Destinacije :: Raška ::

Goč smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

I zimi, na proleće, kao i leti, pitoma planina Goč rado pozdravlja svoje goste, bilo da su izletnici iz obližnje Vrnjačke banje, radoznali veseli đaci, sportisti ili ljubitelji prirode i čistog vazduha. Nalazi se u centralnom delu Srbije i ulazi u sastav severnokopaoničkih planina. Od Beograda je udaljena 200 km, a od Kraljeva 31 km i do ove planine postoje dva glavna puta.

Najviši vrh planine Goč – Krnja jela (1127 mnv)

Najviši vrh Goča je Krnja jela, koja ima nadmorsku visinu od 1127 metara. Prirodne karakteristike ove umiljate planine su blagotvorne za one koji boluju od kardiovaskularnih bolesti i plućne bolesnike, dok njena zanosna priroda, pogled na šumske pejzaže i široke mirisne pašnjake povoljno utiču na takozvane „bolesti savremenog doba“ i više je nego preporučljiva osobama kojima je jednostavno potrebno da pobegnu iz bučnih gradova i iza sebe ostave naporne svakodnevne stresove.

Planina Goč je veoma bogata šumama

Goč naseljavaju bukove i jelove šume, a ima i gočkog bora, hrasta kitnjaka, plemenitih liščara, dok se u šumama mogu pronaći i brati šumske jagode, borovnice i pečurke, kao i raznovrsno lekovito bilje.

Na Goču postoji više od 250 izvora sa zdravom pijaćom vodom

Na planini postoji pravo malo bogatstvo izvora, čak njih više od 250, sa zdravom pijaćom vodom. Sokoljska i Gvozdačka reka poribljene su pastrmkom, što predstavlja pravi užitak, kako za strastvene ribolovce, tako i za ljubitelje živog sveta i prirode. Na lokalitetu Gvozdac, postoji i veštačko jezero Selište, koje je, iako je zabranjeno za kupanje, savršeno mesto za šetnju, izlet ili kampovanje.

Bogat živi svet na planini Goč

Na ovom prostoru registrovano je 317 vrsta insekata, od kojih se čak 57 vrsta ubraja u retke i ugrožene na nacionalnom i međunarodnom nivou. Osim toga, zabeleženo je 129 vrsta ptica, od kojih mnoge uživaju nacionalni značaj. Tu je i 27 vrsta sisara, od kojih posebnu vrednost ima vidra, koja je zakonom zaštićena kao prirodna retkost.

Planina Goč je idealna destinacija za ljubitelje prirode

Posetioci koji dolaze na Goč, pored mnogobrojnih uređenih i obeleženih staza kroz najlepše predele moći će da uživaju u bogatoj ponudi zdravih proizvoda, dobijenih na prirodan način, kao što su sir, kajmak i domaća rakija, a pored njih i u tradicionalnim specijalitetima srpske kuhinje koji se nalaze u ponudi mnogih domaćina i restorana.

Zima na Goču

Goč je takođe planina za svaku preporuku i tokom zimskog perioda. Tokom zime formira se snežni pokrivač prosečne debljine oko 50 centimetara, a ponekad dostiže i ceo metar.

Skijanje na Goču

Na kraljevačkoj strani, nalaze se dve ski staze, jedna dužine 300 metara, namenjena početnicima i deci, dok je druga dugačka 1400m i ima žičaru od 1150m. Gornji deo ove staze je pogodan za početnike, dok je donji strmlji, i preporučljiviji je onim veštijim skijašima. Na strani Vrnjačke banje, postoje dve staze od po 500 metara, kao i žičara kapaciteta 1200 skijaša na sat, uz mogućnost noćnog skijanja. Takođe, ovde postoji i škola skijanja, kao i mogućnost iznajmljivanja skijaške opreme.

Veliki broj mogućnosti za bavljenje sportom

Pored skijanja, na Goču postoje i brojni sportski tereni za fudbal, košarku, odbojku i druge sportove, zbog čega ovu planinu upravo biraju sportisti koji se pripremaju za razna takmičenja.

Goč – dečija planina

Mnogima su, a među njima naročito roditeljima, prva asocijacija na ovu planinu deca. U jednom od naselja na Goču, Dobroj Vodi, smešteno je dečje odmaralište „Goč“, na 920 metara nadmorske visine, gde tokom godine odsedaju deca iz krajeva širom Srbije, održava se rekreativna nastava, sportske aktivnosti i drugo. Pored naselja Dobre vode, značajni smeštajni kapaciteti postoje i u naseljima Horizont, Mitrovo polje i Stanišinci.

Rimsko groblje

Područje Goča i okoline ispunjeno je brojnim kulturno-istorijskim spomenicima. Svakako najinteresantniji je “rimsko groblje”. Tu su sahranjivani Sasi, rudari koji su u Srbiji boravili u vreme dinastije Nemanjića.

Crkva Svetog Save u Gračacu

U selu Gračac, na Goču, nalazi se jedan manastir za koji se veruje da je u njegovoj izgradnji, zajedno sa svojim ocem, Stefanom Nemanjom, učestvovao sam Sveti Sava. Smatra se da je ova crkva starija čak i od manastira Žiče, te da je prvobitno sagrađena još u XIII veku. Nakon mnogih stradanja i razaranja, do početka XIX veka, kada je, tačnije 1812. godine podignuta nova crkva, od stare su ostali samo temelji.

Danas je crkva u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Takođe, u naselju Stanišinci, nalazi se i crkva Svete Bogorodice, koja je podignuta nakon Drugog svetskog rata, na temeljima hrama iz 1904. godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Goč
Rent-A-Car - GočIzleti/Ekskurzije - Goč

Drugi gradovi Raška