Destinacije :: Istočna Srbija ::

Donji Milanovac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Sunčani Donji Milanovac nalazi se na desnoj obali Dunava, i čini samo srce Đerdapske klisure. Nalazi se u neposednoj blizini jednog od najznačajnih arheoloških nalazišta u čitavom regionu, Lepenskog Vira. Sa tek nešto više od 3.000 stanovnika, Donji Milanovac je zaista posebno mesto. Najbliži sused mu je Majdanpek, a „gornji“ imenjak udaljen je čak oko 150 kilometara na zapad.

Donji Milanovac ima veoma interesantnu istoriju, ali njegova prava prednost ipak pripada – geografiji. Od pet nacionalnih parkova na teritoriji Srbije, Nacionalni park Đerdap je svakako najveći, a po mnogim mišljenjima i najlepši – što nije teško opravdati ako znamo da se ovaj park prostire oko najzanimljivijeg krivudanja rajskog Dunava. Baš na ovom mestu, druga po veličini evropska reka prosekla je sebi najuži i najdublji klanac, i klisura se mestimčno nadvija nad brzake sa svojih 300 metara visine, što je čak duplo više od širine reke na tom mestu.

Kratka istorija Donjeg Milanovca

Donji Milanovac je više puta menjao ime, ali i svoje mesto, pa se tek iz trećeg puta smestio na samu obalu Dunava. Ovaj gotovo nomadski grad u XVII veku zvao se, jednostavno, Banja i bio je ribarsko seoce na ušću Porečke rečice. U doba Velike Seobe Srba, celokupno stanovništvo se preselilo sa obale na ostrvo Poreč i po njemu dalo ime i svojoj novoj naseobini, da bi se, kada je Srbija 1830. godine carigradskim ukazom dobila autonomiju, knez Miloš Obrenović naredio je da se Poreč sa niskih obala ostrva prebaci na kopnenu obalu Dunava, i tako zaštiti od razornih poplava.

U čast svoga sina, naselju je dao ime Milanovac. A nekoliko decenija kasnije, kada je podno planine Rudnik u zapadnoj Srbiji nastao grad Gornji Milanovac, ovaj je dobio odrednicu – Donji. Ali – ovo nije kraj. Poslednji put, kompletan grad je preseljen zbog izgradnje hidrocentrale Đerdap, i to samo nekoliko kilometara nizvodno. Zbog svega ovoga, u čitavom gradu nema ni jedne zgrade starije od 1970. godine.

Crkva Svetog Nikole

Međutim, jedna se zgrada selila zajedno sa svojom pastvom. Crkva Svetog Nikole sa svojim svetinjama imala je istu sudbinu kao i grad, sve dok Miša Anastasijević 1840. godine, na mestu stare crkvice o kojoj nije ostalo mnogo podataka, nije sazidao crkvu kakvu je ova varoš zasluživala. Sve do izgradnje hidrocentrale, koja je na dno reke poslala i ovu zadužbinu, mada su oltar i sve što je moglo biti preneto i preseljeno spaseni.

Na centralnom trgu nove varošice podignuta je nova crkva i u nju su pohranjeni svi značajni predmeti i ostaci ikona, fresaka i zidnog slikarstva. Kao čuvar jedne neverovatne istorije, ova crkva je zaštićena kao spomenik I reda, a u njoj možete videti i vredne predmete iz stare porečke crkve: Jevanđelje sa emajliranim okovom, srebrni pristoni krst iz 1830. godine, jedno manje jevanjđelje, srebrni putir i četiri vredne ikone iz XVIII i XIX veka.

Arheološko nalazište Lepenski Vir

Tako se današnja moderno uređena varošica – Donji Milanovac, udomila se, nadamo se zauvek, na mestu gde tok Dunava pravi veliki lakat, naglo zaokrećući ka severoistoku. Izgradnja hidrocentrale na svetlo dana iznela je i jedan od najređih svetionika u prošlost: Lepenski Vir.

Ovo je jedno od najznačajnijih evropskih arheoloških nalazišta i stanište praistorijskog čoveka, a predstavlja najveći otkriveni domet kulture srednjeg kamenog doba. Da bi se eksponati sačuvali, lokalitet je premešten 30-ak metara dalje od samog mesta gde je pronađen. U junu 2011. godine, lokalitet je stavljen pod kupolu i postao je prvi muzej sopstvene vrste i prava turistička atrakcija u kojoj posetioci mogu uživati tokom čitave godine. Procenjuje se da je naselje Lepenski Vir staro više od osam milenijuma, i da je bilo jedno od najvremešnijih urbanih naselja starog kontinenta koje je planski građeno.

Donji Milanovac je varoš sa preko 30.000 sadnica ruža

Donji Milanovac, kao jedna od predivnih stanica na Dunavu, oplemenjen je sa čak 30.000 sadnica ruža, što je 10.000 ruža za svakog meštanina, pa su sva dvorišta i kuće prepune cveća, a najviše ih ima uz samu obalu, koja svojom širinom i bojom izuzetno podseća na more. Sam kej sa uređenim parkovima za decu i zelenim površinama najlepše je okupljalište stanovnika grada koji uživa u najvećem broju sunčanih sati u čitavoj Srbiji. Uz šetalište su i restorani, kafići i hotel, a kaskadno raspoređene kuće prepune cveća lagano se penju uz klisuru. Šetalište krasi i mermerna skulptura mamuta, davno izumrlog savremenika lepenske kulture.

Etno kuća „Kapetan-Mišin breg“

Nezaobilazna atrakcija Donjeg Milanovca je i etno kuća „Kapetan-Mišin breg“, čije ime nosi i velelepna zadužbina u Beogradu. Ova etno kuća ima ne samo jedan od najlepših mogućih pogleda na Dunav sa velike visine, već i veoma interesantnu zbirku skulptura od naplavnog drveta koje je načinila priroda sama, a ljudska ruka samo izložila.

Evropska biciklistička staza Evrovelo 6

Kroz Donji Milanovac prolazi i evropska biciklistička staza Evrovelo 6, pa se veliki napori čine kako bi se grad i njegova okolina učinili još zanimljivijim za ljubitelje biciklizma i pešačenja, pa se i čitav nacionalni park „Đerdap“ može obići obeleženim stazama.

Plovidba Dunavom – Poseban vid obilaska Donjeg Milanovca

Poseban vid obilaska Donjeg Milanovca čini i plovidba Dunavom i razgledanje panorame sa vode. Na stazi koja vodi do lokaliteta, do koga možete prošetati, ili poći biciklom, nalazi se etno naaselje uklopljeno u prirodni ambijent nacionalnog parka, sa više kapaciteta za sve koji odmor žele da provedu u autentičnim kućama iz XIX veka, prenetim iz sela Golubinje. Ove kuće nisu nanovo građene, već rekonstruisane – što selu daje posebnu draž i autentičnost.

Rajkova pećina

Jedna od velikih atrakcija u blizini Donjeg Milanovca je i Rajkova pećina, koju je krajem XIX veka otkrio poznati prirodnjak i geograf, Jovan Cvijić. Hodnici ove pećine dugi su preko 2 km i podeljeni u suvi i rečni horizont. Kroz prostranu Koncertnu i Ježevu dvoranu vodi betonska staza, i to pored Malih i Velikih Orgulja, Obešenog hajduk Rajka do Dvorane Kada, a prave atrakcije su i Žrtvenik, Duhovi, Dvorana vodopada, Sala stećaka, Zimska bajka i Kristalna dvorana.

Nacionalni park „Đerdap“

Nacionalni park „Đerdap“ ima površinu od 64.000 hektara i pruža se uz desnu obalu Dunava, od Golupca do Sipa. Izuzetno je bogat biljnim i životinjskim vrstma, a tu je i više nego dominantna hidrocentrala sa velikim akumulacionim jezerom. Sama Đerdapska klisura jedan je od najlepših prizora na toku Dunava i u ovom delu sveta, a ako se odvažite na plovidbu, nemojte propustiti čuvenu Trajanovu tablu, koja se može videti samo iz čamca.

Rimski imperatori su, u svojoj moći i dostojanstvu mogli da vojnicima olakašaju veze sa istokom, i pohod na Dakiju, pa su liticama Đerdapa uklesali stazu. Prvi deo puta, od tvrđave Golubac, do samog Donjeg Milanovca, izgradio je Tiberije, a Klaudije i Domicijan su ovaj put dogradili. Na cilj je stigao – Trajan 103. godine, dovršivši put kroz ove nepristupačne i divlje krajeve, kada je naredio da se iznad puta, na kraju Malog Kazana postavi tabla koja govori: „Imperator Cezar, Božanskog Nerve Sin, Nerva Trajan, Avgust Germanika, Vrhovni Sveštenik, Zastupnik Naroda po četvrti put, savladavši planinsko i Dunavsko stenje, sagradi ovaj put“.

Gradnjom hidrocentrale nivo Dunava je podignut, pa se ovaj drevni i dugotrajni napor našao – na dnu reke, ali je jedan njegov deo, zajedno sa tablom podignut za 10 metara. Međutim, ovo nije jedina Trajanova tabla na Dunavu. Da bi otklonio smetnje pri plovidbi, Trajan je izgradio 3000 metara dug kanal u blizini arheološkog lokaliteta Dijane, o kome danas svedoči samo kamena tabla: „Imperator Cezar, Božanskog Nerve Sin, Nerva Trajan Avgust Germanik, Vrhovni Sveštenik, Zastupnik Naroda po četvrti put, radi opasnosti od prepreke skretanjem reke, učinio je plovidbu Dunavom sigurnom”. Nizvodno od Kladova, ovaj veliki imperator izgradio je i most na 20 stubova dug oko 1.200 metara, pa nije čudno što je ovo jedan od retkih rimskih imperatora koji je ostao upamćen u narodnom predanju ovih krajeva, doduše najviše po – „kozijim ušima“.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Donji Milanovac
Rent-A-Car - Donji MilanovacIzleti/Ekskurzije - Donji Milanovac
Drugi gradovi Istočna Srbija