Destinacije :: Raška ::

Kopaonik smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Retka je osoba koja, kada je reč o planinama u Srbiji, ne pomisli prvo baš na ovu lepoticu, osunčanu skoro 200 dana godišnje, bogatu kako biljnim, tako i životinjskim svetom i kadru da tokom cele godine ugosti i usreći izuzetno veliki broj posetilaca.

Gde se nalazi planina Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji, koji se prostire širom njenog centralnog dela, između reka Ibra i Sitnice na zapadu, Laba na jugoistoku, Jošanice i Kozničke reke na severu dok je istočna strana omeđena dolinom reke Rasine i Toplice. Kopaonik je, zahvaljujući svojoj izuzetnoj prirodi, 1981. godine proglašen Nacionalnim parkom, koji obuhvata 11.810 hektara i jedan je od najznačajnijih centara zemlje po broju i biodiverzitetu retkih biljnih vrsta.

Kako je Kopaonik dobio ime?

Kopaonik je dobio ime zahvaljujući rudnicima koji su eksploatisali još stari Rimljani, a nastali su zahvaljujući rudama metala gvožđa, olova i cinka kao i retkih metala, srebra i zlata. Štaviše, poznato je da su ovu planinu nekada nazivali i „Srebrnom“. I ove rude, kao i retki minerali kao što su volastonit, fluorit i azbest, nastali su kao posledica davnašnjih vulkanskih aktivnosti na ovom području. Poznavaoci planine i danas prolaze napuštenim hodnicima i tunelima nekadašnjih kopova. Ukupno, na planini ima 180 napuštenih i zatrpanih rudarskih jama.

Nacionalni park Kopaonik

Osnovu nacionalnog parka predstavlja visoko-planinski, relativno ravan predeo, prosečne nadmorske visine od 1700 metara. Najviši deo je površ koja se naziva Ravni Kopaonik, iznad koje se izdiže Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom na 2017m nadmorske visine.

Pančićev vrh (2017 mnv)

Pančićev vrh je dobio ime po poznatom srpskom istraživaču i botaničaru, Josifu Pančiću, a pre toga je nosio ime, Milanov vrh, po kralju Milanu Obrenoviću. Na tom mestu se nalazi i mauzolej sa posmrtnim ostacima ovog naučnika. Pored mnogih drugih dostignuća, Pančić je zaslužan za otkriće nove vrste četinara, po njemu nazvane Pančićeva omorika.

Drugi vrhovi Kopaonika

Drugi važni vrhovi ove planine su Karaman, na 1934 metara nadmorske visine, Gobelja, na 1834 i drugi. Jugoistočno od Suvog Rudišta, greben Kopaonika je sužen i i raščlanjen na niz uzvišenja: Čardak, 1590m nadmorske visine, Šatorica, 1750m, i Oštro koplje. Ove vrhove razdvajaju široke presedline.

Jankova bara (najveće tresetište)

Na Kopaoniku se zapaža pojava tresetišta i pištevina. To je vrsta podloge koja je nastala kao posledica velikog isparavanja mnogih potoka ili bara tokom dugačkog vremenskog perioda. Stalni višak vode uslovio je manjak kiseonika što je dovelo do nepotpune razgradnje biljnih osataka, koji su se nataložili kao treset. Njegovim gomilanjem ono „raste“, odnosno uzdiže se. Najveće tresetište na Kopaoniku je Jankova bara. Pištevine su prirodni zagati od busenaste trave u kojima se zadržava voda. Obično od pištevina nastaju tresetišta.

Kopaoničke šume

Planina je veoma bogata šumama od kojih, u nižim predelima preovlađuju šume smrče, zajedno sa bukvom i jelom, u dolinama reka nalaze se vrbe, topole i jele. Njih na višim predelima smenjuju šume crnog bora, cera i sladuna, zatim šume kitnjaka i graba, te medunca i crnog jasena. Na nešto većim visinama prostiru se šume brdske bukve, hrasta kitnjaka, a na predelima višim od 1600m nadmorske visine prostiru se planinske šume bukve i jele.

Od 1750 metara nadmorske visine šume smenjuju žbunaste vrste polegle kleke i borovnice, sa niskom, subalpskom formom smrče, pa sve do alpskih suvati na visinama iznad 1950 metara. Kopaonik je mesto na kome se mogu naći primerci endemske flore kao što su kopaonička čuvarkuća, Pančićeva potočarka i kopaonička ljubičica.

Veliki broj životinjskih vrsta

Kada je reč o životinjama čiji ova planina predstavlja dom, ima ih mnogo manje nego tokom XIX veka, kada je, kako navodi Josif Pančić, na Kopaoniku bilo medveda, risova, vukova, divokoza, divljih svinja, srna, jazavaca, tetreba i ostalih životinja. Danas se ovde mogu pronaći vuk, lisica, srna, divlja svina, lasica i druge, a među retke i zaštićene vrste spadaju Suri orao, Sivi soko, Šumska sova, Planinska ševa, Krstokljun, Buljina, Divlja mačka i druge.

Semeteško jezero

Na području ovog planinskog masiva, pored, kako hladnih, tako i blago radioaktivnih i mineralnih izvora kojih ima širom cele planine, postoji i nekoliko urvinskih jezera, od kojih je najveće, iako maleno, Semeteško jezero. Nastalo je na 900m nadmorske visine, u ataru sela Semetaš, ispod visa Orlovac i kružnog je oblika.

Okruženo je prelepom prirodom i poznato po tome što se na njemu nalaze putujuća ostrva, puno trave i rastinja, koja, verovali ili ne, mogu poslužiti kao čamci i imaju svog ličnog kormilara. Jezero je neobično i po tome što je nivo vode na njemu uvek isti, kako zimi, tako i leti, kako za vreme padavina, tako i za vreme suše. Podvodni izvori zaslužni su za to, što je jezeru praktično nemoguće izmeriti dubinu, jer su oni toliko duboki i široki da takoreći predstavljaju deo jezera. Jugo-zapadno od Jošaničke banje nalaze se još dva urvinska jezera: Gornje (Dugačko) i Donje (Malo) jezero.

Kopaonička vrela

Što se tiče izvora na Kopaoniku, najpoznatiji su Marine vode, Krčmar voda, Pajino preslo, Javor česma, Kaznovske bačije. Ovi izvori su često obuhvaćeni planinarskim stazama i turisti ih često posećuju kao deo pešačkih tura.

Samokovska reka i trokaskadni vodopad Jelovarnik

Najveći vodeni tok kopaoničkog planinskog masiva je Samokovska reka, i na pojedinim mestima njenog toka se formiraju mali vodopadi i bukovi, dok na Zaplaninskoj reci postoji trokaskadni vodopad Jelovarnik, u dužini od 80 metara, koji predstavljaju posebnu atrakciju za planinare i avanturiste. Nalazi se na visini od 1500 metara i 2.5 kilometara je istočno od Pančićevog vrha. Mesto mu je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora i takođe predstavlja sastavni deo zaštićenog nacionalnog parka.

Prirodni fenomen – Kamene granitne figure

Među brojne druge prirodne znamenitosti ovog podneblja ubrajaju se i kamene granitne figure: Lisičja stena, Pajin grob, Suvi vrh, Jankov breg, Babin grob i drugi, zatim cirkovi Krčmar, Široki do i Velika Gobelja.

Na kopaoniku postoji veliki broj termalnih izvora

U regionu plаnine postoji veliki broj termalnih izvora što je pogodovalo razvoju banjskog turizma. Najpoznatije banje ovog kraja su : Vrnjačka, Mataruška , Sijarinska, Jošanička, Lukovska i Kuršumlijska.

Pešačke i biciklističke ture na Kopaoniku

S obzirom da je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija Srbije, pa i regiona, i da predstavlja idealno mesto za boravak na svežem vazduhu i poboljšavanje psiho – fizičke kondicije i opšteg zdravstvenog stanja, širom Kopaonika postoji veliki broj obeleženih pešačkih i planinarskih staza, kao i mogućnosti za vožnju bicikla i uređenih izletničkih prostora.

Takođe, u saradnji sa Nacionalnim parkom Kopaonik, organizuju se i dve pešačke ture u pratnji vodiča, koje uključuju i vožnju žičarom. Pored organizovanih šetnji, sve prirodne znamenitosti i značajna prirodna dobra Kopaonika posetioci i entuzijasti mogu istražiti i sami.

Neobično arheološko nalazište – Nebeske stolice (1800 mnv)

U blizini i ispod Pančićevog vrha, na nadmorskoj visini od 1800 metara, što predstavlja najviši lokalitet u Srbiji, otkriveno je neobično arheološko nalazište, nazvano Nebeske stolice. Po narodnom predanju, ovo mesto se naziva crkvine, što znači crkva i posvećeno je Sv. Prokoplju, zaštitniku rudara, što je logično budući da je čitava ova planina bila mesto gde su meštani živeli od rude.

Smatra se da se na ovom mestu nalazila hrišćanska bazilika koja datira čak iz V ili VI veka nove ere. Bazilika je bila oslikana freskama, na njenom dnu se nalazio mozaik sa elementima karakterističnim za period u kome je nastala, kao i paun koji u hrišćanstvu simboliše vaskrsenje. Mozaici su veoma retki na ovim prostorima. Na istom mestu pronađen je i rimski novac iz III i IV veka, uz delove keramičkog posuđa iz antičkog i ranovizantijskog perioda, te odlično očuvan mermerni komad rimskog mermernog reljefa.

Svetilište Metođe (1540 mnv)

Deo puta ka svetilištu Metođe je asvaltiran i vodi ka Brzaću, a nakon rampe koja se nalazi u ovom delu rezervata, i koji je pod prvim stepenom zaštite, prilaz automobilima je zabranjen. Pod skrivenu stenu u gustišu stiže se nakon oko 600 metara krivudavog puta kroz prelepu gustu šumu, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1540 m. U toj steni postoji manja pećina, a u pećini sakralno mesto – crkva.

Smatra se da je nastala za vreme vladavine Turaka, kada su meštani ovde sebi uredili mesto za molitvu i obožavanje Boga. Posvetili su je svetom Metodiju, velikomučeniku, episkopu grada Patre Likijske. Predanje kaže da je voda koja izvire u samoj pećini lekovita i da pomaže naročito kod očnih bolesti. Na zidu je freska sv. Metodija, a na komadu kamena slika Bogorodice sa malim Hristom. Autor je Mirjana Jablanović iz Mataruga. Kada se sa obronaka Metođa krene uzbrdo, uz Gvozdenačku reku, nailazi se na gejzir koji se nalazi pri samom vrhu. Nekoliko metara visok mlaz vode okružen je šumama i predstavlja zaista nesvakidašnji prizor. Kažu da se pojavio pre nekoliko decenija i da se otada ustalio.

Ski centar Kopaonik

Ski centar Kopaonik je najveći i najbolje opremljen ski centar u Srbiji, i jedan od najpopularnijih u regionu. Obuhvata čak 62 skijaške staze, među kojima su, kako staze za početnike, tako i staze za vešte i iskusne skijaše, nordijske, alpske staze, i parkovi za snow board. Za decu postoje posebni „ski vrtići“ u okviru kojih oni uče osnove skijanja, a postoji mogućnost i noćnog skijanja. Zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje, sezona skijanja traje duže, a skijaši, mogu biti sigurni da će tokom sezone moći da uživaju u odlično pripremljenim stazama.

Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 30.000 skijaša na sat.

Smeštaj na Kopaoniku

Smeštaj na Kopaoniku je podeljen u tri lokacijske sredine, a to su Ravni Kopaonik, Brzaće i naselje Treska. Najpopularnije je Ravni Kopaonik, u čijoj blizini se nalazi većina skijališta i gde su najpopularniji hoteli kao što su Hotel Grand, Apartmani Nebeska Stolica, JAT apartmani, a tu su i Sunčani vrhovi, Konaci i druge poznate smeštajne jedinice. Pored njih postoji i veliki broj privatnih vikendica i kuća u kojima boravak može biti isto tako udoban i prijatan.

Noćni život na Kopaoniku

Na planini je noćni život veoma zastupljen i, naročito mladi, i oni koji se tako osećaju, mogu naći veoma bogatu ponudu disko klubova, barova i kafića u kojima zabava često traje sve do jutra.

Manifestacije koje se organizuju na Kopaoniku

Na Kopaoniku se organizuju i mnoge druge kulturne i umetniče manifestacije kao što su Sabor na dan Svetog Prokopija, koji se održava 21. jula, međunarodni dani folklora, od 19 – 22 septembra i druge. Pored toga postoji veliki broj terena i mesa za rekreaciju i sport, bazena i mnogih drugih sadržaja.

Kulturno istorijski spomenici planine Kopaonik

U okolini Kopaonika postoji veliki broj kulturno – istorijskih spomenika. Neki od njih su ostaci srednjovekovnog puta Kukavica, ostaci srednjovekovnog rudnika Gvozdac, crkva Sv. Petra i Pavla u Krivoj reci, ostaci gradova iz srednjeg veka kao što su Ras, Zvečan, Maglič, Kozjak i drugi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kopaonik
Rent-A-Car - KopaonikIzleti/Ekskurzije - Kopaonik

Drugi gradovi Raška