Destinacije :: Moravički okrug ::

Gornja Trepča – Atomska banja smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Banja Gornja Trepča, poznata i pod imenom Atomska banja, udobno je ušuškana u severoistočnoj Raški, na obroncima planina Vujan i Bukovik i u uskoj kotlini rečice Banje, na čijim su obalama mnogi od njenih objekata sagrađeni. Čak i da nema svoje nadaleko poznate izvore i blagotvornu vodu, ovo mesto bi i tada bilo lekovito s obzirom na prelepu prirodu koja je okružuje, blagu, prijatnu klimu, kako u letnjim tako i u toku zimskih meseci i njenu izdvojenost od gradskih gužvi i vreve.

Posetioci ove banje koji u toku svog boravka reše da obilaze okolinu, moći će svoje oči da odmaraju u prizorima voćnjaka, vinograda i brižno uzoranih njiva, brežuljaka prekrivenih cvetnim livadama, te šumama bukve, bresta, hrasta, belog jasena, cera i prelepoj četinarskoj šumi koja nadvisuje čitavu banju.

Kratka istorija Gornje Trepče

Nije poznato kada su termomineralni izvori Gornje Trepče prvi put počeli da se koriste za lečenje. Predpostavlja se da su lekovita dejstva ove vode otkrili još stari Rimljani, te da su je koristili u termama otkrivenim u Čačku, koje potiču iz III veka naše ere. Predanje govore da su i junaci iz Kosovskog boja i I i II srpskog ustanka koristili lekovita dejstva ove vode kako bi vidali svoje rane.

Početci razvoja Atomske banje Gornja Trepča

Zvanična istorija kaže da počeci razvoja ove banje datiraju iz XIX veka, kada je izvesni Tanasije Nikitović, iz mesta Gornja Trepča, posmatrao i proučavao dejstva ove vode, na njenom izvoru, te da je, zadovoljan učinkom koji je imala na zdravlje ljudi, rešio da na tom mestu izgradi mali, nepokriveni bazen za kupanje. Početkom XX veka njegovim naporima pridružila se i uprava manastira, pa su izgradili deset soba, dva kupatila i jednu kafanu.

Iako je medicinska vrednost lekovite banjske vode prepoznata i ranije, i iako su bolesnici koristili njena povoljna dejstva, broj posetilaca ove banje počinje zaista da se povećava i raste tek krajem šezdesetih dodina prošlog veka, dok je najveći broj posetilaca zabeležen 1988. godine.

Izgradnjom modernog hotela i spa centra Vujan, ova banja dobija karakteristike jednog od najmodernijih lečilišta, wellness i spa centra u Srbiji.

Lekovita svojstva vode

Atomska banja je specifična po svojim balneolškim svojstvima. Temperatura vode je 29,8°C. Voda se redovno hemijski analizira, na svake 3 godine i utvrđeno je da je zbog svojih specifičnih karakteristika, zapravo, veoma retka. Blago je radioaktivna, što pogoduje zdravlju ljudskog organizma i sadrži neke veoma retke elemente kao što su cezijum, rubidijum, stroncijum, litijum, kobalt, titan, uran, radijum i dr. Zahvaljujući upravo prisustvu ovih i drugih retkih elemenata, ova banja je dobila naziv „atomska.“

Voda Atomske banje može se koristiti za lečenje i rehabilitaciju obolelih od reumatskih, neuroloških, neuropsihijatrijskih bolesti, kao i bolesti gastrointestinalnog trakta, te oboljenja perifernih krvnih sudova.

Pored vode, bolesnicima se preporučuje i mazanje lekovitim, termomineralnim blatom koje se dobija mešanjem humusa i termomineralne vode.

Pored kupanja, i mazanja blatom, banjska voda se može i piti. Čak je utvrđeno da na taj način dolazi do stabilizacije šećera u krvi kod dijabetičara. Osim toga, banjska voda ima veoma pozitivni dejstvo na obolele od multipleskleroze. Smatra se da može da zaustavi tok bolesti, pa čak i da dovede do poboljšanja.

Crkva Presvete Bogorodice

Crkva Presvete Bogorodice u Gornjoj Trepči nalazi se iznad samih izvora, između planina Vujan i Bukovik, na desnoj obali rečice Besni potok. Ne zna se pouzdano kada je ova drvena crkvica, slabe građe izgrađena, ali se predpostavlja da je napravljena u drugoj polovini XVII veka. Obnovljena je tokom XIX veka. Unutrašnjost crkve ukrašena je freskama, a tu su i stare ikone, poreklom iz obližnjeg manastira Vujan, čiji je tvorac slikar Jeremija Mihajlović. Crkva je okružena bujnom šumom.

Manastir Vujan

Manastir Vujan je, kao spomenik izuzetne važnosti i značaja stavljen pod zaštitu države. Manastir se nalazi u ataru sela Prislonica, u neposrednoj blizini banje, između Malog i Velikog Vujna, u jednoj udolini, takođe okružen gustom šumom. Predpostavlja se da je sagrađen tokom XIV veka, a legenda kaže da je neki isposnik na padini planine Vujan čuvao stoku i da mu se dopao isposnički život, te da je sebi, tu, podigao bogomolju.

Smatra se da njegove kosti i dan danas počivaju u manastiru. Interesantno je da je planina Vujan, kao i sam manastir ranije nosio ime Obrovin. U blizini manastira je pronađen jedan kamen koji ovu priču potkrepljuje. I ovaj srpski manastir je delio sudbinu mnogih drugih, budući da je više puta bio rušen i izgrađivan. Nakon rušenja 1597. godine bio je potpuno opusteo. Smatra se da ga je poznati srpski trgovac i pomagač II srpskog ustanka, Nikola Milićević Lunjevica obnovio 1805. godine, kao i da je u izgradnji ikonostasa 1808. godine učestvovao legendarni junak Lazar Mutap. Oba ova junaka sahranjena su u manastiru.

U manastirskoj porti se nalazi veliki konak izgrađen 1853. godine za vreme vladavine srpskog kneza Aleksandra Karađorđevića. Konak je skoro renoviran, a dograđeni su i neki novi objekti.

Kulturno leto

Kako bi gosti banje tokom letnjih meseci svoj boravak pamtili po više stvari, organizuje se, sada već tradicionalno Kulturno leto. Posetioci u okviru kulturnog leta mogu uživati u nastupima brojnih kulturno-umetnička društava, muzičkih grupa, književnih večeri, pozorišnih predstava, u kojima se izvođači trude da na najkreativniji način animiraju goste.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Gornja Trepča – Atomska banja
Rent-A-Car - Gornja Trepča – Atomska banjaIzleti/Ekskurzije - Gornja Trepča – Atomska banja

Drugi gradovi Moravički okrug