Destinacije :: Raška ::

Lopatnica smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Naselje i reka Lopatnica, nalaze se na 25 km južno od Kraljeva u pravcu Raške, uz Ibarsku klisuru, poznatu kao dolina kraljeva, po mnogobrojnim manastirima koje su ovde sagradili srednjovekovni srpski vladari. Smeštena na pola puta između manastira Žiče i Studenice, nedaleko od srednjevekovnog grada Magliča, Lopatnicu okružuju pašnjaci sa obiljem lekovitog bilja i prekrasni planinski vrhovi Troglava, Stolova i Čemerna, kao i nekolko termalnih izvora lekovite vode. Inače, Lopatnica se pominje još u 15. veku kao rudarsko naselje.

Prelepa netaknuta priroda

Prelepa netaknuta priroda, bistri potoci, planinska reka, čist vazduh, izvorska voda, mir i tišina,  glavni su aduti ovog mesta gde se možete opustiti, zaboraviti na sve, napuniti baterije i prepustiti uživanju u predivnom prirodnom okruženju. Planina Troglav i reka Lopatnica, kao i sedam termomineralnih izvora nude raznovrsne mogućnosti aktivnog odmora. Reka Lopatnica je bistra planinska reka ispunjena mnoštvom prelepih prirodno napravljenih virova ili plićaka za svačiji ukus.

Šta sve možete raditi dok ste u Lopatnici

Gostima se na izbor stavljaju: rafting Ibrom, planinarenje do vrhova Troglava i Stolova, ribolov, sakupljanje lekovitog bilja, šumskih plodova i pečuraka i upoznavanje bogatog istorijskog nasleđa. U blizini Lopatnice se nalaze Bogutovačka banja, manastiri Studenica, Gradac i Žiča koji uz srdačne domaćine pružaju i nezaboravan okrepljujući boravak svakom gostu. U ovom kraju danas ima oko 100 domaćinstava, a serviraju se isključivo tradicionalna jela i specijaliteti.

Seoske Litije

Svake godine u Lopatnici na Velike Trojice održavaju se tradicionalne seoske Litije. Tada se okupi uglavnom čitavo selo, i uz svešteničku liturgiju i prigodni ručak provede se dan svečano, uz muziku i druženje meštana.

Lopatnica zaista predstavlja predah od dosledne užurbane svakodnevnice i jedno je od onih mesta kojima se uvek rado vraćamo. Bilo da se radi o porodičnom odmoru punom dečijih osmeha, romantičnom begu ispunjenim lepim trenucima ili o drugarskoj priči koja nema kraja, Lopatnica će vam izaći u susret i pokazati se u najboljem svetlu, a loših strana jednostavno nema.

U blizini Lopatnice nalaze se banka, sportski teren, biciklistička i pešačka staza i otvoreni bazeni, pa će vam tako i svi ovi sadržaji potrebni na odmoru biti na raspolaganju.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lopatnica
Rent-A-Car - LopatnicaIzleti/Ekskurzije - Lopatnica

Drugi gradovi Raška