Destinacije :: Bačka ::

Bečej smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

U zelenoj ravnici, među vojvođanskim poljima, na desnoj obali Tise nalazi se jedan od najstarijih gradova na ovim prostorima – Bečej. On je danas administrativni, obrazovni i kulturni centar ovog dela Vojvodine. Sa svojim izuzetno pogodnim geografskim položajem, obiljem termalnih voda, ali i drumskih i plovnih puteva, ne iznenađuje njegova duga i bogata istorija i kulturna baština.

Kratka istorija Bečeja

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, stručanjaci sa sigurnošću mogu da tvrde da se na prostoru današnjeg grada nalazilo neselje čak 5.000 godina p.n.e., u periodu starijeg neolita, kao i da se život odvijao i razvijao u kontinuitetu sve do dana današnjeg. Inače, savremeni Bečej je nastao na temeljima srušene tvrđave na adi Tise, koja je spajala naselja na obalama reke.

U XV veku Bečej je bio posed velikog srpskog despota, Đurađa Brankovića, a u XVI veku iz ruku ugarskih gospodara oteo ga je čuveni turski veliki vezir, Mehmed-paša Sokolović. Za Bečej se svakako može reći da je imao tešku sudbinu svih pograničnih i strateški važnih mesta, i da je jedna od osnova multietničnosti i velike kulturne raznovrsnosti grada upravo česta promena ratne sreće velikih sila na ovim prostorima.

Raznolikost Bečeja se može primetiti na svakom koraku

Jedinstvena atmosfera ovog grada ogleda se i u samoj arhitekturi, pa se u jednoj šetnji njegovim ulicama možete prošetati i kroz vekove, i videti kulturna nasleđa katoličkog zapada, orijentalnog istoka, ali i velike borbe za očuvanje pravoslavnog nasleđa stare, srednjovekovne Srbije. Ova fantastična raznolikost ogleda se i u mešavini različitih jezika koje ovde možete čuti i u samo jednoj rečenici. Bečej je u sastavu Austro-ugarske carevine bio sve do kraja Prvog svetskog rata.

Bečej je grad zamkova, zanimljive arhitekture i odlične hrane

Danas u Bečeju, pre nego što obiđete čuvene zamkove Fantast i Sokolac, ili krenete na kupanje u Tisi, treba da vidite veoma zanimljive arhitektonske spomenike, monumentalne crkve, i radove jednog od najistaknutijih Bečejaca, Uroša Predića.

Monumentalni Spomenik Slobodi u centru grada

U samom centru grada nalazi se monumentalni Spomenik Slobodi, obeležje zahvalnosti i sećanja na revolucionarne borbe za oslobođenje u Drugom svetskom ratu, njene heroje i žrtve. Spomenik dominira glavnim gradskim trgom, i predstavlja jedan od najupečatljivijih simbola grada.

Glavni gradski trg

Konture ovog trga formirane su polovinom XIX veka, od kada datira i većina zgrada koje ga okružuju. Do pred kraj XIX veka, na njemu je bila samo zelena gradska pijaca, a do kraja Prvog svetskog rata, nosio je ime Svetog Stefana, da bi se za vreme Kraljevine Jugoslavije zvao Karađorđev trg. Nakon završetka Prvog svetskog rata dobio je novu namenu, kružni oblik i kamene ploče, pa ga je narod zvao i „pogača“. Svoj današnji izgled sa monumentalnom „Natašom“, kako spomenik Slobodi meštani zovu, Bečej je dobio krajem 80-ih godina XX veka.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija

U centru grada nalazi se i Srpska pravoslavna crkva, podignuta 1858. godine, a posvećena je Svetom velikomučeniku Georgiju. Crkva ima naglašene karakteristike vizantijskog stila, sa tri tornja i zvonikom, a ona u svom srcu čuva jedan od najlepših ikonostasa u klasično-romantičarskom stilu, sa preko 60 ikona.

Katolička crkva posvećena Velikoj Gospojini

Naglašavajući multikulturalnu atmosferu grada, pored pravoslavne, u samom centru Bečeja, nalazi se i katolička crkva. Svoj sadašnji izgled dobila je krajem XIX veka, tačnije, 1887. godine, a posvećena je Velikoj Gospojini. Ovom velikom, jednobrodnom, građevinom dominira zvonik na čeonoj strani, a pravoslavnoj crkvi je sučeljena i stilskim karakteristikama, sa naglašenim barkonim odlikama, koje su posebno dekorativne u unutrašnjosti crkve, pa je pravo uživanje razgledati predstavljene majstorske radove, njenu raskoš i bogatstvo.

Gradska kuća (1884. godina)

Na glavnom trgu nalazi se i Gradska kuća, namenski projektovana da postane jedan od simbola grada. Projektant je bio Makai Endre iz Budimpešte, a dunđer Klajn Šoti. Ova zgrada u izrazitom neoklasicističkom stilu završena je 1884. godine, sa dominantnim kolonadama stubova nad ulazom i dva krila, a krasi je i sahat kula sa visokom kupolom i velikim orlom na svom vrhu.

Gradski muzej

Ukoliko ste ljubitelj istorije, kulture i umtenosti, Gradski muzej svakako nemojte propustiti da obiđete. Osnovan je po završetku Drugog svetskog rata, i ima čak sedam zbiriki sa stalnim postavkama. Ovde možete videti arheološku postavku sa predmetima koji pokazuju trajanje života na ovim prostorima dugačko više milenijuma, zatim istorijsku postavku koja će vam predstaviti najvažnije trenutke istorije Bečeja, a tu je i etnološka zbirka, gde možete videti kako se ovde živelo, šta se koristilo i kako se odevalo u XIX veku. Takođe, ovde je i jedna od najvećih numizmatičkih zbriki, kao i prirodnjačka izložba, gde možete videti kako izgleda flora i fauna potisja. Muzej je dom i dve umetničke zbirke, sačinjene uglavnom od likovnih vrednosti i zbirke primenjenih umetnosti.

Zaštitni znak Bečeja – „Žuti bunari“

Još jedan od zaštitnih znakova Bečeja i prvih asocijacija na ovaj grad su njegovi „žuti bunari“, a najstariji i najpoznatiji je onaj “na pogači“, glavnom gradskom trgu. Ovaj bunar iskopao je Karolj Šoš, 1904. godine, da bi u narednim godinama „otvorio“ još nekoliko ovih izvora termalne vode i time doslovce udario temelje lekovite banje u Bečeju. Ovi bunari su prava turistička atrakcija, i za njih se veže legenda da posle prve popijene čaše „žute vode“ putnici ostavljaju deo sebe u Bečeju, zbog čega mu se uvek vraćaju.

Novi Bečej

Novi Bečej udaljen je od starog gradskog jezgra samo nekoliko kilometara, i svi se slažu da je ovo raj za bicikliste, jer možete obići ne samo Stari i Novi Bečej, već naparviti i fantastične tura izleta po okolini.

Glavaševa kuća u Novom Bečeju

U Novom Bečeju, treba posetiti Glavaševu kuću, u kojoj se rodio veliki srpski narodni dobrotovor, Vladimir Glavaš. On je svoj dom zaveštao crkvi, a danas ona predstavlja reprezentativni primer bogate građanske kuće iz druge polovine XIX veka. Na njoj su otpočeti radovi rekonstrukcije i konzervacije kako bi Novi Bečej dobio izložbeni muzejski prostor i utemeljio svoj zavičajni muzej.

Rezervat prirode „Slano kopovo“

Između Starog i Novog Bečeja nalazi se veoma interesantan rezervat prirode „Slano kopovo“. Godine 2001. ovaj prostor u zaleđu Tise prepoznat je kao prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije, jer predstavlja jednu od poslednjih očuvanih bara na slatinama Vojvodine. Ovo je neprocenjiv centar veoma osobene biološke raznolikosti i pravi, reprezentativni primer staništa ptica u čitavoj Evropi. Tako, ovde možete videti neverovatne brojeve raznovrsnih ptica, pre svega pataka, gusaka, ali i ždralova, čaplji i drugih ptica močvarica. Slano kopovo je nominovano za upis na listu vodenih staništa od izuzetnog međunarodnog značaja po Ramsarskoj konvenciji.

Šlajz – Prevodnica između Velikog Bačkog kanala i Tise (1900. godina)

Takođe, ne možete obići Bečej, a da ne vidite Šlajz, koji je prevodnica između Velikog Bačkog kanala i Tise, sa električnim pogonom i hidrocentralom. Gradnja je završena 1900. godine, i tada je bila pravi spektakl moderne tehnologije i brzo postala prava turistička atrakcija, a i danas skreće pažnju svojom impozantnošću. Ovaj kanal proteže se u dužini od preko 20 km i uliva se u Tisu, ponosnu lepoticu čitave Vojvodine.

Reka Tisa

Tisa je najduža pritoka Dunava, sa ukupnom dužinom od skoro 1000 kilometara. Ova velika reka povezuje Ukrajinu, Slovačku, Rumuniju, Mađarsku i Srbiju, a svoj novi dom nalazi u koritu Dunava u koji se uliva kod Slankamena. Tisa je plovna reka na velikom delu svog ukuponog toka, i predstavlja pravu vojvođansku ravničarsku reku, a ujedno je i prirodna granica između Bačke i Banata. Bečejci imaju tu privilegiju da uživaju u mnogobrojnim prirodnim kupalištima i plažama Tise, a ona je i pravi raj za ribolovce.

Park prirode Stara Tisa

Na samo nekoliko kilometara od Bečeja, kod Bisernog ostrva, nalazi se park prirode Stara Tisa. Ovo je fenomenalno mesto za kupače, jer je voda čista i bistra, a tu su i popularna ribolovačka mesta, jer ovde možete pecati preko 20 vrsta riba. Park prirode Stara Tisa je i stanište retkih ptica, pa pažljivi posmatrači mogu videti i male vrance, njorke, čaplje, ali i orlove, sokolove i sove.

Dvorac Fantast

Poseta Bečeju ne mora početi, ali se svakako mora završiti obilaskom jednog od najvećih spomenika kulture u ovom delu Vojvodine – dvorca Fantast.

Bogdan Dunđerski, pripadnik najbogatije vojvođanske porodice krajem XIX veka, na svom imanju usred ravnice sagradio je ovaj dvorac iz mašte. Kompleks se prostire na oko 65 hektara zemlje, i pored samog dvorca, obuhvata veliku ergelu konja, park sa jezerom i kapelu u kojoj je sahranjen Bogdan Dunđerski.

Ergela zauzima više od polovine čitavog kompleksa, sa četiri konjušnice, pomoćnim zgradama, padokom i stazom za galopere. Ovde možete videti čuvena grla, jahati konje ili se izvesti kočijama ili saonicama po snegu.

Veliki park pokriva čitavo imanje i jedan je od retkih primera mešavina engleske i francuske tradicije, sa uređenim stazama za štenju i igralištima za decu, a tu je i centralni bazen, koja sada nažalost nije u funkciji. Ovaj kompleks je originalani spoj umetnosti, tradicije i kulture, a danas je u potpunosti prilagođen turističkim potrebama.

Dvorac Sokolac (XIX vek)

Drugi dvorac kome su ktitori ista porodica, nosi ime Sokolac, nalazi se između Bečeja i Novog Bečeja, a sagradio ga je Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama XIX veka, ali nažalost, nije otvoren za posetioce. Ova zgrada smeštena je u prostranom parku, i jedan je od primera poljskih dvoraca toga perioda, sa simetričnim rasporedom prostorija i glavnim ulaznim holom kao osnovnom komunikacijskom prostorjiom.

Arhitekta je sproveo do detalja ideju i osnovne odlike klasicističkog stila. Za ovaj dvorac vezana je i jedna legenda ili anegdota: Vlasnik dvorca, Lazar Dunđerski, bio je vrstan kockar, ali mu je jednom prilikom sreća okrenula leđa, pa je na kartama izgubio i dvorac i imanje oko njega.

Protivnik Lazara Dunđerskog je ponudio opkladu: Lazar bi mogao da povrati celo imanje samo jednim pucnjem iz pištolja. Ovo nipošto nije bio lak zadatak, jer je trebalo ustreliti jabuku na glavi voljene supruge. Lazar je, kao veliki hazarder, i pored svog rizika da izgubi i ženu i imanje – prihvatio ponudu. Nanišanio je, zadržao dah i opalio. Lazaru definitivno nije bio dan za kartanje, ali zato bio je idealan za „lov“. Ruka mu nije zadrhtala…

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bečej
Rent-A-Car - BečejIzleti/Ekskurzije - Bečej

Drugi gradovi Bačka