Destinacije :: Moravički okrug ::

Kušići smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Da je savremenom čoveku sve potrebniji beg od užurbanog gradskog života potvrđuje i činjenica da je seoskim turizam u znatnom porastu, kako u inostranstvu, tako i u Srbiji. Doduše, u inostranstvu seoski turizam ima nešto duži staž, ali nikada nije kasno uključitit se u kvalitetne tekovine Evrope.

Gde se nalaze Kušići

Selo Kušići nalazi se na samom jugozapadu Srbije i udaljeno je od Ivanjcie 25 kilometara. Smešteno je u neposrednoj blizini veličanstvene planine Javor, i to na udaljenosti od samo 12 kilometara. Javor jedna je od posećenijih prirodnih lepota u Srbiji, a ova veličanstvena planina ima i vrh od čak 1573 metara, a i nadmorska visina sela Kušići je prilično velika – čak 1000 metara.

Turisti pri poseti ovom veličanstvenom selu uglavnom komentarišu “kvalitet” vazduga, a sve to, opet, zbog velike količine jona i gustih četinarskih šuma koje od ovog mesta, osim prelepe lokacije da se sklonite od vrućine i uživate u prirode, čine i pravi raj za vaša pluća.

Centar sela Kušići

U srcu sela nalazi se veliko porodično imanje, a na njemu objekat koji je sagrađen u cilju pružanja najboljeg boravka turistima. Ovaj objekat ugošćava turiste tokom čitave godine – što one koji leti beže od vrućine i uzavrelog asfalta, što one koji su zaljubljenici u zimske čarolije. Sam smeštaj je veoma lepo uređen i ponosno nosi čak četiri sjajne zvezdice i u njemu ćete naći svakakve pogodnosti.

Tradicija sela Kušići

Iako selo broji svega nešto više od 500 stanovnika svi se oni izuzetno ponose kutlruno-istorijskim nasleđem, kao i dugom i očuvanom tradicijom. U Kušićima se, naime, nalazi i osnovna škola koja je izgrađena još 1927. godine u kojoj se školovao veliki broj đaka. Ova škola nosi ime majora Ilića koji je poginuo na planini Javor u I srpsko-turskom ratu.

Javorski sabor u Kušićima

Kušići su ponosni domaćini tradicionalnog festivala koji se održava ovde svake godine. To je Javorski sabor dvojničara i svirača koji sviranjem na starim narodnim muzičkim instrumentima održavaju sponu sa bogatom tradicijom i ne dozvoljavaju narodnim običajima da tek tako iščeznu. Sabor se održava svakog avgusta, pa ukoliko ste ljubitelji tradicionalnih instrumenata potrudite se da upravo bude avgust mesec taj kada ćete posetiti Kušiće.

 

Šta sve možete raditi dok ste u Kušićima

Selo, bez ikakve sumnje, pruža raznovrsnu ponudi aktivnosti koje možete praktikovati u toku boravka. Ovaj kraj, poznat je naročito ljubiteljima ekologije, a pretežno ga čine seoska gazdinstva. Tu ćete svakako moći meštanima da se pridružite u branju malina ili skupljanju sena, na primer.

Sakupljanje lekovitog bilja, bilo radi hobija ili neizbežnih potreba, se ovde podrazumeva. Selo obiluje obroncima na kojima raste lekovito bilje a ukoliko se zađe u planinu Javor mogu se nabrati i najukusniji šumski plodovi direktno sa tla netaknute prirode.

Šetnja stazama od sela ka srcu planine Javor, odlična je za vaša pluća i generalno zdravlje. Svakako je neophodno i da se napijete vode na izvoru, budući da meštani, ali i turisti tvrde da je lekovita i da ima skoro pa magične moći.

Pored svega ovoga u selu ćete imati priliku i da jašete konje, pecate, vozite bicikl i upoznajete se sa načinom života potpuno drugačijim od onoga na koji ste navikli u gradu. U toku zime, kada ovo prelepo selo i planinu Javor pokrije beli prekrivač većina turista dolazi ovde da bi uživala u zimskim sportovima i aktivnostima u prirodi.

Uvačko jezero

Ukoliko posećujete ovaj predivan kraj ne zaboravite da posetite i Uvačko jezero koje je nastalo potapanjem kanjona, a zatim i pregrađivanjem istoimene reke. Ovo predivno jezero nalazi se nedaleko od mesta Kušići a ponosan je dom najveće kolonije Beloglavog supa na Balkanu, te ukoliko odsedate u Kušiću ne bi trebalo da propustite posetu ovom izuzetno lepom jezeru.

Jezero Kokin brod

U neposrednoj blizini Kušića nalazi se i Kokin brod – poznatije ime za Zlatarsko jezero. Ovo veštačko jezero nastaje u dolini reke Uvac, a okruženo je strmim planinama koje kao da ga ljubomorno štite. Baš na ovom jezeru izgrađena je najveća kamena brana u Evropi. Osim toga, jezero je svojim najvećim delom plovno, pa ukoliko iz Kušića dolazite do Kokinog broda možda bi trebalo da dođete ranije, iznajmite čamac i provedete ovde čitav dan.

Manastir Studenica

Odvojite jedno popodne da posetite i manastir Studenicu koji je svakako jedan od najlepših srpskih manastira. Ujedno je i najbogatiji i najveći, a podigao ga je početkom XII veka veliki župan Stefan Nemanja. Studenica je izgrađena od mermera i nadaleko poznata po svojoj bogatoj kolekciji fresaka, a UNESKO je 1986. proglašava članicom liste Svetske baštine.

Probajte neke od vrhunskih srpskih specijaliteta

Kada se na kraju dana vratite u veličanstvene Kušiće i poželite da se opustite i priuštite sebi par trenutaka čistog hedonizma bićete zahvalni što se nalazite baš ovde. Kraj je poznat po proizvodnji ekološke hrane, a posebno krompira koji, pored toga što je visokog kvaliteta, ima i nezaboravan ukus – bilo da jedete samo njega ili u nekom specijalitetu. Tradicionalni srpski specijaliteti i brojne manifestacije svakako su ono po čemu ćete zapamtiti Kušiće, ovo malo mesto na jugozapadu Srbije, koje uprkos svojoj veličini privlači mnogobrojne turiste svake godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kušići
Rent-A-Car - KušićiIzleti/Ekskurzije - Kušići

Drugi gradovi Moravički okrug