Destinacije :: Šumadija ::

Gornji Milanovac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Srbija je bogata zemlja, zemlja od davnina. Mnoge njene gradove, banje i sela naseljavala su još paganska plemena, pre starih Rimljana, dok se tragovi rimskih metropola mogu naći među arheološkim iskopinama u blizini ili u centrima mnogih od ovih mesta. Ipak, nisu baš svi gradovi u Srbiji iste sudbine. Gornji Milanovac je jedan od njih, mladić među gradovima. Stasao je u srcu blago zatalasane i pitome Šumadije, među planinama Vujan, Rudnik i Ješevac, Suvobar i donekle Maljen, u dolini kroz koju protiču reke Čemernica, Dičina, Gruža i Despotovica.

Kratka istorija Gornjeg Milanovca

Ovu dolinu su, po imenu Divlje polje, a naročito selo Brusnicu koje je bilo njegov deo, zahvaljujući svojoj lepoti i blagoj klimi, naselili su Turci i u njemu je bilo sedište mnogih njihovih begova. Nakon oslobođenja, mesto je doživelo procvat, postalo značajan administrativni centar, međutim njegov geografski položaj nije dozvoljavao dalje širenje niti gradnju, što je dovelo do neizbežnog zaključka da se čitavo mesto mora preseliti na novu lokaciju.

Milanovac se prvo nazivao Despotovac

I, koliko god to zvučalo neobično, baš je tako i bilo. Godine 1853. ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, počinje gradnja novog naselja koje dobija ime po reci Despotovici. Još jedna specifičnost Gornjeg Milanovca, u čijim prednostima naročito uživaju današnji vozači i tragaoci za određenim adresama, je to što je ovaj grad, za razliku od većine drugih, napravljen u skladu sa urbanističkim planom, te su njegove ulice uglavnom prostrane, široke i seku se pod pravim uglom. Ipak, ime grada Despotovica, nije se dugo zadržalo, budući da je već 1859. godine knez Miloš Obrenović izdao ukaz kojim grad dobija današnje ime, Milanovac, u znak sećanja na njegovog starijeg polu-brata, vojvodu Milana Obrenovića.

Mnogi koji su želeli da imaju sopstvene placeve, kuće i imanja, a nisu to mogli sebi da priušte, sve do 1856. godine imali su tu neobičnu sreću i priliku da u okviru ovog naselja dobiju plac besplatno, pa je do te godine u ovom gradu izgrađeno više od sto kuća za stanovnike, činovnike, trgovce i zanatlije.

Neke od najvažnijih znamenitosti Gornjeg Milanovca, koje ne bi bilo zgoreg posetiti prilikom šetnje njegovim prijatnim uličicama ili između uživanja u brojnim restoranima, sa ukusnim šumadijskim specijalitetima, kafićima i prodavnicama, nalaze se u samom centru grada.

Zgrada okružnog načelstva (1856. godina) – Najstarije zdanje Milanovca

Zgrada okružnog načelstva sagrađena je gotovo kad i sam grad, još 1856. godine i najstariji je njegov objekat. Koristio ju je vojvoda Živojin Mišić uoči Rudničke ofanzive, a bila mu je i komanda štaba za vreme Kolubarske bitke. Zgrada je renovirana 90-ih godina, a u njoj su danas smeštene neke kulturne institucije. Ispred zgrade se nalaze izliveni bronzani ukazi, kako o osnivanju grada, tako i o promeni njegovog imena, kao i spomenici osnivaču grada Aleksandru Karađorđeviću i i Milanu Obrenoviću.

Norveška kuća (1987. godina)

Norveška kuća ili kuća srpsko – norveškog prijateljstva, koja je sagrađena na inicijativu društva – građana Gornjeg Milanovca, koji su za vreme Drugog svetskog rata bili odvedeni u nacističke logore u Norveškoj, i zahvaljujući pomoći pojedinih Norvežana uspešno pronašli svoj put kući. Sagrađena je 1987. godine od obrađenog drveta pretežno donešenog iz Norveške. U sklopu kuće se nalazi sala za priredbe i skupove, ugostiteljski prostor i muzejska zbirka sa eksponatima iz zloglasnih nacističkih logora u ovoj zemlji.

Trg Kneza Mihaila

Trg Kneza Mihaila u centru grada, sam za sebe predstavlja spomenički kompleks i mesto sa koga sa koga se otvaraju vidici prema Rudniku, Ždrebanu i Vujnu, što predstavlja svojevrsnu vrednost grada. Spomenici koji ovaj trg krase su, pored spomenika kralju Aleksandru Karađoreviću i Milanu Obrenoviću i spomenik kraljici Dragi Obrenović izgrađen je u belom mermeru u prirodnoj veličini, na mestu gde se nekada nalazila kuća u kojoj je rođena, kao i spomen-bista vojvode Živojina Mišića. Ovaj trg je povezan sa lepo uređenim, zelenim gradskim parkom, kroz koji stanovnici Gornjeg Milanovca rado šetaju, vole ovde da posede i odmore se uživajući u njegovom bujnom zelenilu i šarenom cveću.

Crkva svete Trojice (1860. godina)

Crkva svete Trojice takođe se nalazi u strogom centru grada i sagrađena je, manje više, kad i sam Gornji Milanovac, 1860. godine. To je poslednja zadužbina Miloša Obrenovića, a posle njegove smrti, sin Mihailo, 1862. godine, završava gradnju crkve. U crkvi se čuvaju stari ikonostas i delovi čuvenog takovskog grma.

Neke od prelepih zdanja koje možete posetiti za vreme boravka u Gornjem Milanovcu

Prilikom posete i boravka ovom naočitom gradu posetioci mogu da posete i Osnovnu školu Kralj Aleksandar I, iz 1933. godine, Gimnaziju “Takovski ustanak” iz 1902, Spomen-park Brdo mira, kompleks posvećen stradalnicima različitih ratova, sa bogatstvom od preko 3000 zasađenih stabala različitih vrsta, idealno mesto za šetnju, opuštanje i razmišljanje.

Crkva Svetog Nikole u selu Brusnici

Nedaleko, u selu Brusnici, nalazi se crkva Svetog Nikole, zadužbina Jovana Obrenovića, podsećajući na napuštenu varoš, a u njenoj porti čuvaju se zemni ostaci vojvode Milana koji je 1810. umro u Rumuniji, njegove supruge Stoje, brata Jakova i snahe Đurđije.

Manifestacije koje se održavaju u Gornjem Milanovcu

U Gornjem Milanovcu i čitavom kraju, tokom godine se održavaju brojne manifestacije, različitog karaktera. Među njima najznačajnije su Srpski festival svetske muzike, koji se od 2009. godine organizuje početkom avgusta, i na kome nastupaju muzičke grupe iz svih delova sveta, Stazama Drugog srpskog ustanka, 8. aprila, Dan opštine Gornji Milanovac, 23. aprila, i druge.

Takovo – Mesto početka Drugog srpskog ustanka

Takovo je nezaobilazno odredište prilikom posete Gornjem Milanovcu. Smešteno je u blizini grada, na zatalasanim brdskim padinama i u okviru božanstvene prirode. Takovo je veoma značajno mesto u istoriji srpskog naroda, tačnije Crkva brvnara u kojoj su se, na Cveti, 1815. godine okupili svi viđeniji ljudi tog doba i uz pričest se zakleli knezu Milošu Obrenoviću na vernost, čime je otpočeo Drugi srpski ustanak, koji je najpre doveo do autonomije, a kasnije i do potpune samostalnosti Srbije. Crkva je izgrađena na temeljima jedne starije, a obnovljena je 1935. i taj oblik sačuvala do dan danas.

Muzej u Takovu

Pored ove crkvice, deo takovskog kompleksa je i Muzej, u školskoj zgradi čiju je gradnju započeo kralj Milan Obrenović, a dovršio njegov sin, te je ona zadužbina kralja Aleksandra Obrenovića. U ovom muzeju su izloženi brojni eksponati posvećeni Drugom srpskom ustanku, a najznačajniji od njih su slika priznatog slikara Paje Jovanovića, po imenu „Takovski ustanak“, zatim takovski krst i drugi.

Takovski grm

Takovski grm je istorijski kompleks koji obuhvata građevine i spomenike koji stoje u vezi sa ovim važnim događajem za srpsku istoriju. Pod najvećim hrastom, gde su ustanici zajedno sa knezom odlučili da se ponovo suprotstave Turcima, 1887. godine podignut je spomenik na ovaj događaj.

Nedaleko odatle je i novije delo, bronzano spomen – obeležje Milošu Obrenoviću, po imenu „Takovski ustanak“, koji je izvajao prvi srpski akademski vajar, Petar Ubakvić, 1990. godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Gornji Milanovac
Rent-A-Car - Gornji MilanovacIzleti/Ekskurzije - Gornji Milanovac

Drugi gradovi Šumadija