Destinacije :: Beogradski okrug ::

Baćevac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Baćevac je malo mesto, na 30-ak kilometara od centra Beograda. Idući Ibarskom magistralom, nalazi se u opštini Barajevo i predstavlja seoce, okruženo hrastovom, cerovom i bagremovom šumom, u koje vredi pobeći od buke velegrada i svakodnevnih stresova.

Kratka istorija Baćevaca

U Baćevcu preovlađuju tradicionalne srpske kuće, okružene velikim placevima i baštama. Takođe su poznati i kao gostoprimljivi i ljubazni domaćini, a smatra se da su njegovi prvi stanovnici u ovo mesto uglavnom došli iz sela Sjenica. Inače, naselje je za vreme Kolubarske bitke bilo sedište komandne divizije, o čemu govore i podaci iz 1721. godine, kada se prvi put i spominje.

Lipovačka šuma

U blizini se nalazi i Lipovačka šuma, izletište i lovište koje se prostire na oko 5ha i prava je oaza za dušu i oči, imajući u vidu njene zelene livade i šume mađarskog i turskog hrasta. Kroz šumu protiče i potok koji stvara pravi mali kanjon, a tu je i izvorište topčiderske reke.

Iako je ova šuma nekada bila omiljeno izletište i mesto za izgradnju vikendica danas je pomalo zapostavljeno i zaboravljeno. Međutim, možda je baš to razlog da ga posetite i uživate u spokojnoj i netaknutoj prirodi. Među divljači koju je u okviru lovišta dozvoljeno loviti spadaju srne, zečevi, fazani i jarebice. Lipovička šuma je od Baćevca udaljena oko 4km.

Jezero Duboki potok

Jezero Duboki potok, kao i selo Baćevac nalazi se u okviru je opštine Barajevo. Od njegovog centra je udaljeno oko 2,5km. Jezero je veštačko i veoma zanimljivo, ali i pored toga što do njega ima brojnih putokaza, u blizini postoji splav i kiosk sa sokovima i grickalicama, kao i plaža, ni za vreme letnjeg perioda nije naročito posećeno. No, to je upravo ono što ga čini savršenim za ljubitelje mira i netaknute prirode, koji će možda baš ovde pronaći idealno utočište od dnevnih briga i problema.

Jezero je moguće obići i biciklom, a tu su i osvetljeni nasip i staza koja vodi oko celog jezera, koja doduše nije osvetljena, ali kojom je sve jedno veoma prijatno šetati i naslađivati se lepotom zelenih i „mokrih“ prizora.

Planina Kosmaj

Kosmaj je planina koja se nalazi na 30km udaljenosti od Baćevca. Iako je najniža planina u Srbiji, prekrivena je bujnom vegetacijom, pretežno bukovom i hrastovom, a mestimično i četinarskom. Na padini Kosmaja koja se spušta ka Sopotu, kroz šumu postoje jasno ugažene staze koje su prohodne i bez problema se mogu koristiti za šetnju. Takođe, duž puta koji vodi ka vrhu, na nekoliko mesta postavljena su odmarališta sa drvenim klupama i stolovima, a na dva mesta napravljena su i mala igrališta za decu sa ljuljaškama, klackalicama i drugim spravama.

Simbol koji se često koristi kako bi predstavio ovu planinu je spomenik na vrhu planine, podignut 1971. godine, u čast palim borcima iz Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda. Na ovoj planini nalaze se i dva manastira, Tresije i Pavlovac, koja su od velikog kulturno – istorijskog značaja za ovaj kraj i Srbiju.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Baćevac
Rent-A-Car - BaćevacIzleti/Ekskurzije - Baćevac
Drugi gradovi Beogradski okrug