Destinacije :: Rasinski okrug ::

Kruševac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

U podnožju Jastrebca, među bujnim šumama, na obodima Kopaonika i Željina i u dolini Zapadne Morave, Rasine, Pepeljuše i Ribarske reke, pronašao je, davno nekada čuveni srpski knez Lazar, savršeno mesto gde će podići grad koji će mu do smrti služiti kao prestonica, grad Kruševac.

Kako je Kruševac dobio ime

I dok su ga Turci, sa čijeg puta je Lazar ovom odlukom pokušavao da se skloni, nazivali Aladža Hisarom ili šarenim gradom, postoje dve legende o tome kako je dobio ime. Po jednoj, Kruševac se tako zove zahvaljujući bogatom rodu krušaka, u ovim plodnim krajevima, dok po drugoj legendi ime ovog grada duguje svoje poreklo kamenu krušcu, koji su neimari, po naredbi serbskoga knjaza vadili iz Zapadne Morave kako bi utvrdu oko grada sazidali.

Bez obzira na to koje je od ovih predanja tačno, Kruševac je danas administrativni, ekonomski i kulturni centar Rasinskog okruga, sa bogatom i burnom istorijom kakvom se može podičiti malo koji drugi grad.

Kratka istorija Kruševca

Na osnovu arheoloških ostataka nađenih u samom gradu i okolini, smatra se da je ovo podneblje bilo naseljeno još u praistoriji. Knez Lazar Hrebeljanović, svestan da njegovoj državi preti opasnost od sve moćnijih Turaka, odlučio je da svoj dvor i utvrđeni grad izgradi na severu, dalje od glavnih pravaca nadiranja Osmanlija. Izabrao je Kruševac, a smatra se da je i pre 1371. godine kada je Lazarev grad sagrađen, na tom mestu postojalo naselje.

Kruševac je bio srpska prestonica sve do ubistva kneza Lazara u Kosovskom boju, tačnije, odatle je vladala i njegova neutešna supruga kneginja Milica, a potom i njen i Lazarev sin, Stefan Lazarević, koji kasnije prestonicu seli u Beograd. Turci su Kruševac prvi put napali 1427. godine, a konačno ga osvojili 1454.godine. Njegovo ime se, međutim, prvi put pominje tek 1387. godine, u povelji koju knez Lazar piše Dubrovčanima kako bi potvrdio njihove trgovačke privilegije. Tekst počinje rečima: „U slavnom gradu gospodstva mi Kruševcu“

Tokom Prvog svetskog rata ova naseobina i njegovi stanovnici su se istakli po tome što su primili veliki broj izbeglica iz ugroženijih delova zemlje, kao i po mnogim borcima i herojskim odredima iz Kruševca, koji su se hrabro borili za slobodu. Tokom Drugog svetskog rata grad je bombardovan, i kao i u mnogim drugim gradovima stanovništvo streljano. Nakon Drugog svetskog rata doživljava intenzivan industrijski razvoj i vremenom postaje moderan grad, kakav je i danas.

Stanovnici Kruševca – Čarapani

Uobičajeni izraz koji se često koristi za stanovnike Kruševca je Čarapani. Ne zna se tačno kada i kako su zaslužili ovaj nadimak, međutim, postoje dve teorije. Po jednoj, hrabri junaci Prvog srpskog ustanka izuli su svoje opanke i bosonogi, to jest u čarapama, krenuli u boj protiv Turaka, dok su po drugoj, ovako nazvani zahvaljujući lepim dugačkim vezenim čarapama koje su muškarci ovog kraja uobičavali da oblače kao deo svoje narodne nošnje. Bilo kako bilo, ovaj izraz se danas najčešće koristi da opiše razigran i vedar duh, te poslovičnu ljubav Kruševljana prema glumi.

Lazarev grad

Lazarev grad je arheološki park gde su ostaci srednjovekovnog grada tj. jezgra oko koga se razvio današnji Kruševac. U okviru arheološkog parka nalaze se:

Crkva Lazarica

Crkva Lazarica predstavljala je dvorsku crkvu, posvećenu Svetom Stefanu i Bogorodici. Gradnja je završena 1376. godine, u stilu Moravske škole. Crkva je ulepšana ukrasima izrađenim u kamenoj plastici: lukovima, rozetama, vencima, heraldičkim znakovima, te predstavama iz biljnog i životinjskog sveta. Ona se, zbog svoje izuzetne lepote naziva biserom moravske arhitekture.

Crkva je živopisana u periodu kratkotrajne austrijske prevlasti u Kruševcu, između 1737. i 1739. godine, kada je družina Andreja Andrejevića iz Vršca izvela freske u duhu baroknih shvatanja tradicionalnog srpskog slikarstva. Tada je crkva bila prilično zapuštena i ruinirana te su izvršene najnužnije prepravke.

Prilikom obnove Lazarice, posle oslobođenja od Turaka, crkva je ponovo oslikana 1843. godine. Autor ovog živopisa, požarevački slikar Živko Pavlović, uradio je i ikonostas crkve, tokom 1844. godine, uoči posete kneza Aleksandra Karađorđevića.

Vojno utvrđenje i kula Donžon

Vojno utvrđenje oko ovog srednjovekovnog grada, sazidano je po modelu i na iskustvima vizantijske i srpske odbrambene arhitekture iz prethodnog perioda i najverovatnije je podignut u dve faze. Glavna gradska kula naziva se Donžon, nekada je bila visoka 20 metara, a danas dostiže visinu od 18 metara. Uz nju je sačuvan i deo bedema. Ova građevina je imala odbrambenu ulogu, posebno kao poslednji otpor neprijatelju koji je već prodro unutar zidina grada.

Spomenik knezu Lazaru

Impozantan spomenik osnivaču grada, otkriven je 1971. godine, a napravio ga je beogradski vajar Nebojša Mitrić. Stav koji knez zauzima – sedeći položaj sa mačem preko krila, bio je uobičajen za predstavu vladara na njihovom novcu toga doba. Na spomeniku su predstavljeni i njegova crkva, kao i prestonica.

Narodni muzej

U sklopu Lazarevog grada nalazi se i Narodni muzej, čiji fondovi sadrže preko 22.000 umetničko-istorijskih dela, sa posebnim naglaskom na srednji vek. Posetiocima su naročito zanimljivi eksponati kopija Lazareve haljine kao i originalna maketa Meštrovićevog Vidovdanskog hrama, koja, u prirodnoj veličini nije završila na Kosovu, gde je bila planirana njegova izgradnja.

Galerija Milića od Mačve

U neposrednoj blizini arheološkog parka, sa pogledom na crkvu Lazaricu, po želji ovog akademskog slikara, smeštena je Galerija Milića od Mačve koji je gradu poklonio čak 120 slika sa predstavama iz srpske istorije, počev od Nemanjića, pa do savremenog doba, sa naročitim osvrtom na sudbonosni Kosovski boj i srednjovekovni Kruševac.

Kuća Simića

Ovo zdanje je jedno od najstarijih u Kruševcu, iako nije utvrđeno tačno vreme njene gradnje. Pretpostavlja se da je dovršena pre oslobođenja od Turaka budući da je građena u tipičnom stilu za vreme dominacije Osmanija, srpskim krajevima. Pored arhitektonske vrednosti, ova kuća značajna je i sa istorijske tačke gledišta.

Smatra se da je prvobitno pripadala turskim begovima, braći Freničević, a po oslobođenju prvom starešini grada Stojanu Simiću, koji ju je kao poklon dobio od svog kuma, srpskog kneza Miloša Obrenovića. No, ironijom sudbine, smatra se da su se upravo u njoj, tokom 1835. godine dogovarali zaverenici koji su želeli, i u tome uspeli, da ograniče kneževu vlast i sa tim ciljem pokrenuli knez Miletinu bunu.

Trg Fontana

Trg Fontana nalazi se u samom centru grada, i predstavlja omiljeno šetalište Kruševljana i mesto gde, naročito tokom leta, dolaze da se rashlade i odmore kraj moćnih vodoskoka fontane. Nekada je se na ovom mestu nalazila pijaca gde se kupovalo i prodavalo voće i žitarice.

Crkva Svetog Đorđa

Na trgu se nalazi i Crkva Svetog Đorđa, sagrađena 1904. godine, na temeljima starije i skromnije, iz 1838. godine. Na trgu je takođe, postavljen i spomenik ratnicima i narodu kruševačkog kraja stradalim u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

Spomenički kompleks Slobodište

Spomenički kompleks Slobodište, u prirodnom okruženju i sa mnogo zelenila, prostire se na južnoj periferiji grada, pored vaspitno-popravnog doma koji je nekada bio nemački logor. Nekada logor, a danas ceo ovaj kraj zauzima posebno mesto u dušama Kruševljana, budući da je za vreme Drugog svetskog rata tu streljano više stotina građana i stanovnika okolnih mesta. Ovaj kompleks posvećen je slobodi i revoluciji, a ideju za njegovu izgradnju dao je književnik Dobrica Ćosić. Projekat je realizovan u periodu od 1960. do 1965. godine.

Pored ovih, u Kruševcu postoji još puno znamenitosti i mesta vrednih posete i obilaska, kao što su Umetnička galerija, Gradska kuća i druga zdanja, zatim brojni spomenici posvećeni Kosovskom boju i drugim ličnostima i događajima iz burne srpske istorije.

Manifestacije koje se održavaju u Kruševcu

U Kruševcu se tokom godine, a naročito tokom leta, održavaju brojne kulturno-zabavne manifestacije, od kojih su najznačajnije one koje se odigravaju za vreme gradske slave, odnosno Vidovdana, praznika koji je važan celom srpskom narodu. Od ostalih kulturnih manifestacija Kruševljani svojim gostima preporučuju Kulturno leto, Festival humora i satire “Zlatna kaciga”, Pozorišne dane i druge brojne manifestacije.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kruševac
Rent-A-Car - KruševacIzleti/Ekskurzije - Kruševac
Drugi gradovi Rasinski okrug