Destinacije :: Istočna Srbija ::

Majdanpek smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Kao ostrvo koje se izdiže iz visokih zelenih talasa koje čine tajanstvene bujne šume istočne Srbije, pomalja se gradić Majdanpek. Ugnjezdio se u dolini zlatonosne, uske reke Mali Pek, sa svih strana okružen nepreglednim zelenim planinama: Miroč, Deli Jovan, Stol, Mali i Veiki Krš, Homoljske planine i planinski masivi Starice i Šomrde.

Kako je Pek dobio ime

Iako se i danas može naći poneki entuzijasta koji će na reci Peku oprobati sreću, pokušavajući da pronađe zlato, zapravo istorija ovog zanata seže duboko u prošlost i vezana je za sam koren imena ovog grada. Smatra se da reč ”pek” vodi poreklo još iz vremena XIII i XII veka pre nove ere, kada su grčki Argonauti krenuli u potragu za zlatnim runom i našli se u ovim krajevima, te svoja, ovčja runa, koristili kako bi iz reke ispirali zlato. Ovčje runo se na starogrčkom naziva pékos.

Pored ovog, lingvističkog, ima još arheoloških dokaza da su ovi predeli bili naseljeni još u dalekoj praistoriji, kao i da je rudarstvo od samih početaka bilo osnovna privredna grana ovog kraja. Šta više, otkrivanjem praistorijskog rudnika Rudna glava, čiji je deo rudarski lokalitet „Crno“, iz 3800-3200 p.n.e, najstariji rudarski lokalitet u Evropi, napuštena je teorija o Bliskom istoku kao kolevci rudarstva. Tokom dve decenije istraživanja otkriveno je 40 rudarskih okana i veliki broj rudarskih alatki.

Kratka istorija Majdanpeka

Rimljani, naravno, nisu zaobišli ni ove predele, pa su tokom XX veka savremeni rudari nalazili brojne tragove koji svedoče u prilog tome da su i oni koristili velika rudna bogatstva Majdanpeka i okoline. Nakon raspada Rimskog carstva ove predele naseljava Slovensko pleme Timočani, a rudarstvo u tom periodu stagnira sve do dolaska Sasa, u XIII veku, nemačkog plemena koje ovim prostorima beži od najezde Tatara. Oni su poznati rudari, te ponovo pokreću ovu delatnost. Iza njih su ostala dva naziva toponima, Šaška reka i revir Švajc.

Osmanlije koje potom osvajaju ove krajeve, ponovo svode vađenje rude i rudarstvo na lokalne razmere. Turci su ti, koji 1560. godine prvi put pominju naziv ovog mesta, kao kovanicu sastavljenu od reči „medeni pek“, pri čemu medeni ovde znači bakarni, budući da je med staroslovenska reč za bakar. Rudarstvo doživljava najveći procvat 70ih i 80ih godina XX veka, kada se otvara i čuvena Zlatara Majdanpek, a to je ujedno i vreme kada se ovaj grad najviše razvio.

Majdanpek okružuje prelepa priroda

Majdanpek je grad okružen netaknutom prirodom, hiljadama hektara gustih, stoletnih bukovih i hrastovih šuma, te mnogobrojnim potocima, izvorima, rečicama i pećinama koji, zajedno predstavljaju pravi izazov za sve ljubitelje pustolovina.

Rajkova pećina

Među svim ovim prirodnim znamenitostima izdvaja se, kako po značaju, tako i po lepoti nadaleko poznata Rajkova pećina. Od centra Majdanpeka udaljena je oko 2.5 km, okružena prelepom šumom i samo je jedna od 110 pećina i potkapina koliko je speleologija evidentirala u neposrednoj okolini Majdanpeka.

Pećina je dugačka 2.300 metara i kroz nju teče Rajkova reka. Veoma je bogata stalaktitima i stalagmitima raznovrsnih i bajkovitih oblika, dvoranama i galerijama, pećinskim stubovima i draperijama, od snežno belog kristalnog kalcita, najkvalitetnijeg u Srbiji.

Ova pećina je dobila ime po Vojvodi Rajku, za koga se pretpostavlja da je živeo početkom XIX veka. Legenda kaže da je danju radio kao mehandžija, a noću pljačkao turske karavane i blago skrivao baš u ovoj pećini. Hodajući stazama kroz dvorane „Ježeva dvorana“, tako nazvana zbog hiljada kalcitnih cevčica koje vise sa pećinskog svoda, zatim kroz „Zimsku bajku“ i dvoranu „Beli medved“, te „Kristalnu šumu“ u kojoj se nalazi „Treperavo jezerce“, posetilac će, postepeno, zaista početi da veruje da se nalazi u nekoj nepoznatoj dimenziji.

Veštačko jezero Veliki Zaton

U blizini Rajkove pećine nalazi se i ljupko veštačko jezero, Veliki Zaton, u podnožju planine Starica. Stecište je mnogobrojnih sportskih ribolovaca i zaljubljenika u sportove na vodi, kao i omiljeno izletište Majdanpečana. Ovde se mogu pecati šaran, som, deverika, babuška, platika i ostala „bela riba“. Jezero okružuju livade, stoletne bukove šume sa stazama za izletnike. Ovo jezero je većim delom zime zaleđeno.

Ostatak i podsećanje na rudarske kopove čini i jezerce koje se među meštanima odomaćilo pod nazivom „sulfatno jezero“, izrazito zelene boje i na samom dnu grandioznog izdubljenog rudarskog levka.

Veliki kameni most Valja prerast

Na 15-ak kilometara od Majdanpeka, našlo se još jedno, rukom prirode izvajano čudo, ogromni kameni most, odnosno prerast, poznat pod imenom Valja prerast. Raspon luka iznosi preko 150 metara, visina gornje ivice luka 26 metra, a širina otvora pri dnu u visini rečnog korita je 9,7 metara.

Arheološko nalazište Rudna glava

Arheološko nalazište Rudna glava, visokog je značaja i pod zaštitom države, a nalazi se u blizini istoimenog sela nedaleko od Majdanpeka, u zaleđu gornjeg dela Đerdapske klisure. Pripada Vinčanskoj kulturi. Prostire se sa obe strane Šaške reke, a njegovi rudnici iz ranog eneolita su otkriveni u kopu modernog rudnika.

Vađene su rude malahit i azurit, koje se tope na 700°C i iz kojih se dobija bakar, a u većem broju rudarskih okana, njih 30-ak, postojao je značajan broj platformi tj. jama u obliku levka. Neki od pronađenih predmeta iz praistorije su keramičke ostave, ćupovi, žrtvenici, amfore i drugi.

Simbol i zaštitni znak Majdanpeka – Planina Starica

Simbol i zaštitni znak Majdanpeka predstavlja planina Starica, čiji je vrh na 796 metara nadmorske visine, sa kog se pruža neverovatan pogled na rudarske kopove i grad. Ova planina predstavlja jedinstveni poligon za planinare svih uzrasta, izletnike, zaljubljenike u netaknutu prirodu i sve poklonike ekstremnih sportova. Na 3km od grada nalazi se i skijalište i žičara na Rajkovu, na planini Oman, kapaciteta 1100 skijaša na sat. Ski lift savladava visinsku razliku od 200 m i opslužuje dve ski staze dužine 1000 i 1200 metara. Pored toga skijalište Rajkovo raspolaže i motornim sankama i ski tabačem za uređivanje staze.

Sportske aktivnosti Majdanpeka

U samom gradu, čija glavna ulica se nalazi na 200 metara nadmorske visine, postoji olimpijski bazen, u okviru sportskog centra ”6. avgust”, gde se može uživati tokom cele godine, a pored koga se nalaze i dva pomoćna bazena za obuku neplivača i dece, te fudbalski stadion i atletske staze, fitnes centar, sauna, automatska streljana i dvorana koja prima 1500 gledalaca, a namenjena je za košarku, rukomet, odbojku, mali fudbal i ostale male sportove.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

U centru gradića su još i gradski trg, pošta, banke, restorani, galerije i gradski muzej. Jednu od posebnih znamenitosti ovog gradića svakako predstavlja i Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, izgrađena po nalogu kneza Aleksandra Karađorđevića, u periodu od 1856. – 1858. godine, sa idejom da se podigne hram koji će jednako prihvatiti i domaći pravoslavci i katolici, koji su na poziv srpskih vlasti došli iz zapadne Evrope kao rudarski stručnjaci. Zato crkva ima elemente tzv. “švajcarskog stila” gradnje, koji je jedinstven u Srbiji.

Manifestacije koje se održavaju u Majdanpeku

Na čitavom podneblju u i oko Majdanpeka, naročito tokom letnjih meseci, organizuju brojne sportsko-rekreativne kao i kulturno-zabavne manifestacije, kako na radost domaćina, tako i na radost sve brojnijih posetilaca ovih magičnih krajeva.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Majdanpek
Rent-A-Car - MajdanpekIzleti/Ekskurzije - Majdanpek

Drugi gradovi Istočna Srbija