Destinacije :: Bačka ::

Bački Petrovac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Na samom jugu Bačke nalazi se opština sa oko 15.000 stanovnika, po imenu Bački Petrovac. Svega 24 kilometra udaljen od Novog Sada i nešto više od 100 kilometara od Beograda, Bački Petrovac je postao jedna od nezaobilaznih vikend destinacija – kako zbog lake pristupačnosti, tako i zbog mirnog stila života, obilja kulturnih sadržaja i odlične gastronomske ponude.

Bački Petrovac, ali i Kulpin, Gložan i Maglić su veoma šarmantni vojvođanski gradići i sela, a krase ih široke ulice pune zelenila, fasade ukrašene šarenim pločicama, pažljivo održavane cvetne bašte i travnjaci. Da je prostrana bačka ravnica oduvek bila primamljivo mesto za život potvrđuje se i ovde.

Kratka istorija Bačkog Petrovca

Arheoloških tragova praistorijskih naselja ima u izoblju, a najstarije sačuvano pominjanje Bačkog Petrovca nalazi se u crkvenim knjigama. U XIII veku Bački Petrovac postao je crkvena opština sa crkvom posvećenom Svetom Petru. Ime Petrovac naći ćete i na starim kartama, izvorima i analima tokom XV, XVI i XVII veka, ali se ovo ime ravnopravno spominje i sa imenima – Bodonj, Telek i Dragovo, što veoma slikovito govori o etničkoj izmešanosti stanovništva.

U XVIII veku u Bačku dolazi još jedna etnička grupa: Slovaci. Podaci koje je Austrougarska iz doba Marije Terezije brižljivo prikupljala, zatiče Bački Petrovac kao veliki grad, sa preko 400 porodica Slovaka, Mađara i Srba, da bi u XIX veku postalo najveće slovačko naselje u Bačkoj. Burni XX vek nije zaobišao ni Bački Petrovac, a ovde je tokom II svetskog rata formirana vojna brigada sastavljena samo od Slovaka.

Muzej vojvođanskih Slovaka

Stoga i ne treba da nas začudi što ćemo ovde prvo posetiti Muzej vojvođanskih Slovaka. Osnovan je 2012. godine i nasledio je Narodni muzej u Bačkom Petrovcu, koji je osnovan 1949. godine. Ovaj muzej je instutucija od izuzetnog značaja u oblasti kulture Slovaka u Srbiji, i predstavlja autohtono stvaralaštvo, istoriju i kulturnu baštinu vojvođanskih Slovaka. Ovaj muzejski kompleks zapravo čine tri odvojene postavke, od kojih se u samom muzeju čuvaju etnološke i istorijske zbirke.

Zavičajna kuća (XVIII vek)

Zavičajna kuća je jedna od retkih sačuvanih panonskih kuća kakve su se gradile u XVIII veku. U autentičnoj kući od nabijene gline možete videti etnološku postavku koja predstavlja tradicionalnu kuću vojvođanskih Slovaka, sa predmetima od upotrebne vrednosti, narodnim nošnjama, alatima i drugim pokućstvom.

Galerija Zuzke Medveđ

Poseldnja u triptihu kulturne baštine Slovaka u Bačkom Petrovcu je – Galerija Zuzke Medveđ, osnovana pre više od 30 godina, u kojoj se čuvaju restaurirana dela, ove velike slovačke slikarke rođene u Bačkom Petrovcu. Ovo je galerija gde je održana njena prva izložba, davne 1922. godine, kada je prikazala 95 dela – impozantan broj za devojku od nepunih 20 godina. Na prvom mestu u katalogu ove izložbe nalaze se ulja na platnu „Slovačka soba“ i „Žetva“, koje i danas možete videti kao najvrednije slike Zuzke Medveđ.

Galerija Urbanček

Druga galerija posvećena radu Petrovčanina je Galerija Urbanček. Ovaj slikar svoje formalno obrazvanje sticao je u Americi, ali se smatra autohtonim slikarem Vojvodine i vojvođanskih Slovaka, i njegova platna prikazuju običaje i svakodnevni život seljaka. Njegova rodna kuća, u kojoj se galerija i nalazi, uvek je otvorena za goste i posetioce koji žele da vide umetnika na delu.

Matica Slovačke

U velelepnom zdanju Matice Slovačke nalazi se i Nacionlani Muzej, sa velikom zbirkom zanatske delatnosti, narodnih nošnja i veoma bogatom arhivom. Većina predmeta koje ovde možete videti opisuju život krajem XIX veka. Samo zdanje u kome se nalazi i muzej jedna je od zgrada podignutih pre I svetskog rata.

Slovačka Evangelistička crkva (1823. godina)

Jedan od simbola Bačkog Petrovca svakako je visoki crkeni toranj koji propada Slovačkoj Evangelističkoj crkvi. Slovaci su sa sobom doneli svoje verske knjige, ali tek sa Patentom tolerancije Josipa II dobijaju pravo na slobodu veroispovesti. Današnja crkva, koja krasi sam centar grada izgrađena je oko 1823. godine, i to na mestu stare, malene crkve, koja više nije mogla da ispunjava svoju funkciju. U vreme kada je izgrađena, bila je ovo druga po veličini crkva u čitavoj Evropi. Unutrašnjost čuva originalne predstave i tradicionalno freskoslikarstvo.

Izlet do Kulpina može biti pun pogodak

Ukoliko se zateknete u Bačkom Petrovcu, izlet do Kulpina može vam se višestruko isplatiti. U Kulpinu se nalazi kompleks dvoraca Dunđerski, a danas su ove zgrade stavljene na raspolaganje Poljoprivrednom muzeju, i stavljene pod zaštitu države kao spomenici kulture. Ogroman park okružuje kompleks koji čine dva dvorca, upravna zgrada, kovačnica, konjušnica i žitni magacin.

Zgrade su građene krajem XVIII i početkom XIX veka za plemićku porodicu Stratimirović, koji su imali velike posede u Kulpinu skoro 120 godina. Porodica Duđerski zamkove dobija krajem XIX veka, i raspolaže čitavim imanjem sve do kraja II svetskog rata. Veliki park nekada je predstavljao prvorazredno umetničko delo pejzažne arhitekture, a u muzeju možete videti stalne postavke i tematske izložbe.

Veliki akvapark „Petrolend“

Glavna turistička atrakcija Bačkog Petrovca je, naravno, veliki akvapark „Petrolend“. Smatra se jednom od najvećih turističkih atrakcija zabavnog karaktera u Srbiji, i najmoderniji je akvapark na prostoru čitavog Balkana. Akvapark je osnovan na geotermalnim vodama koje ovde izviru sa dubine od oko 800 metara, sa temperaturama preko 40 stepeni – pa ovaj „Petrolend“ nije samo letnja atrakcija, već je za svoje posetioce otvoren i zimi.

Predviđeno je da ovaj ogromni park ima površinu od čak 20 hektara, a do sada je uređena oko polovina zemljišta, sa 6 bazena i više od 20 vodenih atrakcija i tobogana, uz naravno veliku ugostiteljsku ponudu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bački Petrovac
Rent-A-Car - Bački PetrovacIzleti/Ekskurzije - Bački Petrovac

Drugi gradovi Bačka