Destinacije :: Zapadna Srbija ::

Banja Vrujci smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2018

Topla voda koja „vri“, pušeći se zahvaljujući toploti koja je veća od okolnog vazduha i gasu koji uzgred izbija i nikada ne ledi. To je značenje reči vrujačkih izvora, smelih pokretača i „osnivača“ danas jedne od najpopularnijih banja u Srbiji, banje Vrujci.

banja1 banja2

Njena umereno kontinentalna klima je blaga, dok se razvila gotovo na mestu koje bi, ako bismo na kartu Srbije gledali kao na odraz čoveka u ogledalu, predstavljalo samo njeno srce. Pripada Kolubarskom okrugu, ušuškana je u dolini reke Toplice i okružena je blagotvornim prirodnim uticajima okolnih planina Suvobora i Maljena.

banja3 banja4

Kratka istorija Banje Vrujici

Na osnovu materijalnih tragova različitih kultura, kao i na osnovu narodnog predanja, naučnici su zaključili da je okolina termalnih izvora banje Vrujci još od davnih vremena bila naseljena. Jedna od legendi kaže da se u okolini nalazio dvor Toplice Milana, jednog od znamenitih učesnika čuvenog Kosovskog boja i pobratima Miloša Obilića. Po tom predanju Milan se i prozvao Toplica, po reci Gornja Toplica koja teče kroz banju, nikada ne ledi, dok za vreme izuzetno niskih temperatura i isparava zbog svoje toplote.

istorija1

Banja koja je, počev od 1935. godine, pretvorena u narodno lečilište, sve do tada je bila divlja. Ipak, to ranjenicima za vreme Kolubarske bitke (Prvi svetski rat) nije smetalo da u reci leče svoje rane i pripremaju se za nove bitke.

istorija2 istorija3

Prva kupatila izgradili su zemljoradnici na čijim imanjima su se nalazili izvori. Prvo kupatilo „Živojin Mišić“, sa dva bazena, za muškarce i žene, sagrađeno je 1938. godine, a iste godine, banja je dobila sezonskog lekara.

istorija4 istorija5

Od tada je počeo postepen razvoj banje, koju je vremenom posećivao sve veći broj ljudi, a iz nje odlazio sve veći broj zadovoljnih gostiju i pacijenata. Zahvaljujući tome, banja Vrujci je danas moderan i savremen spa i wellness centar, sa bogatim smeštajnim kapacitetima, parkovima, različitim sadržajima i mogućnostima za zabavu.

istorija6

Banja Vrujci ima pet glavnih i nekoliko spoljnih vrela

Izvorište lekovite vode banje Vrujci ima pet glavnih i nekoliko spoljnih vrela. Temperatura vode varira između 26 i 28°C, dok voda sadrži kalijum, magnezijum i selen. U terapijske svrhe koristi se za kupanje i piće. Blato koje prati izvore blago je radioaktivno i ima blagotvorno dejstvo, te se, u kombinaciji sa vodom, koristi kao terapijsko sredstvo prilikom lečenja raznih povreda, reume, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih i mnogih drugih bolesti.

vrelo

Voda se u bazenu ”Živojin Mišić” prirodnim putem menja na svaka dva sata

Tokom sezone, voda se u bazenu ”Živojin Mišić” prirodnim putem menja na svaka dva sata, po čemu su, kao protočni bazeni u Vrujcima jedinstveni u Srbiji.

zivojin misic

Kompleks bazena Prva nova banja

Kompleks bazena Prva nova banja, u sastavu banje Vrujci, sa wellness i spa elementima kao što su hidromasažeri i đakuzi kade, masaže eteričnim uljima, lekovite masaže voćem i drugo, znatno je doprinela porastu popularnosti ove banje. Sačinjavaju ga četiri bazena površine 2.500m2, od kojih je najveći površine 1.300m2.

prva nova banja1 prva nova banja2

Banja Vrujci nudi veliki broj mogućnosti za bavljenje sportom

Sportsko-rekreativni kompleks nudi mogućnost bavljenja različitim sportovima, kao što su fudbal, tenis, košarka, plivanje, dok je okolina banje pogodna za šetnje i izlete, zahvaljujući predivnoj prirodi i brojnim, uređenim stazama zdravlja.

sport

Kulturno istorijske i prirode znamenitosti u blizini Banja Vrujci

Takođe, oni posetioci koji uživaju u razgledanju različitih kulturno istorijskih i prirodnih znamenitosti i koje, drugim rečima, ne drži mesto, obradovaće se brojnim mogućnostima koje ih očekuju u blizini ove banje, kao što su lov i ribolov u okruženju, poseta Ribničkoj pećini, rodnoj kući Živojina Mišića na Rajcu, poseta Ravnoj gori, 15km udaljenom manastiru Bogovođa ili 33km udaljenom manastiru Lelić.

rodna kuca zivojina misica

Manifestacije koje se održavaju u blizini Banje Vrujci

Takođe, tokom sezone se održavaju i brojne kulturno-zabavne manifestacije među kojima su najznačajniji Mišićevi dani u Mionici i Kosidba na Rajcu.

kosidba

Lokacija na mapi

Smeštaji - Banja Vrujci
Rent-A-Car - Banja VrujciIzleti/Ekskurzije - Banja Vrujci

Drugi gradovi Zapadna Srbija