Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Jezero Perućac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Na desnoj obali Drine, samu granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine čini i fantastični ekosistem jednog od najlepših veštačkih jezera u Srbiji: prelepi Perućac. Ovo jezero, udaljeno 13 kilometara od Bajine Bašte, nalazi se u samom kanjonu planine Tare, sa njene divlje, osojne strane. Nastalo je pregrađivanjem toka Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“, a ova akumulacija dugačka je čak 54 km, te zauzima čitav kanjon Tare sve do Višegrada.

Širina ovog kanjona, a sa njime i širina jezera varira od svega stotinu metara, do preko kilometra. Ovo izuzetno veliko jezero mestimično ima dubinu koja prelazi i 80 metara, a njegovo prirodno dno i obale uglavnom su kamenite i stenovite. Sama konfiguracija terena čini njegove obale dosta strmim, pa je jezero veoma duboko već nekoliko metara od obale.

Perućac je omiljeno izletište ljubitelja kupanja, pecanja, splavarenja i raftinga

Sam Perućac je sve popularnije turističko mesto i jedno od omiljenih izletišta ljubitelja kupanja, pecanja, splavarenja i raftinga. U samom naselju postoji tek nekoliko restorana i kafića, hotela i vila za privatni smeštaj. Letnja sezona, zbog blizine surove Tare ovde traje nešto kraće, tek krajem juna temperature ovdašnje prirode, ali i jezera postaju dovoljno prijatne za kupanje.

Plaža jezera Perućac uređena je na splavovima

Plaža jezera uređena je na splavovima koji su privezani za obalu, pa ima i jedinstvenu karakteristiku da se može pomeriti ka dubini jezera ukoliko je vodostaj niži. Ova plaža sasvim je uređena i opremljena tuševima, kabinama za presvlačenje i divnim restoranom na obali. Pored kupanja i uživanja, ovde možete iznajmiti i raznovrsnu opremu za sportove na vodi poput kajaka, pedalina i kanua, a svake godine sve je popularnije spuštanje čamcem niz Drinu.

Reka Vrelo – Verovatno najkraća reka na svetu

Jezero je i pravi raj za mališane, zato što ima pontone na kojima se nalaze i bazeni za decu, a tu su i tobogani i igrališta. Kroz ovo naselje teče i verovatno najkraća reka na svetu. Izuzetno hladna i dosta široka, reka Vrelo dugačka je tačno 365 metara, pa se često kaže da je „bistra ko oko, duga kao godina“.

Veliki, moćni izvor iz koga izbija mlečno bela voda na svom nevelikom toku ima sve: lepo uređen ribnjak u kome možete i maziti ribe, staru vodenicu na desnoj strani, te čak i jednu pritoku – maleni potočić koji se u Vrelo uliva sa leve strane; ima svoje selo i dva lepa mosta, sve dok ne stigne do veličanstvenih slapova i vodopada kojim se reka survava u jezero sa više od 10 metara.

Mora se priznati i da ukoliko ne svratite u „Vrelo“ na svežu pastrmku, bolje da ne govorite da ste i bili na Perućcu, jer ovaj restoran podignut nad samim vodopadom zaista je jedna od najlepših atrakcija, u spoju fenomenalnog prirodnog ambijenta, buke i svežine vodopada, panoramskog pogleda i vrhunske kuhinje planinske Zapadne Srbije.

Reka Drina

Drina je, svakako, poznata kao jedna od najlepših i najčistijih planinskih reka na Balkanu, sa obiljem plemenitih vrsta riba poput lipljana, mrena, mladica i potočnih pastrmki. Ovaj ribolovački raj moguć je upravo zbog posebnih odlika čistoće i nezagađenosti reke i njene okoline, dok joj tajnovita planina Tara svojim prirodnim bogatstvom i nedostupnošću terena „čuva leđa“ i obogaćuje je kiseonikom. Sa svojom pritokom Vrelo, i vodopadima, Drina je proglašena prirodnim bogatstvom Srbije i smatra se spomenikom prirode.

Nacionalni Park Tara

Visoko iznad Perućca pruža i se i drugi, najstariji i najvažniji Nacionalni Park u Srbiji: Tara. Mračne šume, bogatstvo divljih vrsta, uski putevi i staze, ali i dva sasvim različita lica čine Taru jednom od najvoljenijih i, istovremeno najmanje posećenih planina u Srbiji. Tara čuva i Banjsku Stenu, veličanstveni vidikovac na jezero i naselje.

Do samog vidikovca uređen je put pa mu možete prići i peške, mada ovo zahteva ozbiljnu kondiciju. Ipak gore će vas sačekati duboki mir, klupe i ograđena “terasa” – i svakako pogled od koga zastaje dah. Sam vidikovac svoje ime dobio je po Banjskom izvoru, koji se nalazio neposredno ispod ovog vidikovca, a od koga je, nakon zagrađivanja Drine ostalo – samo ime.

Drinska Regata

Perućac i njegovo jezero dom su i dve velike godišnje manifestacije koje se odvijaju u isto vreme: Drinska Regata i Most Fest 23. Drinska regata, održana 2016. godine, oborila je sve rekorde posećenosti i proglašena je Najboljom Manifestacijom Srbije – ispred svetski poznatog Exit Festivala, Trubačkog Sabora u Guči ili beogradskog Beer Festa. Ova manifestacija posevećena je dugoj tradiciji splavarenja Drinom koja je prekinuta izgradnjom hidroelektrane. Ovaj veliki događaj traje čitava tri dana i okuplja sve više posetilaca iz Srbije, regiona, ali i čitavog sveta.

Most Fest

Velike regate od 2007. godine zatvara (ili nastavlja) Most Fest, nastao kao spontana ideja da se spust rekom završi velikom žurkom i koncertima. Interesantno je da je prvi, relativno ad-hoc planiran Most Fest, sa koncertom od svega 3 sata i Yu Grupom, Kraljvskim Apartmanom i Atomskim Skloništem okupio do tada neverovatnih 9.000 ljudi – i legenda je rođena.

 

Inače, ovaj festival održava se na ušću reke Rače u Drinu, u neposrednoj bilizini Bajine Bašte, a festivalska atsmofera i tradicionalno rokerski orijentisani bendovi čine ovaj maleni gradić pravom prestonicom dobre muzike, a tokom trajanja ovih manifestacija, glavna pešačka zona dom je sajma suvenira, rukotvorina, meda i rakija ovog kraja.

U blizini Perućca se nalazi mnoštvo interesantnih turističkih destinacija

Perućac pruža i mnogobrojne mogućnosti za izlete i obilaske, kako plovidbe zapanjujućim kanjonom Drine, tako i obilaske znamenitosti poput Šarganske osmice i Mećavnika, Spomen kuće Tarabića u Kremnima i Višegrada.

Srednjevekovni lokalitet Mramorje

Ipak, posetu Mramorju ne bi trebalo propustiti. Ovaj srednjevekovni lokalitet je nekropola iz XIV i XV veka, gde možete videti 28 nadgrobnih belega – a ni na jednom spomeniku nema nikakvih ukrasa niti natpisa. Spomen ploče, sanduci i takozvani “slemenjaci” sa krovovima na dve vode čine jedan od najraskošnijih lapidarijuma izvedeni iz jednog komada krečnjačke stene, od kojih su neki teški i do tri tone.

Ova srednjevekovna nekropola nalazi se i na preliminarnoj listi zaštićenih kulturnih spomenika Srbije i deo je veličanstvenog iskustva koje pruža kanjon Drine, sa svojim velikim jezerom i Tara sa svojim oštrim stranama i gustim šumama koje spadaju u najlepše na Balkanu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Jezero Perućac
Rent-A-Car - Jezero PerućacIzleti/Ekskurzije - Jezero Perućac

Drugi gradovi Zlatiborski okrug