Destinacije :: Raška ::

Kriva Reka smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Kriva Reka je malo mesto na samim obroncima planine Kopaonik, udaljeno oko 18 km od turističkog centra ove srpske planinske lepotice. Čine je prostrana i plitka dolina blago svedenih strana prema reci koja teče sredinom sela. Sa južne strane Kriva reka je zaklonjena dugačkim brdom Glizom, na zapadnoj strani je brdo Cerovo, dok se na sredini nalazi Gradina.

Mesto je nazvano upravo po reci koja teče kroz selo praveći mnogo krivina. U centru se nalazi izvor Kotren, čija ledena voda ne presušuje ni u vreme najvećih žega. Teško pristupačan vrh Koznika sa istoimenim srednjovekovnim gradom, predstavlja poslasticu za avanturiste i planinare budući da ostaci starog grada i dalje stoje. Aleksandrovačka župa i mesto Ploče se nalaze u blizini, a pogled na njih se pruža sa nekih od brda Krive reke.

Kriva Reka je prava vazdušna banja

Ovo mesto je razbijenog tipa, pa su domaćinstva udaljena 3-4 km jedna od drugih. Kriva reka je komadić zdravlja, vazdušna banja, oaza mira i lepote. Ne zna se kad je lepša: u proleće – kad se okiti cvećem, leti – kad zamiriše seno i malina, u jesen – kada pliva u moru boja ili zimi – kad je prekriju snegovi.

Kriva Reka – Mesto gde se prepliću aktivan i pasivan odmor

Kriva reka je pravo mesto za goste koji žele provesti odmor u mirnom ambijentu uz zdravu domaću kuhinju, čist vazduh i očuvanu prirodu. Jahanje konja, džoging, lov, ribolov, planinarenje, planinski biciklizam, a zimi skijanje i sankanje predstavljaju neke od aktivnosti kojima se gosti Krive reke veoma rado bave. Živo i bogato, mesto poseduje uređenu školu, terene za fudbal i košarku. Odmor uz neobavezan rad, uz pomoć meštana, može se organizovati u vidu berbi malina, branja borovnica i šumskih jagoda, aronije, sakupljanja pečuraka i lekovitog bilja, sakupljanja sena, čuvanja ovaca.

Staro selo je tokom burnih prošlih vremena čak tri puta paljeno i dizano iz pepela, a sama Kriva reka je od davnina poznata po crkvi Sveti Petar i Pavle. Legenda kaže da je ova crkva podignuta u 16. veku zahvaljujući svešteniku koji je nadmudrio sultana, a istorija je beleži kao spomenik stradalništva u II svetskom ratu. Ovde možete pogledati njeno skromno fresko slikarstvo, a ako se nađete u Krivoj reci za vreme seoske Slave ”Ilindana” možete videti kako je meštani proslavljaju.

Srednjevekovni grad Koznik

Bogata gastronomska tradicionlana kuhinja predstaviće vam ukusna jela ovog podneblja kojima se ne vredi opirati ma koliko kilograma rizikovali da dobijete. Organizuju se izleti na vrelo Krive reke, u Nacionalni Park Kopaonik, srednjevekovni grad Koznik i na sveta mesta Metođe i Crkvine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kriva Reka
Rent-A-Car - Kriva RekaIzleti/Ekskurzije - Kriva Reka





Drugi gradovi Raška