Destinacije :: Zapadna Srbija ::

Banja Vrujci smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Topla voda koja „vri“, pušeći se zahvaljujući toploti koja je veća od okolnog vazduha i gasu koji uzgred izbija i nikada ne ledi. To je značenje reči vrujačkih izvora, smelih pokretača i „osnivača“ danas jedne od najpopularnijih banja u Srbiji, banje Vrujci.

Njena umereno kontinentalna klima je blaga, dok se razvila gotovo na mestu koje bi, ako bismo na kartu Srbije gledali kao na odraz čoveka u ogledalu, predstavljalo samo njeno srce. Pripada Kolubarskom okrugu, ušuškana je u dolini reke Toplice i okružena je blagotvornim prirodnim uticajima okolnih planina Suvobora i Maljena.

Kratka istorija Banje Vrujici

Na osnovu materijalnih tragova različitih kultura, kao i na osnovu narodnog predanja, naučnici su zaključili da je okolina termalnih izvora banje Vrujci još od davnih vremena bila naseljena. Jedna od legendi kaže da se u okolini nalazio dvor Toplice Milana, jednog od znamenitih učesnika čuvenog Kosovskog boja i pobratima Miloša Obilića. Po tom predanju Milan se i prozvao Toplica, po reci Gornja Toplica koja teče kroz banju, nikada ne ledi, dok za vreme izuzetno niskih temperatura i isparava zbog svoje toplote.

Banja koja je, počev od 1935. godine, pretvorena u narodno lečilište, sve do tada je bila divlja. Ipak, to ranjenicima za vreme Kolubarske bitke (Prvi svetski rat) nije smetalo da u reci leče svoje rane i pripremaju se za nove bitke.

Prva kupatila izgradili su zemljoradnici na čijim imanjima su se nalazili izvori. Prvo kupatilo „Živojin Mišić“, sa dva bazena, za muškarce i žene, sagrađeno je 1938. godine, a iste godine, banja je dobila sezonskog lekara.

Od tada je počeo postepen razvoj banje, koju je vremenom posećivao sve veći broj ljudi, a iz nje odlazio sve veći broj zadovoljnih gostiju i pacijenata. Zahvaljujući tome, banja Vrujci je danas moderan i savremen spa i wellness centar, sa bogatim smeštajnim kapacitetima, parkovima, različitim sadržajima i mogućnostima za zabavu.

Banja Vrujci ima pet glavnih i nekoliko spoljnih vrela

Izvorište lekovite vode banje Vrujci ima pet glavnih i nekoliko spoljnih vrela. Temperatura vode varira između 26 i 28°C, dok voda sadrži kalijum, magnezijum i selen. U terapijske svrhe koristi se za kupanje i piće. Blato koje prati izvore blago je radioaktivno i ima blagotvorno dejstvo, te se, u kombinaciji sa vodom, koristi kao terapijsko sredstvo prilikom lečenja raznih povreda, reume, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih i mnogih drugih bolesti.

Voda se u bazenu ”Živojin Mišić” prirodnim putem menja na svaka dva sata

Tokom sezone, voda se u bazenu ”Živojin Mišić” prirodnim putem menja na svaka dva sata, po čemu su, kao protočni bazeni u Vrujcima jedinstveni u Srbiji.

Kompleks bazena Prva nova banja

Kompleks bazena Prva nova banja, u sastavu banje Vrujci, sa wellness i spa elementima kao što su hidromasažeri i đakuzi kade, masaže eteričnim uljima, lekovite masaže voćem i drugo, znatno je doprinela porastu popularnosti ove banje. Sačinjavaju ga četiri bazena površine 2.500m2, od kojih je najveći površine 1.300m2.

Banja Vrujci nudi veliki broj mogućnosti za bavljenje sportom

Sportsko-rekreativni kompleks nudi mogućnost bavljenja različitim sportovima, kao što su fudbal, tenis, košarka, plivanje, dok je okolina banje pogodna za šetnje i izlete, zahvaljujući predivnoj prirodi i brojnim, uređenim stazama zdravlja.

Kulturno istorijske i prirode znamenitosti u blizini Banja Vrujci

Takođe, oni posetioci koji uživaju u razgledanju različitih kulturno istorijskih i prirodnih znamenitosti i koje, drugim rečima, ne drži mesto, obradovaće se brojnim mogućnostima koje ih očekuju u blizini ove banje, kao što su lov i ribolov u okruženju, poseta Ribničkoj pećini, rodnoj kući Živojina Mišića na Rajcu, poseta Ravnoj gori, 15km udaljenom manastiru Bogovođa ili 33km udaljenom manastiru Lelić.

Manifestacije koje se održavaju u blizini Banje Vrujci

Takođe, tokom sezone se održavaju i brojne kulturno-zabavne manifestacije među kojima su najznačajniji Mišićevi dani u Mionici i Kosidba na Rajcu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Banja Vrujci
Rent-A-Car - Banja VrujciIzleti/Ekskurzije - Banja Vrujci

Drugi gradovi Zapadna Srbija