Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Mokra Gora smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Mokra Gora se prostire između jugoistočnih padina Tare i severozapadnih padina Zlatibora, u mokrogorsko-rzavskoj dolini. Pripada grupi planinskih zlatiborskih sela razbijenog tipa, gde su kuće raštrkane po brdima i planinskim kosinama. Za nju je karakteristična veoma velika visinska razlika između najniže i najviše kote.

Prirodne lepote Mokre Gore

Lepoti ovog predela doprinosi uzburkan reljef sa duboko usečenim strmim dolinama i klisurama reka Beli Rzav, Crni Rzav i Kamiške reke, iznad kojih se uzdižu brojni vrhovi i prevoji.

Posebnu vrednost predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, a naročito vodopad Skakavac. Ovde se nalazi i veliki broj mineralnih izvora, a najpoznatiji je izvor Bele vode. Ipak, najveću pažnju turista na Mokroj Gori privlači Šarganska osmica, jedinstvena turističko-muzejska železnica u Evropi među prugama uskog koloseka, zatim Drvengrad – etno selo na brdu Mećavnik, a od skoro Mokra Gora se može pohvaliti i skijalištem sa tri staze ukupne dužine 4 km.

Šarganska osmica

Mokra gora sa Šarganom u davnoj prošlosti nalazila se na značajnom putnom pravcu, o čemu svedoče ostaci starog rimskog kaldrmisanog puta i grobovi iz rimskog perioda. Do 1974. godine kroz Mokru Goru je prolazila stara pruga uskog koloseka Beograd-Sarajevo.

Udruženje Šarganska osmica pokrenulo je ideju o obnovi nekada popularne Šarganske osmice, jedinstvene trase železnice uskog koloseka (760 mm), koja gledana iz vazduha ima oblik broja osam. Obnovljenim delom pruge od železničke stanice u Mokroj Gori do obližnje stanice u Šargan-Vitasima danas saobraća turistička atrakcija, stari parni voz „Ćira“.

Duž pruge se nalazi i veći broj eksponata, starih lokomotiva i vagona, koji su zašticeni kao spomenici tehničke kulture, što ovaj prostor čini jedinstvenim muzejom pod otvorenim nebom.

Drvengrad i hotel Mećavnik

Drvengrad i hotel Mećavnik napravljeni su po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma “Život je čudo“. Čine ga drvene kuće, tačnije brvnare koje su zadržale svu autentičnost ovog dela Srbije, neke su čak i donešene iz okolnih mesta što daje posebnu draž, dok su druge novijeg datuma, ali su sve sagrađene u izvornom arhitektonskom stilu.

Sav nameštaj u brvnarama je ručno izrađen, rezbaren i maštovito oslikan. U sastavu Mećavnika nalazi se crkva, restoran, bazen, suvenirnica, galerija, bioskop Underground, nacionalni restoran, prodavnica narodne radinosti i još mnogo drugih propratnih stvari.

Skijalište Iver

Prateći put od Drvengrada uzbrdo, stiže se do skijališta Iver, zahvaljujući kome je Mokra Gora postala i zimski turistički centar. Skijalište je udaljeno oko 10 km od Drvengrada, a do njega vodi strm, asfaltiran put koji se zimi redovno čisti od snega. Ovde postoje četiri staze kategorisane kao crvene i crne, kao i topovi za veštački sneg.

Vodno bogatstvo Mokre Gore

Mokra Gora ima i nekoliko desetina mineralnih izvora. Zbog činjenice da leži na jednom od najvećih nalazišta nikla u Evorpi, većina izvora ima izrazito visok sadržaj rastvorenih jona. Nekoliko poznatijih izvora su lekoviti, a takođe, jedan deo izvora je toksičan. Najpoznatiji među lekovitim izvorima u Mokroj Gori nosi naziv “Bela voda”.

Mokra gora odlikuje se autohtonim zajednicama šuma crnog i belog bora, zelenim planinskim livadama i pašnjacima u kojima je svoj dom pronašao raznovrstan biljni i životinjski svet. Područje Mokre Gore naseljava čak 722 biljnih vrsta od kojih veliki broj pripada endemima, a od životinjskog sveta svoje stanište na Mokroj Gori između ostalih pronašli su veliki tetreb, orao zmijar, planinska senica, vuk, šareni daždevnjak, mrki medved, vidra i divlja mačka.

Zavičajni dani

Takođe, svake godine, krajem juna, na Mokroj Gori održava se manifestacija „Zavičajni dani”. Pored očuvanih elemenata kulturne baštine, Mokra Gora poseduje i izuzetne prirodne vrednosti koje turistima iz urbanih sredina pružaju mogućnost povratka očuvanoj prirodi i prirodnom načinu života.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Mokra Gora
Rent-A-Car - Mokra GoraIzleti/Ekskurzije - Mokra Gora

Drugi gradovi Zlatiborski okrug