Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Mirosaljci smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Granice sela Mirosaljci su prirodne: reka Moravica i šumovita brda i pobrđa. Ovo je najbogatije selo opštine Arilje, i drži republičke rekorde u proizvodnji malina i jabuka. U Mirosaljcima ima oko 350 domaćinstava sa blizu 1000 stanovnika i ovde nema praktično kuće bez manjeg ili većeg malinjaka, od 10-ak ari pa do nekoliko hektara. U centru sela rade dve kafane, četiri prodavnice i četvorogodišnja škola, kao izdvojeno odeljenje matične škole u Latvici.

Kratka istorija Mirosaljevaca

Prema dostupnim podacima, Mirosaljci imaju duboku istorijsku prošlost i sve ukazuje da je ovde život pulsirao još u rimskoj epohi. Pretpostavlja se da je preko Mirosaljaca išao put dubrovačkih trgovaca za Srbiju, koja je kasnije bila u sastavu Drinske banovine sa sedištem u Sarajevu. Trgovci su sa karavanom konja danima putovali do Srbije i putem trampe razmenjivali so, šećer, svilu i kafu za stočne proizvode, vodu i suvo voće.

Idealno mesto za vožnju planinskog bickila

Na vrhu Golupca, na jednoj zaravni, trgovci su se zaustavljali za kraći predah i odmor, pa su tu iskopali bunar za napajanje konja. Tu se u bunarsku jamu slivala površinska voda koja se čuvala, a iz bunara se voda vadila na principu đerma. U turskim tefterima ne pomunju se Mirosaljci, nego se to naselje zvalo Rajkovac, a nešto kasnije fuzijom dve reči: mirno i selce nastao je ime Mirosaljci.

Rimski bunar – Lokalna atrakcija i predmet mnoštvo legendi i anegdota

U godinama posle II svetskog rata rimski bunar je bilo omiljeno sastajalište mladih, posebno za vreme neke utakmice, ili kada se zakaže igranka. U to vreme, kaže jedna lokalna priča, u bunar se spustio neki odvažni Miloš Ciganlija iz Gornje Kravarice, i to za opkladu. On je izmerio dubinu bunara od 25 metara i utvrdio da je obložen suvim kamenom, i da vode u bunaru nije bilo. Nešto kasnije vlasnici zemljišta okolo bunara zatrpali su tu ”strašnu jamu” o kojoj su se raspredale i bajke i legende i tako otklonili svaku opasnost i za čoveka i za stoku. Da je rimski bunar očuvan i konzerviran, to bi bila zanimljiva turistička atrakcija, pogotovu što je i Golubac ujedno i lovni rezervat za plemenitu divljač.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Mirosaljci
Rent-A-Car - MirosaljciIzleti/Ekskurzije - Mirosaljci

Drugi gradovi Zlatiborski okrug