Destinacije :: Bačka ::

Bezdan smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Bezdan je ne baš obično selo na samom severu Bačke, koje leži na delti Dunava koja se naziva i Srpskim Amazonom. Do ovog mesta se stiže jedino preko mostova, jer je Bezdan sasvim okružen vodama Plazovića, Belog jarka, Velikog bačkog kanala i Dunava. Ovo je jedno od najstarijih vojvođanskih naselja, a poslednju deceniju veoma je popularno za rekreativce, ljubitelje neobične prirode i, naravno – pecaroše.

Bezdanska Banja

Svakako jedan od najstarijih povoda za posetu ovom gradu su njegove lekovite vode pune joda. Lekovito svojstvo ovih voda otkriveno je 1912. godine, pa je najstariji deo banje stari bunar od koga je sve i počelo. Kupatilo i Čarda na Dunavu podignuti su nekoliko godina kasnije, kada je Banja i zvanično počela da prima turiste. Danas, ova banja ima više lečilišnu nego turističku funkciju, ali i dalje čini najveći izvor posete Bezdanu.

Poslednja tkačnica svilenog damasta u Evropi

Ova tkačka radnja nalazi se pod zaštitom države, i to zbog više razloga. Ovde možete videti razboje stare po 140 godina na kojima se i dalje, kao i u stara vremena – tka svileni damast. Osetljiv i prefinjen zanat ovde je i dalje veoma živ, kao i ponos što se proizvodi sasvim jedinstvena tkanina koji otkupljuju elitni svetski hoteli i restorani. Od 1871. godine ovde se stvaraju prava umetnička dela na ukupno 18 drvenih razboja. Uz najavu, možete ih posetiti, oprobati se u tkanju, i kupiti prefinjene tkanine po proizvodnim cenama.

Etno kuća Jelena

Kuća porodice Brdar otvorena je za sve goste kao muzej Bačke od pre mnogo, mnogo godina. Ova etnološka zbirka broji preko 1000 eksponata, često viđanih predmeta, alata i nošnje tipičnog poljoprivrednog domaćinstva: kola, korita i plugovi, ali i kolevke, portikle i čarapice veoma slikovito opisuju jednostavan i dirljiv život nekadašnjeg Bezdana, a neki od predmeta stari su i po 150 godina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bezdan
Rent-A-Car - BezdanIzleti/Ekskurzije - Bezdan

Drugi gradovi Bačka