Destinacije :: Zlatiborski okrug ::

Arilje smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Arilje se nalazi u zapadnom delu Srbije, pripada Zlatiborskom okrugu, a smešten je u slivu reka Velikog Rzava i Moravice. Arilje se često naziva i „grad maline“ jer se proizvodnjom ovog voća ovde bavi gotovo celokupno stanovništvo, a godišnje se proizvede preko 1.400 vagona ekstra klase svog jagodičastog voća, odabranih sorti.

Reka Veliki Rzav

Na samo par kilometara od centra Arilja nalazi se jedna od najčistijih reka u Evropi, reka Veliki Rzav. Na reci postoji čak osam plaža: Bosa noga, Urjak, Sonjine čari, Uski vir, Vukotici, Žuta stena, Viseći most, Šljunkara.

Bosa noga – najatraktivnija plaža na Rzavu

Najatraktivnija i za sada najuređenija je plaža Bosa noga. Nudi različite sadržaje od maja do oktobra meseca. Pored kafića ima teren za odbojku na pesku i veliku travnatu površinu na kojoj se održavaju koncerti poznatih rok grupa i tehno žurke.

Gradska plaža – Rzav

Gradska plaža je najbliža centru Arilja. Deo plaže ima pliću vodu sa obalom od betonskih stepenica (sa klupicama, ljuljaškama i klackalicama). Drugi deo je pogodniji za plivanje. Plaže spaja osvetljeno šetalište, koje je povezano sa glavnim putem ka Visočkoj banji.

Green Beach (Zelena plaža) – Rzav

Plaža Green Beach (Zelena plaža) nalazi se na domak plaže Žuta stena. Za ljubitelje mirnih, skrovitih mesta i romantične atmosfere Green beach je najinteresantnija od opcija na Rzavu.

Plaža Žuta stena

Plaža Žuta stena napravljena je u avgustu 2007. godine, a zvanično je počela sa radom 29. jula 2008. godine. Inače, iako je ovo privatna plaža, ulaz je besplatan, pa na njoj mogu da borave svi. Nalazi se 2km od centra Arilja, uzvodno reke Rzav, i do nje se dolazi asfaltnim putem. Plaža ima svoj parking koji je namenjen isključivo za goste i koji može da primi oko 60 automobila.

Na Žutoj steni možete naći niz sadržaja koji će vam priuštiti zanimljiv i nezaboravan boravak ovde. Pored letnjeg šanka i svih vrsta pića, u ponudi su sladoledi, sendviči i palačinke. Posebna pažnja posvećena je rekreativcima i ljubiteljima sporta. Žuta stena u svom kompleksu ima terene za odbojku, mali fudbal, veliki travnati prostor za bacanje frizbija i igranje badmintona, a tu su i stolovi za stoni fudbal, stoni-tenis i pikado. Deo kupališta namenjen je za vaterpolo. Ovde su uslovi idealni, jer je voda neverovatno mirna, a dubina je dovoljna da ne može nigde da se stoji. Uz sve to, plaža ima i skakaonicu.

Naravno, sadržaj plaže ne bi bio kompletan, kada i o najmlađima ne bismo vodili računa. Tako Žuta stena na svom prostoru ima i dečije igralište gde se nalaze ljuljaška, klackalica, ograđen prostor sa peskom i trambolinom.

Plaža ima oko 180 mesta za sedenje u bašti, i oko 40 ležaljki u ponudi. Toalet je dvodelni, posebno muški i ženski. Takođe, od aprila 2012. godine, plaža Žuta stena je uvrštena u Kamping asocijaciju Srbije, pa se ovde tokom letnje sezone, ali i izvan nje, okupljaju kamperi. Posebno za tu namenu, na plaži je napravljena brvnarica, koja se može koristiti za kuhinju i ostavu, jer je do nje dovedena struja i pijaća voda. U sklopu kampinga postoji 14 mesta, od toga 4 na parkingu za auto-kamp vozila, i 10 u “sadržajnom” delu za šatore i sklopive kućice.

U toku letnje sezone, na plaži se tokom večeri i noći često organizuju žurke sa DJ-evima, koncerti bendova, tematske večeri i slično. Ipak, posebna pažnja je na čuvenim ”dnevnim žurkama” koje se održavaju na Žutoj steni isključivo nedeljom. One su veoma popularne i nadaleko poznate u regionu po sjajnom provodu, gde se okupi i po nekoliko stotina ljudi.

Crkva Svetog Ahilija

Simbol grada Arilja je Crkva Svetog Ahilija posvećena je episkopu Ahiliju iz Larise (Grčka), borcu protiv arijanske jeresi i učesniku prvog Vaseljenskog sabora u Nikeji 325. godine. Ne zna se tačno kada su na Ariljsku visoravan stigli prvi grčki monasi, ali po dolasku u manastir koji je tu postojao preneli sumošti Svetog Ahilija. Kada je Sveti Sava, po povratku iz Nikeje osnovao Srpsku autokefalnu crkvu i uspostavio 12 episkopija, 1219. godine jednu je smestio u srednjevekovnu župu Moravice, pri crkvi koja je tamo već postojala. Tu prvu crkvu Svetog Ahilija zamenila je velelepna zadužbina kralja Stefana Dragutina, podignuta krajem XIII veka. Ova crkva i danas stoji kao najbolji i pravi svedok bogate prošlosti Arilja.

Stara škola ( 1834. godina)

U samom centru grada uz crkvu Sv.Ahilija nalazi se Stara škola koja je izgrađena 1834. godine. Škola je obnovljena u proteklih deset godina i koristi se kao Gradska galerija koja se bavi izlagačkom delatnošću umetničkih dela i predmeta muzejske i arheološke vrednosti, kao i širenjem vizuelne pismenosti kroz rad sa mladima u okviru likovnih radionica, samostalno ili u saradnji sa Komisijom za prevenciju bolesti zavisnosti SO Arilje.

Manastir Klisura

Manastir Klisura, nalazi se na levoj obali reke Moravice, u selu Dobrače, između kamenitih stena i planina, na 13 km od Arilja, na putu Arilje-Ivanjica. Ime manastira potiče od geografskog lokaliteta – klisura reke Moravica. Manastir je građen na temeljima nepoznate stare crkve, a tokom svoje burne istorije više puta je rušen i obnavljan. Današnji izgled dobija 1798. godine i postaje ženski manastir. Najznačajniji objekat manastirskog kompleksa je crkva posvećena Svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu, podignuta u XIII veku, po uzoru na tadašnju episkopsku crkvu u Arilju.

Crkva Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole podignuta je u XIII veku, u selu Brekovu, 20 km jugozapadno od Arilja. U centralnom delu crkvene porte dominira spomenik Aleksandru I Karađorđeviću, u vidu obeliska, koji je dva puta podizan i jednom rušen. Prvo je podignut 1940. godine u znak zahvalnosti velikog strategu u oslobodilačkim ratovima (1912 – 1918.) i ujedinitelju Južnih Slovena. Po postavljanju nove partizanske vlasti, srušen je do temelja 1946. godine. Ponovo je obnovljen 1997. godine.

Crkva Svete Trojice

Crkva Svete Trojice u Bjeluši je sagrađena između 1818-1820. godine na mestu stare crkvice brvnare. Crkva je izgrađena od lomljenog kamena, vezivana krečom i peskom a pokrivena šindrom. Zvonara je kasnije izgrađena, a zvono koje je kupljeno 1864. godine. Austrijanci su prilikom okupacije odneli. Sadašnje zvono kupljeno je 1920. godine. Crkva je osvećena 1819. god. na Svete Trojice, i posvećena je Svetim Trojicama. Crkvene dveri su napravljene od borovog drveta 1762. godine i verovatno su prenete iz crkve brvnare pa su zamenjene 1831. god.

Srednjovekovno utvrđenje Golubinjak

Iz srednjovekovne Srbije iz ovog kraja potiču i utvrđenje “Golubinjak” iznad Velikog Rzava u selu Visoka, a uz Rzav u selu Bjeluša nalazi se zaravan “Carevo polje“. Za utvrđenje Golubinjak ne postoje nikakvi pisani dokumenti, kao ni usmena predanja, osim pominjanja proklete Jerine. U narodu postoji verovanje da je Jerina zidala ovaj grad, međutim ne zna se da li su ostaci iz srednjeg veka ili datiraju iz rimskog perioda.

Carevo polje

Carevo polje – Na jednom delu zaravni je gomila kamenja koju meštani zovu careva gomila. Prema jednom od narodnih verovanja vojska nekog cara je logorovala ovde i zaostavštinu zakopala ispod gomile kamenja. Drugo verovanje kaže da je tu bila vojska Miroslava, brata Stefana Nemanje, a da je kamen prikupljan za izgradnju manastira Župljan. Po trećoj legendi Carevo polje je bilo zborno mesto vojske kneza Lazara na putu prema Kosovu.

Konak Serdara Jovana Mićića

Konak Serdara Jovana Mićića sagrađen je 1823. godine. Pripadao je ondašnjem knezu rujanskom, serdaru užičke nahije Jovanu Mićiću. Prema legendi, tadašnjem političkom velikanu, Tarabići su smelo prorekli smrt od gladi koja ga je posle promene dinastija i povratka Karađođevića i zadesila u zatvoru.

Strast srpskih političara za kvadratima na atraktivnim lokacijama nije zaobišla ni davnašnjeg kneza Mićića. Njegov konak u Čajetini sa pratećim objektima opasan zidinama, srušili su okupatori u Drugom svetskom ratu. Inače, za Konak Serdara bilo je karakteristično to da nije imao štale. Bio je namenjen samo za stanovanje ljudi i kao takav bila je prva prava gradska kuća u Arilju.

Rodna kuća narodnog heroja Stevana Čolovića

Rodna kuća, narodnog heroja Stevana Čolovića u Radobuđi, je spomenik narodno-oslobodilačke borbe, u njoj je živeo i radio narodni heroj Stevan Čolović. Tokom 1941. godine u njoj se nalazio štab partizanskog odreda ovog kraja. Tu su održavani sastanci i rađeni prvi pisani dokumenti ustanka.

Bila je centar za okupljanje i organizovanje naroda za borbu protiv okupatora. Danas se ovde nalazi Memorijalni muzej narodnog ustanka sreza Ariljskog, otvoren 22. Avgusta 1981. godine u čast četrdesetogodišnjice prvog oslobođenja Arilja od žandarma koji su služili okupatoru. Oružje, uniforma i drugi predmeti Stevana Čolovića vraćaju posetioce u vreme narodnooslobodilačke borbe.

Vodena pećina

U kanjonu reke Panjice, na granici sela Brekovo i Dobrače, nalazi se ulaz u Vodenu pećinu, prirodni fenomen koji tek treba speolozi da ispitaju. Brojne tajne koje krije pećina još uvek nisu dovoljno ispitane, već o njima uglavnom postoje samo svedočenja meštana ili onih odvažnijih koji su pokušali da dokuče misteriju koju ona krije.

Pećina je udaljena 20 km od centra Arilja, a do nje se dolazi kamenom stazom dužine 800 metara uz reku Panjicu, preko drvenih mostića. Neodoljiva priroda koja okružuje Vodenu pećinu, visoke stene, brojni slapovi reke Panjice i vodopadi.

Voda u pećini je vrlo hladna, gotovo ledena i za sada postoji samo pretpostavka da je vodena masa koja izlazi iz pećine, u stvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice i Okruglice u Bjeluši. Postoji verovanje da je pećina duga oko 10 km, ali ne i valjanih dokaza o tome. Ovaj dar prirode ima posebnu vrednost za stanovnike ovih sela, ali i čitavog Arilja, kao izvorište čiste vode, mesto za odmor i opuštanje. U klisuri Panjice Josif Pančić je otkrio endemsku vrstu biljke Campanula secundiflora.

Visočka Banja

U kanjonu Velikog Rzava, najnižem delu njegove klisure, u selu Visoka, nalazi se topli izvor mineralne vode Visočka banja, udaljena 40 km od centra Arilja.

Voda u Banji ističe iz podzemnog kolektora (jezera) po principu spojenih sudova, i pod sopstvenim pritiskom pronalazi otvore u stenama gde je najmanji otpor, a to je najniža tačka u kanjonu Rzava. Ističući iz kolektora, prethodno zagrejana u dubljim slojevima i izbijajući na površinu, meša se sa rečnom vodom i hladi se. Voda izbija iz dubina u vidu mehurića, na više mesta skoro pored samog korita Rzava, a delom i u samom vodotoku.

Ovakav tip kanjonskih izvora je “muzej prirodnih termalnih rariteta”, jedini ove vrste u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Posebno su retke “viseće terme”, izvori u stenama, iznad korita reke. Izvorišta se nalaze na 600 metara nadmorske visine. Prema predanju preživeli kosovski junaci, posle boja na Kosovu, kupali su se i vidali rane na ovom izvoru. O lekovitosti vode svedoči vrlo zanimljiva knjiga utisaka na stenama u banji, koju su ispisali mnogobrojni posetioci banje. U znak zahvalnosti urezivali su svoja imena, kako se nikada ne bi zaboravila čudotvornost ove vode.

Do banje se prilazi tik uz i niz reku, kamenim i betonskim stazama sa leve strane reke Veliki Rzav, preko drvenog mosta. Od put Arilje-Visoka do Banje vodi asfaltiran put u dužini od 4 km.

Manifestacije u Arilju

Brekovačko poselo

Brekovačko poselo je manifestcija koju organizuje Narodna biblioteka Arilja i amaterska pevačka grupa “Prvo zrno suncokreta“ iz Brekova. Održava se krajem septembra ili početkom oktobra meseca. Sadrži programe koje izvode muške i ženske pevačke grupe, KUD, duvački orkestar, frulaši, zdravičari, solo pevači, dueti.

Smotra stvaralaštva amatera Zlatiborskog okruga

Smotra stvaralaštva amatera Zlatiborskog okruga se održava se u oktobru mesecu, u prostorijama Gradske galerije u Arilju. Okuplja veliki broj slikara i skulptora Zlatiborskog okruga, a njihovi radovi se prikupljaju od juna meseca, zatim se izlažu u oktobru mesecu, a najbolji se šalju na Republičku smotru.

Dečiji pozorišni festival

Dečiji pozorišni festival – Ovu lepu manifestaciju organizuje Narodna biblioteka Arilje, a održava se od 20.-21.marta u sali Sokolskog doma u Arilju. Učestvuju predstavnici svih škola sa područja opštine Arilje, dramske grupe iz osnovnih škola, srednje školei Dečijeg vrtića iz Arilja. Tročlani stručni žiri vrednuje predstave, kao i individualne glumačke sposobnosti.

Zlatni kotlić Arilja

Zlatni kotlić Arilja je manifestaciju u organizaciji Kluba sportskih ribolovaca “Plovak“. Održava se u periodu septembar – oktobar već više od deset godina unazad. U ribolovu i kuvanju riblje čorbe takmiče se ekipe iz Arilja, ali i iz cele Srbije.

Sajam meda

Sajam meda je priredna i manifestacija koju organizuje Pčelarsko udruženje “ Savo Popović “ iz Arilja. Održava se na crkveni praznik Cveti (12.aprila), već više od deceniju unazad i to na Gradskom trgu. Ovde se može videti prodajna izložba meda, prerađevina od meda, opreme i pribora za pčelarstvo. Jedan od sadržaja su i predavanja koja koja organizuje Pčelarska organizacija Srbije. Tu je i kulturno – umetnički program (KUD, izvorne pevačke grupe, duvački orkestri, i drugo).

Ariljske zimske radosti

Ariljske zimske radosti – Manifestaciju organizuje komisija za prevenciju bolesti zavisnosti SO Arilje. Održava se za vreme školskog zimskog raspusta (januar – februar) i prati je filmski maraton, pozorišne predstave, sportski turniri (odbojka, košarka, šah, badminton, streljaštvo, stoni tenis), škola skijanja, slikarska radionica, internet radionice, kvizovi znanja, maskenbal.

Farbanje uskršnjih jaja

I ovu dečiju manifestaciju organizuje opštinska komisija za prevenciju bolesti zavisnosti i Dečiji vrtić. Održava se tradicionalno na Glavnoj ulici kao likovna radionica u kojoj deca iskazuju svoju kreativnost kroz farbanje jaja. Nakon oslikavanja organizuje se izložba jaja. Istovremeno vode se i razgovori i debate na temu tradicije, hrišćanstva i simbolike farbanje jaja.

Majski dani kulture

Majski dani kulture – Manifestaciju organizuje narodna biblioteka Arilje, a održava se u poslednjoj nedelji meseca maja, za vreme proslave gradske slave (28. maj), u prostorijama Gradske galerije, Sokolskog doma i na otvorenom u centru grada. Tada se organizuju se likovni, književni, pozorišni (profesionalni i amaterski), muzički programi, filmske projekcije, izložbe slika i skulptura.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Arilje
Rent-A-Car - AriljeIzleti/Ekskurzije - Arilje
Drugi gradovi Zlatiborski okrug