Destinacije :: Moravički okrug ::

Lozanj smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Na svega 20-ak kilometara od Gornjeg Milanovca, u srcu Šumadije, okruženo brdima i šumama, nalazi se raštrkano selo Lozanj, pravo malo utočište od gradske vreve, buke, gužve i svakodnevnog stresa.

Selo se deli na Gornji i Donji kraj, a u sredini postoji mesto Sastanak ili Porta, gde se stanovništvo, kao što samo ime kaže, okuplja da se počasti, druži ili razmeni vesti. U blizini sela protiče rečica Dičina, koja izvire na južnim padinama planine Suvobor, teče 35km, a zatim se uliva u reku Čemernicu, pritoku Zapadne Morave. Pored ove reke, u selu postoji još puno potočića i izvora, tako da posetioci gde god da krenu mogu uživati u blagotvornim i opuštajućim zvucima žubora vode, ili u miru i spokoju koji može omogućiti samo sedenje kraj nje, možda pecanje, ukoliko im ne smeta što su ribe malecke.

Netaknuta priroda sela Lozanj

Šetnja šumom i šumskim putevima oko sela Lozanj biće pravo uživanje ljubiteljima čistog vazduha i nezagađene prirode. Pored hlada, mirisa i zelenila, moguće je brati jestive pečurke, sremuš ili druge lekovite biljke, a uz malo sreće, šetači mogu da naiđu na fazane, zečeve, lisice ili divlje svinje. U dogovoru sa lokalnim lovačkim udruženjem, moguć je i lov.

Čuveno selo Savinac

U blizini sela Lozanj, pokraj sela Šarani, nalazi se zaseok Savinac, gde je 1819. godine knez Miloš Obrenović podigao istoimenu zadužbinu, crkvu u spomen svoje supruge kneginje Ljubice. Kasnije je ovo mesto proglašeno manastirom, u čijoj se porti nalazi i čardak ovog srpskog kneza.

Legenda kaže da je ovim svetim mestom nekada hodao najveći srpski svetitelj Sveti Sava, te da je za njim ostao trag kopita njegovog konja. U ovom mirnom manastiru, šumovitom kraju pod padinama brda i kraj obale Dičine, svoje poslednje utočište našla je i Mina Vukomanović Karadžić, ćerka Vuka Karadžića.

Selo Koštunići

Nedaleko od ovog, nalazi se i najveće selo u opštini Gornji Milanovac, Koštunići, u okviru koga je sagrađen etno – kompleks Anđelija Mišić, u okviru koga se mogu pogledati predmeti koje su napravile vešte predilje i tkalje na tradicionalan način.

Tu je i etnografski muzej sa predmetima koje su domaćini ovih krajeva koristili tokom XVIII i XIX veka, i muzej posvećen vojvodi Živojinu Mišiću, sa reljefom koji prikazuje prostor na kome se odvijala čuvena Suvoborska, odnosno Kolubarska bitka u I svetskom ratu.

Planina Suvobor

Suvobor je planina koja dominira čitavim krajem, puna hrastovih, bukovih i četinarskih šuma i njenih stanovnika, među kojima su i zečevi i srne, sa obiljem staza i putokaza. Ovde je vođena jedna od najpoznatijih bitaka za vreme I svetskog rata, čuvena Kolubarska bitka. Ona po ideji i po načinu izvođenja, kao i po postignutim rezultatima predstavlja vrhunac napora i veštine komandovanja srpske vojske.

Najviši vrh planine Suvobor je Rajac

U Kolubarskoj bici je pod najtežim uslovima u neizvesnoj i teškoj borbi, do nogu potučena austrougarska vojska, čime je rat 1914. godine rešen u korist srpske vojske. Inače, najviši vrh planine Suvobor je Rajac, na 848 metara nadmorske visine, a na njemu se nalazi spomenik 1300 kaplara, posvećen hrabrim junacima, na čelu sa Živojinom Mišićem, koji su u njoj učestvovali.

Rajačka pećina

Pored pitome prirode na ovom potezu se nalazi i mnoštvo pećina i jama, od kojih je najznačajnija Rajačka pećina.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu je turistička manifestacija, koja simbolično predstavlja mobu i završetak košenja planinskih livada. Održava se svake godine, tradicionalno, prve nedelje po Petrovdanu i uz druge manifestacije koje se sve više afirmišu, kao što je Dan čistih planina, kada se čisti ceo Rajac i Memorijal čika Duška Jovanovića, koji predstavlja međunarodno takmičenje u orijentiringu, jedna je od najznačajnijih manifestacija ovog kraja.

Šta još možete posetiti dok boravite u selu Lozanj

Oni koji odluče da pobegnu iz gradova i odsednu, odmore se i nauživaju u živopisnom selu Lozanj i njegovoj okolini mogu takođe posetiti Ravnu Goru, Takovo i manastir Vracevšnicu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lozanj
Rent-A-Car - LozanjIzleti/Ekskurzije - Lozanj

Drugi gradovi Moravički okrug