Destinacije :: Srem ::

Morović smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Gotovo na tromeđi Republike Srpske, Hrvatske i Srbije, kojoj i pripada nalazi se jedno od najstarijih mesta u Sremu, selo Morović. Svojim izuzetnim položajem odlično je povezano drumskim, železničkim i vodenim saobraćajem, i česta je usputna stanica mnogih putnika, dok samo mesto broji jedva nešto manje od dve hiljade stanovnika. U ovom lepom mestu, nalazi se i čuvena Vojna ustanova Morović koja danas predstavlja važan turistički kompleks sa dobrim izborom smeštaja, i sportsko-rekreativnim sadržajima.

Oko Morovića se na 22 hiljade hektara prostire prelepa hrastova šuma

Morović bi mogao biti i najsrećnije mesto u Vojvodini, koja važi za najmanje pošumljen deo čitave Evrope – jer se nalazi okružen velikom hrastovom šumom koja se prostire na gotovo 22 hiljade hektara. U samom centru sela Studva se uliva u Bosut, a ova reka 15-ak km dalje, u Savu.

Kratka istorija Morovića

Što se istorije ovog mesta tiče, ostala su nam dokumenta o gradnji stare utvrde 1331. godine, koju je sagradio ban Jovan Morović. Kasnije je ova vlastelinska porodica tokom XIV veka imala gotovo neograničenu moć, sa centrom upravo na ovom mestu.

Istorija ovog mesta praćena je burnim događajima i smenama vlasti okolnih carevina, pa se sa padom srpske države nalazi u rukama despota Đurđa Brankovića, da bi kasnije kontrolu nad čitavim Sremom preuzeo kralj Matija Korvin. Morović pada kao jedno od poslednjih slobodnih mesta pod Tursku vlast 1529. godine, a ulazak Ibrahim-paše u grad ostao je u putnim beleškama slavnog Evlije Čelebije, i opisuje tadašnji Morović kao impozantan grad, sa posadom od 50 vojnika i velikim brojem odlično građenih kamenih kuća.

Morovićka tvrđava iz XII veka

Nakon napora Svete Lige, Morović postaje pogranična austro-ugarska kapetanija, koja lagano gubi na značaju i postaje sve manje i manje mesto. O značaju Morovića i danas svedoči velika tvrđava sagrađena polovinom XII veka, za koju se smatra da je nastala kao mađarski grad.

Ovo utvrđenje na ušću Studve u Bosut opasavali su kanali sa vodom, premošćeni kamenim mostovima, a sama tvrđava bila je podignuta od kamena koji je mestimično dostizao i debljinu od dva metra. Kako nije arheološki detaljno ispitivana, njene duboke temelje okružuju i mnoge legende, i ne samo o dosta starijim ostacima građevina na kojima leži današnja utvrda, već o nebrojenim kilometrima hodnika koji vode ko zna kuda kroz ovu plodnu zemlju.

Tvrđava je inače sagrađena od opeke, a na sačuvanim uglovima, prema kartama iz vremena Velike Seobe naroda vide se visoke kule motrilje i mostovi.

Katolička crkva Svete Marije

Izvan samog utvrđenja smeštena je i katolička crkva Svete Marije, okružena starim grobljem koje datira iz kasnog srednjeg veka. I oko ovog svetilišta viju se mnoge legende. Jedna kaže da ju je sagradila Marija Terezija, kao i da postoji tunel koji vodi na drugu stranu reke kako bi je neki ljubavnik mogao neopaženo posećivati; druga legenda pripovede da ju je podigla despotica Jelena posle smrti despota Štiljanovića.

Tek zna se, da ovde postoje mnogobrojne podzemne prostorije i kripte koje tek treba da budu detaljno istražene. Crkva Svete Marije nalazi se na samom ulazu u Morović i predstavlja jednu od najstarijih sakralnih građevina u Sremu. U njenim linijama jasno se mogu sagledati uticaji romanskog, pa kasnije gotskog stila. Crkva je u više navrata obnavljana, a poslednji zaista opsežni radovi izvođeni su tokom XVIII veka.

Pravoslavna Crkva Svete Bogorodice (XIX vek)

Takođe, u Moroviću se nalazi i pravoslavna Crkva Svete Bogorodice, podignuta na mestu starije crkve „pod šindrom“. Današnja crkva sagrađena je u prvoj polovini XIX veka, i sa svojim visokim zvonikom jedan je od najupečatljivijih detalja panorame ovog sela. Fasada crkve je gotovo skulptorski obrađena, pa se na njoh smenjuju lepo profilisani kapiteli i prozori.

Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena, i njen ikonostas predstavlja jedinstvenu stilsku i hronološku celinu, a ikonopisanje najstarijih ikona pripisano je čuvenom ukrajinskom slikau Vasiliju Romanoviču, koji je iskustva i senzibilitet baroka doneo na teritoriju Karlovačke mitropolije.

Etno salaš u Moroviću

Ovo selo krije i jedan pravi kuriozitet – etno salaš, gde posetioci mogu da uživaju u društvu diljvih i domaćih životinja, ali i specijalitetima spremljenim na potpuno tradicionalan način i od sastojaka koji se ovde uzgajaju. Sa rekama bogatim ribom, lovištem u blizini, Morović je svakako mesto za prave gurmane. Nacionalna kuća u centru sela pored gurmanskih specijalieteta nudi i raznovrsna, bogata vina, a preporuka je da probate fruškogorske sorte i u potpunosti uživate – „po vojvođanski“.

Ribolovački centar Slezen

Za Slezen znaju svi meštani, ali i veliki deo strastvenih pecaroša, jer ovaj ribolovački centar nudi fenomenalnu atmosferu. Svojim prirodnim ambijentom postaje sve privlačniji u okivru „Morovićkih letnjih dana“. Morović tako polako ispisuje svoje potencijale za razvoj turizma, pa svake godine ima sve više manifestacija koje su zanimljive ne samo meštanima, već i raznim posetiocima.

Manifestacije koje se održavaju u Moroviću

„Letnji dani“ su svakako najdugovečnija godišnja manifestacija, koja se održava od 1992. godine, kada je zamišljena kao kulturna i sportska manifestacija. Takođe, tokom leta na rekama Bosut i Studva, možete probati raznovrsne tradicionalne štrudle, pinđure, slatka ili slana jela, ili kupiti ručno izrađene suvenire. Svake godine, pojavi se neki razlog više da se krene put Srema i prelepog mesta Morović.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Morović
Rent-A-Car - MorovićIzleti/Ekskurzije - Morović

Drugi gradovi Srem