ponudu

Turistička ponuda Negotina, naravno, samo počinje posetama starim manastirima okruženim legendama i čudesnim mirisnim vinima. Veoma urbano jezgro Negotina ima veliku turističku infrastrukturu, pa ćete sasvim izvesno pronaći restorane baš po svom ukusu, a u koje god doba da se zadesite ovde, uvek možete da računate na barem neku – manifestaciju.

Maniestacije koje se održavaju u Negotinu

Od Mokranjčevih dana kao jednog od najznačajnijih praznika muzike u Srbiji, sa čuvenim natpevavanjem horova, preko festivala izvorne vlaške muzike, do koncerata koji se organizuju u okviru moto-skupa na Kusjačkoj plaži, preko obeležavanja Svetog Trifuna na Rajačkim pivnicama, Međunarodnog sajma meda i vina i tradicionalne berbe, pa sve do Krajinskih običaja nadmetanja u čast srpskih junaka iz vremena oslobađanja Srbije, i najvećeg i najpoznatijeg negotinskog vašara, koji se neprekidno održava od davne 1836. godine.

 

Sve ove manifestacije održavaju se u lepoj dolini Negotinske krajine, a bogata turistička ponuda ovog kraja pravi je raj i za prave avanturiste, ljubitelje aktivnog i rekreativnog odmora, atraktivnih pešačkih i biciklističkih tura, ali i sportskog lova i ribolova.

Ukoliko ste ljubitelj sporta onda ćete u Negotinu pronaći sve što Vam je potrebno

U samom centru grada nalazi se Rekreativni centar sa dva fudbalska terena, rukometnim, košarkaškim, odbojkaškim terenom, gde se nalazi i otvoreni olimpijski bazen i mnogbrojna dečija igrališta. Sa više obeleženih i uređenih pešačkih staza u široj okolini možete obići i sva popularna izletišta i videti sve prirodne lepote i jedinstvene karakteristike ove regije i obići planinu Deli Jovan, kanjone reka Vratne i Zmane, kao i obići Mokranjske Stene. U Negotinu postoji više društava koja se bave organizovanjem ovih tura, a kako neke od staza nisu ni kratke ni sasvim jednostavne za savlađivanje, preporučujemo adekvatnu obuću i opremu, a za prvi put, možda je najbolje da pozovete i vodiče.

Omiljeno izletište negotinaca – Vratnjanske kapije

Omiljeno izletište lokalaca i predeo neverovatnih prirodnih karakteristika svakako su Vratnjanske kapije i teško pristupačan kanjon reke Vratne. Ovo mesto ime duguje neobičnim prirodnim kamenim kapijama i lukovima koji se nadvijaju iznad reke, a koji su ostaci nekadašnjih pećina. Ova kamena čudesa geografi i poznavaoci nazivaju – prerastima. Ovi kameni lukovi toliko su fascinantni da o njima postoji detaljan opis u memoarima Feliksa Kanica, Vladimira Karića i Jovana Cvijića.

Veliki, Mali i Suvi prerast

Možete obići Veliki, Mali i Suvi prerast, koji će vas grandioznim dimenzijama sasvim sigurno ostaviti bez daha. Ne zaboravite fotoaparate! U blizini ovih lukova otkrivene su i do sada neistražene pećine, u kojima se kriju jezera i komplikovani tuneli, pa su veoma atraktivne speleolozima i avanturistima amaterima. U podnožju vratnica, načuljite uši – ovde možete sresti muflone i jelene lopatare.

Izletište Mokranjske stene

Desetak kilometara južno od Negotina u blizini sela Mokranje, Sikolska reka prokrčila je sebi put kroz pitoma brda Negotinske krajine, i napravila divan vodopad i živopisno jezero koji zajedno nose ime Mokranjske stene. Ovo je najomljenije izletište meštana i Negotinaca, pa će vas, u letnjim mesecima, sigurno uputiti tamo, ili i sami krenuti sa vama.

Kada se uželite dobrog društva i vrhunskih autohtonih vina svratite u Negotin

Kada se uželite dobrog društva, gostoljubivog grada, vrhunskih autohtonih vina, ali i veličanstvene prirode, ili mirnog pecanja u brzacima Vratne i Zamne ili sporom toku Dunava, krenite put Negotinske krajine, i uživajte u prizorima koje su branili Hajduk Veljko i njegovi Bećari, i koji su inspirisali Mokranjčeve čuvene „Rukoveti“.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Negotin
Rent-A-Car - NegotinIzleti/Ekskurzije - Negotin

Drugi gradovi Istočna Srbija