Destinacije :: Šumadija ::

Aranđelovac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Aranđelovac se nalazi u samom centru Šumadije, u podnožju planina Bukulja i Venčac, na 255 metara nadmorske visine. Iako je sam grad relativno kasno osnovan, poznato je da su mesta u njegovoj okolini bila naseljena još od praistorije, u prilog čemu govore i bogata nalazišta predmeta iz paleolita, keramike iz neolita, rimskog novca, nađeni u pećini Risovači, koja se nalazi nadomak grada, i njenoj okolini.

Kratka istorija Aranđelovca

Današnja teritorija aranđelovačke opštine bila je u sastavu provincije Gornje Mezije koja je predstavljala žitnicu Rimske imperije. Iako tokom srednjeg veka sam grad još uvek nije postojao, ovo područje je bilo relativno gusto naseljeno. U tom periodu sagrađene su mnoge crkve, kao što su crkva svetog Arhanđela u podnožju Venčaca, u selu Brezovac, koju je podigao srpski despot Đurađ Branković. Ona je jedna od najstarijih u okolini. Crkva iz nemanjićkog perioda nalazi se u podnožju Bukulje, u selu Bukoviku. U crkvi nema tragova zidnog slikarstva, osim jednog manjeg ikonostasa iz Miloševog doba. U periodu od 1832. do 1836. godine, podignuta je crkva brvnara u Darosavi.

Aranđelovac se nekada nazivao Vrbica

Vrbica, kako se nekada zvao Aranđelovac, bilo je naselje sa svega pedesetak kuća, koje se prvi put pominje 1718. godine, čiji su stanovnici služili uglavnom kao ispomoć vojsci. Tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka ustanici iz sela Vrbice i okoline su se značajno istakli u borbama. Kasnije, naređenjem kneza Miloša Obrenovića, na teritoriji ovog sela, 1837. godine, osnovano je naselje i to formiranjem nizova kuća i objekata na putu i raskrsnici prema Beogradu, Kragujevcu i Valjevu.

Crkva Sveti Arhanđel Gavrilo

Takođe, tokom 1859. godine knez je odredio da se podigne još jedna crkva po imenu Sveti Arhanđel Gavrilo, kao i da se ime varošice Vrbica promeni u Aranđelovac. Povećanjem broja stanovnika i daljim širenjem, grad se vremenom spojio sa Bukovičkom banjom, čiji se park danas nalazi u centru grada. U početku su meštani Aranđelovca i okoline živeli od poljoprivrede i ratarstva, da bi nešto kasnije počelo da se razvija vinogradarstvo i voćarstvo, a ni banjski turizam i proizvodnja bezalkoholnih pića na bazi mineralne vode iz bukovičkih izvora nije zanemarljiv.

Narodni muzej u Aranđelovcu

Narodni muzej u Aranđelovcu svoje aktivnosti je pre svega usmerio na izlaganje eksponata iz oblasti paleontologije, arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti, kao i eksponata koji će posetiocima približiti istoriju razvoja na prostorima kako samog grada, tako i cele oblasti Šumadije. Pored stalne postavke, u muzeju se mogu videti i druge izložbe različitih ostvarenja. Osnovan je 1981. godine, a smešten je na mestu stare bukovičke škole, u neposrednoj blizini bukovičke crkve Sv. Arhangel Gavrilo.

Pećina Risovača

Pećina Risovača, otkrivena 1953. godine, spada u sastavni deo muzeja i nalazi se na samom ulazu u grad. Naročito je interesantna jer su u njoj pronađeni arheološki ostaci staništa ledenog čoveka, kao i fosilni ostaci pećinskog medveda, mamuta, runastog nosoroga, bizona, pećinskog lava, leoparda, pećinske hijene, jelena i drugih životinja.

Dvor Staro zdanje

Dvor Staro zdanje jedna je od raskošnih građevina koja je pripadala dinastiji Obrenović, a čiju je gradnju naredio knez Miloš Obrenović u isto vreme kada je i promenio ime naselja i proglasio ga varošicom. Ovo zdanje je izgrađeno u stilu srpskog romantizma i nekada je zaista bilo impresivno i raskošne unutašnjosti.

Smešteno je u centru parka bukovičke banje i trebalo je da predstavlja Skupštinu kneževine Srbije. Međutim kraj izgradnje ove palate nije dočekao ni arhitekta Kosta Šreplović, jedan od najznačajnijih u XIX veku, niti sam knez. Iako je ovo zdanje proglašeno kulturnim dobrom pod zaštitom države, danas je, nažalost zapušteno i prepušteno zubu vremena.

Park Bukovičke banje (22 hektara)

Park Bukovičke banje jedan je od najvećih i najuređenijih parkova u Srbiji i prostire se na površini od 22 hektara. Izgradnja je planirana i zemljište kupljeno još 1849 godine, međutim sa njegovim podizanjem je započeto tek 1856. godine. Tada su nastale njegove staze, drvoredi, cvetnjaci i uređeno je prvo toplo kupatilo Đular.

Tridesetih godina XX veka pronađen je termalni izvor, pa je kako u okviru same banje, tako i parka došlo do nekih promena. Urađena je rekaptaža izvora Đular i Taplar, izgrađeno je moderno toplo kupatilo, otvoren bazen sa mineralnom vodom i hotel Šumadija.

U drugoj polovini XX veka u parku poznati i znameniti vajari izlažu svoje skulpture u slobodnom prostoru i taj celokupan ambijent je skup prirodnih lepota i umetničkih dostignuća kojima se Aranđelovac itekako može pohvaliti. Najveći broj skulptura u parku Bukovičke banje danas čine vajarska ostvarenja nastala u okviru Međunarodnog simpozijuma ”Beli Venčac”, a nekada su to, uglavnom, bile biste srpskih vladara. Ovaj simpozijum UNESCO je svrstao u red najznačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti.

Trg – Venac slobode

Prelepe skulpture su takođe deo prostranog i modernog novoizgrađenog trga Venac slobode, koji se nalazi u centru Aranđelovca. U sastav ovog trga ulazi i fontana. Na trgu se nalazi i nekoliko kafića gde gosti mogu posedeti i uz kaficu posmatrati šetače ili uživati u pogledu na sam centar grada.

Konjički klub

U gradu Aranđelovcu radi konjički klub, neprofitna, nevladina organizacija, osnovana 2008. godine, koja za cilj ima unapređivanje odnosa između čoveka i prirode, gde konj predstavlja sponu u kojoj novac nije preduslav za aktivno uključivanje zainteresovanih pojedinaca. Klub danas ima oko 200 aktivnih članova.

U redovne aktivnosti kluba spadaju upoznavanje sa konjima i šetnje, škola jahanja, treninzi i pripreme za takmičenja, terapija pomoću konja i druge. Značajan doprinos radu ovog kluba predstavljaju i volonteri koji svojimi idejama učestvuju u osmišljavanju novih programa i aktivnosti.

Akvapark

U poslednje vreme ova atrakcija grada Aranđelovca je naročito popularna, kako među Aranđelovčanima, tako i među turistima iz cele zemlje, pa i šire. Akvapark se nalazi u okviru luksuznog kompleksa, kongresnog i spa & wellnes centra – hotela Izvor. U okviru spa centra koristi se banjska, izvorska, termomineralna voda, prečišćena najsavremenijim filterima, a u sklopu akva parka postoje tri bazena, 12 tobogana za odrasle od kojih je najduži dugačak 120 metara, a najviši visok 22, tri tobogana za decu i mnoštvo drugih atrakcija. U okviru akvaparka se takođe organizuju mnogi događaji i koncerti. Osim brojnih vodenih atrakcija, u sklopu akvaparka se nalaze i tereni za tenis, košarku i mali fudbal, kao i klizalište u zimskom periodu.

Garaško jezero

Garaško jezero je udaljeno 10 kilometara od centra Aranđelovca i sastoji se iz tri rukavca i to Milićevići, Lekići i Vrbe. Sva tri rukavca su veoma bogata ribom. Za kampere i pecaroše, najpristupačniji su Miloševići i Lekići, a cena dnevne dozvole za pecanje se kreće od 5 do 10 evra. Od ribe u jezeru ima Beli klen, Crvenperka, Bodorka, Krupatica, Babuška, a od plemenitih tu su šaran, smuđ, som, amura i štuka.

Garaško jezero je veštačko i podignuti je 1976 kako bi se Aranđelovac snabdevao vodom iz njega. Leži na površini od oko 65 hektara, a najveća dubina mu je 22 metra. Ono predstavlja najpopularnije izletište aranđelovčana i u svom sastavu poseduje sportske terene, kao i veliki broj ugostiteljskih objekata.

Orašac

Orašac zauzima posebno značajno mesto u srpskoj istoriji. To je mesto gde su se na Sretenje, 15. februara, 1804. godine, prvi put nakon 400 godina vladavine Turaka okupile vođe tadašnje srpske države i hajduci željni da započnu bunu protiv Dahija, a potom i da oteraju Turke sa ovih prostora. Tom prilikom je za vožda odnosno vođu ustanika izabran Đorđe Petrović, kasnije od Turaka prozvan Karađorđe.

Kao posledica čvrstih i odlučnih dogovora postignutih toga dana, Turci su relativno brzo isterani iz beogradskog pašaluka, odakle je revolucija otpočela. Na ovom mestu je u čast podizanja Prvog srpskog ustanka podignut spomen – kompleks. Kompleks obuhvata crkvu, podignutu drugom polovinom XIX veka, čiji je arhitekta ostao nepoznat, zatim školu, sagrađenu 1932. godine, koja spada u jednu od najlepših građevina ove vrste u unutrašnjosti Srbije. Na beloj mermernoj ploči iznad ulaznih vrata stoji tekst, zahvalnica naroda Šumadije ustanicima.

Planina Bukulja

Planina Bukulja udaljena je samo 8 kilometara od centra Aranđelovca. Najviši vrh je na 696 metara nadmorske visine, tako da je ova prelepa planina idealna za visinske pripreme sportskih ekipa. Do samog vrha vode obeležene pešačke staze koje kreću iz banjskog parka. Na vrhu Bukulje je za posetioce otvorena osmatračnica visine 19 m, sa koje se pruža veličanstven pogled na veliki deo Šumadije.

Osmatračnica se nalazi na 660 metara nadmorske visine, a izgrađena je od armiranog betona, visine 19 metara, sa četiri terase i dva odmorišta – vidikovca i kao takva je jedinstvena u Srbiji. Sa vrha Bukulje mogu se videti Rudnik, Suvobor, Maljen, Ovčar, Kablar, Kosmaj, Avala, Gružanske planine i Pomoravlje.

Bukuljsko jezero

Na planini Bukulja nalazi se manje poznato Bukuljsko jezero, u narodu poznato kao Crvena bara. Mesto je skriveno šumom, a uloga ovog jezerceta je da služi kao rezerva vode za snadbevanje grada. Put do njega je nešto lošiji, tačnije zemljani i posut kamenom, ali je uglavnom ravan i lako prohodan. Mesto je idealno za odmor u prirodi sa društvom, a oko jezerceta nalaze još neki zanimljivi lokaliteti, poput potočića.

Smotra ”Mermer i zvuci”

Smotra ”Mermer i zvuci” može se pohvаliti 47 godinа dugom trаdicijom umetničkog stvаrаnjа i prikаzivanja. 4. jula 1968. godine održana je prva smotra nаjvrednijih muzičkih, folklornih, drаmskih, bаletskih, književnih, likovnih i filmskih ostvаrenjа. Posebno mesto u sećаnju onih koji prаte smotru ”Mermer i zvuci” zаuzimаju istаknutа imenа rаznovrsnih i renomirаnih umetnikа- književnikа, kritičаrа, rediteljа, teаtrologа, kompozitorа, dirigenаtа, novinаrа, publicistа, političаrа, kulturnih poslanika. Ova manifestacija se organizuje svakog leta i privlači brojne posetioce, željne kako izložbi, tako i koncerata, dobrih knjiga, pozorišnih predstava i drugih elementata kulturnog programa.

Proslava Sretenja i Dana državnosti

U Orašcu, nadomak Aranđelovca već se godinama obeležava jedan od najznačajnijih datuma srpske nacionalne istorije, 15 februar, dan dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka i Dan državnosti Republike Srbije. Na ovom mestu je u čast podizanja Prvog srpskog ustanka podignut spomen – kompleks. Deo kompleksa predstavlja i spomen česma, koja se nalazi nedaleko odatle, na lokaciji Marićevića jaruga.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Aranđelovac
Rent-A-Car - AranđelovacIzleti/Ekskurzije - Aranđelovac
Drugi gradovi Šumadija