Destinacije :: Bačka ::

Apatin smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Grad Apatin se nalazi na severozapadu Vojvodine, uz levu obalu Dunava. Veličanstvena priroda, razvijeni ribolov, nautički turizan i najmlađa banja Srbije skriveni su iza velikog simbola ovog grada – Apatinske pivare. Apatin, 35 kilometara udaljen od mađarske granice, danas je multietnički grad koji sa ponosom obeležava X vekova postojanja. Izvrstan geografski položaj grada, obilje plodnog zemljišta i šumoviti teren na obali Dunava čine ovo mesto veoma pogodnim za razvoj kultura i život ljudi, pa su se ovde smenjivali Sarmati, Kelti, Goti i druge grupe naroda.

Kratka istorija Apatina

Mesto je postalo utvrda tokom I veka nove ere, a 896. godine Ugari osnivaju svoju državu na ovim prostorima, iako je većinsko stanovništvo slovensko. Apatin svoje ime duguje reči „opatija“, a prvi put se spominje 1011. godine. Zna se da je ime dobio kao deo poseda Kaločke biskupije. Srednji vek donosi veoma oskudne podatke, iako znamo da se panonijom u XIV i XV veku prostežu feudalna imanja, sa oblasnim gospodarima oko čijih se utvrda naseljeva lokalno stanovništvo, a izgleda da je i u Apatinu bio isti slučaj – ribari, lađari, lovci i vodeničari činili su osnovu stanovinštva. Ono što znamo je da se 1417. godine Apatin pominje kao posed despota Stefana Lazarevića, da bi 1541. godine pao pod tursku vlast.

Apatin je, zajedno sa Somborom i Prigrevicom, jedno od mesta koje prihvataju stanovništvo koje se pod Arsenijem III Čarnojevićem selilo sa juga. Godina 1748. ostala je zapamćena u istoriji grada, jer je tada Apatin kolonizovan nemačkim stanovništvom, a autohtono stanovništvo je raseljeno u okolna mesta. Tako je ovo vreme kada grad dobija svoje savremene obrise, jer se pravi prostorni plan grada, podiže glavni gradski trg sa crkvom u blizini pristaništa, a otvaraju se i škole, podižu javne zgrade, zanatske radionice i neke od prvih stambenih zgrada na ovim prostorima.

Međutim, grad je gotovo u potpunosti razoren katastrofalnom poplavom krajem XVIII veka kada je voda bukvalno sa sobom odnela pola naselja, ali na sreću ovo nije uspelo da uspori razvoj grada koji je pokretalo zanatsvo, trgovina i brodogradnja.

Grad je poslednji put kolonizovan 1945. godine, kada je ovde doseljeno preko 1.000 boračkih porodica iz Like, te je demografska slika promenjena – ali neke tradicije prevlađuju, pa u Apatinu možete čuti priče o čuvenim alasima, razvoju ribarstva i brodogradnje, anegdote o najvećim primercima ulovljenih riba, ali i o vrlo zanimljivim vodenicama.

Prve vodenice su građene još u srednjem veku, a posebne su po tome što plove. Na plovilu se nalazila drvena kuća za vodeničara i mehanizam za melevenje žita, a ove vodenice su kasnije koristili i Turci. Zna se da je Apatin u XVIII i XIX veku bio najveći centar mlinarstva u severnoj Bačkoj, a vrhunac ovih vodenica dostignut je u poslednjoj deceniji XIX veka nakon čega počinje upotreba parnih mlinova – ali je poslednja vodenica radila sve do zime 1961. godine, a da je nisu uništile dunavske sante leda, možda bi i danas okretala žrvanj.

Hram posvećen Saboru Svetih Apostola

Apatin je i najveća luka na Dunavu posle Novog Sada, a već na samom ulasku u grad dočekaće vas pravoslavni hram posvećen Saboru Svetih Apostola. Hram je podignut na samoj obali reke, u srpsko-vizantijskom stilu, a izgrađen je od apatinske opeke i u potpunosti čuva duh stare srpske tradicije. Unutrašnjost hrama je živopisana, a kako je Sveti Pavle zaštitnik Apatina, svakog 13. jula ovde se obeležava Pavlovdan.

Katolička crkva Uznesenje Marijino

Druga, starija crkva je katolička – Uznesenje Marijino, i predstavlja jedan od najboljih primera „podunavskog“ baroka, a njena raskošna unutrašnjost i Crna Bogorodica čine veoma atraktivne ostatke nemačke kulture XVIII veka. Kult Crne Bogorodice sa Isusom bio je naročito izražen tokom XVIII veka, a nekoliko primeraka ovakve predstave Bogorodice predmet su brojnih istraživanja i sugerišu mnoga pitanja, a svakako je jedna od najvećih atrakcija Apatina.

Odmah pored ove crkve nalazi se i jedan od najraskošnijih primeraka trnovog drveta koje je visoko preko 15 metara. Pretpostavlja se da je doneto iz Jerusalima 1795. godine, na dan postavljanja kamena temeljca crkve. Trnovo drvo liči na bagrem, a najpoznatije je kao drvo od kojeg su rimski legionari napravili podsmešljivu krunu Isusu pre njegovog uspinjanja na Golgotu, i bez ovog venca je nazmisliva predstava raspeća Isusa Hrista. Inače, interesantno je da je ovo drvo 1996. godine, na praznik Svetog Ilije udario grom, ali se drvo nije predalo, i svake godine je malo više.

Apatinska Sinagoga

Apatinska Sinagoga svakako je jedna od najznaimljivijih građevina ovde. Podignuta je 1885. godine u neorenesansnom stilu, ali nakon II svetskog rata, sa nestankom jevrejskog stanovništva, sinagoga biva preuređena u baptističku crkvu. Ipak, nikakve izmene na građevini nisu vršene, sem postavljanja krsta u kamenu ploču na vrhu zgrade. Jedinstvenost sinagoge je i polihromni mural na tavanici koji je po sadržaju netipičan za judaizam i ispisan je tekstom koji bi trebalo čitati u ogledalu.

Gradska kuća – Najdominantnija građevina Apatina 

Najdominantnija građevina Apatina svakako je njena veličanstvena gradska kuća. Velika jednospratna građevina sa ukrasnim četvrtastim tornjem i kupolom, izgrađena je početkom XX veka u dominantnom stilu bečke secesije. Gradska kuća nalazi se u samom centru grada, i za nju se vezuju mnoge lepe uspomene Apatinaca, pošto se ovde, u prelepom ambijentu održavaju venčanja.

Zavičajni muzej

U Apatinu možete posetiti više malih muzeja i etno zbirki, pa se Zavičajni muzej sa eksponatima donetim iz Like i Banije nalazi u Domu kulture, gde možete videti istorijsko, etnološko i sociološko obeležje materijalne i duhovne kulture krajišnika, kao i razne predmete od upotrebne vrednsti, ali i oružje, muzičke instrumente i delove narodnih nošnji.

Etno kuća Margita (1927. godina)

Još jedan od muzeja koji je jednako interesantan je autentična etno kuća Margita, izgrađena 1927. godine. Ova kuća je reprezentativni primer porodične kuće imućnije porodice ovog kraja, izgrađena od čuvene apatinske „klinger“ cigle, od koje su uostalom građeni i mnogi objekti u Budimpešti i Beču. Kuća je sačuvana u autentičnom ambijentu, sa nameštajem sa početka XX veka, dok posebnu vrednost čine jedinstvene kaljeve peći, koje su i danas u funkciji.

Apatinska pivara je jedna od najstarijih sačuvanih zgrada u gradu

Jedna od najstarijih sačuvanih zgrada u gradu, i jedna od najstarijih pivara u zemlji osnovna je upravo u Apatinu davne 1756. godine. Stari deo objekta pleni svojom jedinstvenom fasadom i lepotom, te je Apatinska pivara sa razlogom vrhunska turistička destinacija, a i nju ćete naći u neposrednom centru grada.

Apatin je i druga po veličini luka na Dunavu

Apatin je i druga po veličini luka na Dunavu, i međunarodna marina koja raspolaže velikim kapacitetima, a ovde se nalaze i nautički i ribolovački klub, pa nautika doživljava pravu ekspanziju. Takođe, u marini je smešteno i nekoliko vrhunskih restorana sa atraktivnim položajem na vodi.

Apatin je pravi raj za sve ljubitelje pecanja i mušičarenja, kao i lova

Grad sa ovako dugom tradicijom ribolova, sa Apatinskim ritom pravi je raj za sve ljubitelje pecanja i mušičarenja, a dobro je razvijen i lovni turizam, u šumama „srpske Amazonije“, kako poklonici zovu guste šume Gornjeg Podunavlja.

Ovde možete sresti jelene, srne, divlje svinje i drugu trofejnu divljač, mada će pravim ljubiteljima prirode posmatranje ptica predstavljati pravo zadovoljstvo: ovde vas očekuje čak 280 različitih vrsta, od kojih su neke veoma retke, poput orla belorepana, crne rode ili kormorana. Specijalni rezervat prirode odlikuje netaktnuta priroda prašumskog izgleda, stoletna autohtona šuma, bare i močvare. Ovaj park prirode deo srednjeg toka Dunava koji svojom raznovrsnom florom i faunom čini jedinstveni ekostitem u Srbiji.

Termalna banja Junaković

Prestižnu ponudu Apatina čini sasvim jedinstveni banjski kompleks – Junaković udaljen oko 4 kilometra od centra grada. Prvi termalni izvori otvoreni su davne 1913. godine, i detaljne analize vode pokazale su da Apatin ima isti kvalitet vode kao i Karlove Vari, Harkanj ili Lipik. Međutim, veliki banjski kompleks dugo je čekao na izgradnju, te je njegova prva faza završena 1983. godine, da bi se ozbiljno nastavilo sa radom tek 2000. godine.

Banja Junaković danas je jedna od najsavremenijih i najmodernijih velnes i spa centara u Srbiji, sa velikim kapacitetima i veoma raznovrsnom ponudom tretmana rehabilitacije i lepote. Vode ove banje izviru sa gotovo 800 metara dubine i dosežu temperature od 50 stepeni, a pored kompleska od 10 otvorenih bazena, banja ima i zatvoreni bazen, saune, fitnes centre i teretane.

Do banje Junaković saobraća i gradski prevoz sa više redovnih linija dnevno. Banja uživa u fantastičnoj prirodnoj okolini, izmeštena iz urbanog centra, a kroz park-šumu oko banje vodi i staza zdravlja.

Apatin je i pravo mesto za ljubitelje biciklizma

Apatin je i pravo mesto za ljubitelje biciklizma, jer odlična putna infrasturktura i ravan teren pružaju obilje mogućnosti za vožnju kroz nepregledna polja, šume i močvare, a biciklom možete i do banje.

Gastronomska tradicija Apatina na Dunavu

I za kraj – najslađe. Gastronomska tradicija Apatina na Dunavu zasnovana je naravno na dugoj vezanosti čoveka za reku, pa ovde možete probati sasvim jedinstvene riblje specijalitete, bilo u samom gradu, bilo u nekoj od čuvenih čardi na reci.

Ukoliko ste u mogućnosti, svratite na “Apatinske ribarske večeri”

Ako ste ljubitelj ribljih čorbi i paprikaša, ”Apatinske ribarske večeri” treba odmah da upišete u vaš kalendar manifestacija za obaveznu posetu, a u okviru ove letnje scene organizuje se i atraktivna trka starim apatincima – rečnim čamcima.

U Apatinu se održava mnoštvo interesantnih manihestacija

Apatin je domaćin i međunarodne turističke kajak-kanu veslačke Dunavske regate, sa više od 50 godina dugom tradicijom. Ovde se održavaju i druge manifestacije, od tradicionalnih ”Belih Poklada” i ”Majskih svečanosti” sa kulturno-umetničkim sadržajima, preko ”Ličkog višeboja” kao prikaza viteške, sportske tradicije sa trkom u vrećama, vučenju kuke i drugim disciplinama, do ”Čika Savinog kotlića” – pravog Kupa šampiona u kuvanju tradicionalnog alaskog ribljeg paprikaša.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Apatin
Rent-A-Car - ApatinIzleti/Ekskurzije - Apatin
Drugi gradovi Bačka