Destinacije :: Šumadija ::

Lisine smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Despotovac, manastir Manasija i Resavska pećina – retko gde u Srbiji možete naći takav prirodni i kulturni diverzitet kao ovom delu. A, toponim Lisine označava još uvek nedovoljno poznato mesto u maltene zlatnom preseku ovih veoma popularnih turističkih destinacija. Stoga predlažemo da sledeći put kada budete razmišljali šta biste mogli da obiđete za vikend, provedete nekoliko dana u prirodi i vidite nekoliko odabranih atrakcija i neka vam na pamet odmah padnu Lisine.

Ovo ime deli jedno seoce, vodopad, vrelo, velika šuma, te duboka pećna i brza reka puna pastrmke. Priroda podnožja Beljanice jedan je od najmlađih parova prirode, i Lisina je zaštićena kao predeo od vrhunskog značaja i spomenik prirode još od 1995. godine. U napisu o zaštiti Lisine, možete pročitati da se ovaj vodopad smatra osobenom znamenitošću geološkog fonda Srbije, a zahvaljujući upornosti i trudu meštana zaljubljenih u ovdašnju prirodu, ovaj vodopad je najdostupniji i najpristupačniji od svih srpskih vodopada.

Vodopad Lisine ili Veliko Vrelo

Ovaj vodopad se zove Lisine ili Veliko Vrelo – mada se često meša sa Velikim Bukom, posebno u medijima i novinskim člancima. Sa strmoglavim padom od 25 metara, dugo je bio smatran najvišim vodopadom u zemlji, ali su hrabri planinari u međuvremenu otkrili Jelovarnik na Kopaoniku, kao i spektakularne slapove Stare Planine.

Ova i dalje veoma impresivna visina tek je jedan od preduslova za pravu turističku atrakciju: ovaj vodopad pada u kaskadama, i ima veliku širinu, zbog čega survavanje velike količine vode u jezero ispod stvara zaglušujuću buku, i to je verovatno jedan od razloga što se ponekad, pogrešno, naziva imenom Veliki Buk.

Zeleno jezero

Zeleno jezero duboko je oko 5 metara i odlikuje se neverovatnom čistoćom i prozirnošću vode. Voda je ovde toliko čista da je ne samo možete piti, već će vam konobari u okolnim restoranima rado sipati bokal “ledenice” sa ovog izvora. Glavni izvor udaljen je oko 300 metara, a ovde ima vode čak i u najsušnijim mesecima, jer deo potiče od podzemnih reka kojih ovde pod zemljom verovatno ima više nego nad njom.

Bogatstvo istorije i kulture ovde je uvek bilo vezano za snagu i život ove vode, pa su brojne vodenice restauirane, iako im nije vraćena originalna namena. Danas  u njima cvetaju restorani i kafane, gde možete da uživate u autentičnom ambijentu, odličnim rakijama i medu, a o specijalitetima ovoga kraja Srbije i harmonijama ukusa mogu se pisati – i pisani su – romani.

Do Lisine se veoma jednostavno stiže

Ako stižete ovamo, to je najverovatnije sopstvenim kolima ili organizovanim prevozom, u kom slučaju uopšte ne morate da brinete. Ako sami vozite, opet se veoma jednostavno stiže: autoputem ka Nišu, isključenje kod Despotovca, pa pored Svilajnca ka Resavskoj pećini; oko sat ipo vremena mirne vožnje od Beograda maltene nećete ni osetiti. U vijugavoj klisuri jedan put odvešće vas do Resavske pećine, drugi do Lisina, a treći do Manasije.

Sva mesta možete stići da obiđete i za jedan dan, ali vikend u Lisinama je idealan za uživanje u fantastičnoj prirodi, kulturnoj i istorijskoj baštini. Na ulazu u Lisine nalazi se veliki ribnjak, nad kojim je vrlo, vrlo primamljiva terasa restorana, bilo da želite da popijete kaficu i uživate u pogledu, ručate ili potražite prenoćište.

Kilometar ili dva dalje naći ćete i na sam turistički park. Kola ostavite na parkingu i uđete u ovo neobično bajkovito seoce gde među brvanarama cvetaju bašte i krivudaju popločane staze; smeštaj i pansion, ručak ili okrepljenje dočekaće vas i ovde. Do vodopada vas vodi lepa staza kroz prirodu koja prati samo Vrelo, rečicu koja će se razviti u vodopad.

Ako nastavite da otkrivate okolinu, ova staza odvešće vas do uređenih slapova sa mlinom, u bašti prepunoj cveća; ovde je restoran dopola ukopan u pećinu, u kojoj još uvek ima slepih miševa. Ovo je prilika da se vratite tradicionalnim poslasticama: prebrancu, žarenoj potočnoj pastrmki i predivnom mleku i medu. Ako ostanete verni šetnji, držite se reke, i njene obale provešće vas predelom neobične lepote i dubokog mira.

Ova priroda sasvim jednostavno inspiriše maštu, i vraća misli na legende, mitove i magiju. Ipak, samu tajnu ove reke otkrićete, naravno, na njenom izvoru. Moćni temelji planina počinju baš ovde, i tu vas očekuje nezemaljsko, potpuno crno vrelo, koje će vas vratiti u vreme kada je svet bio milenijumima mlađi.

Resavska pećina

Crne mahovine i alge, gusta vegetacija i sasvim neobični prizori učiniće da vam padnu napamet i priče o vlaškoj magiji. Kada se iskobeljate iz ove neobiče šume, vratite se natrag i obiđite Resavu. Iako je samo 800 metara uređeno za posetioce, ova pećina duga je 4,5 kilometara i spada među najlepše pećine ne samo u Srbiji; stara je 80 miliona godina, već to samo po sebi bio bi razlog da stanete pod njene svodove; brojne dvorane i galerije krase stalagmiti i stalaktiti, draperije i okamenjeni vodopadi.

Manastiri Ravanica i Manasija

Od 2010. godine renovirana i ponovo osvetljena, ova pećina je i te kako vredna vašeg vremena. Na kraju, obavezno obiđite Ravanicu i Manasiju. Ovi srednjevekovni manastiri predstavljaju sam vrhunac srpske umetnosti i neizmernu arhitektonsku i religioznu vrednost. Najavite se i dozvolite vodičima da vas oduševe, ili svratite da probate med i vino, uživate u portama manastira i poklonite se likovima svetaca i vladara koji će vas pažljivo posmatrati sa fresaka.

Gde se nalaze Lisine

Smeštaji - Lisine
Rent-A-Car - LisineIzleti/Ekskurzije - Lisine

Drugi gradovi Šumadija