Destinacije :: Niški okrug ::

Aleksinac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Ovaj lepi, ravničarski grad prostire se na obe obale Sokobanjske Moravice i u njemu živi tek četvrtina ljudi vezanih za Aleksinac, dok je većina raspoređena u čak 72 sela koja pripadaju ovoj opštini. Ako je sudeći po arheološkim nalazištima razbacanim u okolini, ova pitoma kotlina pružala je dom ljudima još tokom praistorije.

Kratka istorija Aleksinca

Rimsko doba ovde je osnovalo Gornju Meziju, a kotlinom i dan danas prolazi stari Via Militaris, doduše kao regionalni železnički drum koji povezuje Bliski Istok sa Evropom. Iako su ovi krajevi pripadali staroj Nemanjićkoj Srbiji, prvi pomen ovog grada nalazimo tek 1516. godine, i to u turskom defteru grada Kruševca.

istorija aleksinca1

Pretpostavlja se da je svoje ime dobio, po gazdi čuvenog hana i kafane, nekog Alekse. Iako oslobađan od Turaka u oba srpska ustanka, Aleksinac ne ulazi u Miloševu Srbiju sve do 1833. godine, kada je Knjaz i zvanično dobio Hatišerif koji potvrđuje njegovu vlast i teritorije. Sve do ustanaka u Hercegovini, Aleksinac prolazi kroz period obnove i pravog procvata, kao važno pogranično mesto baštini važne institucije, sa kojima dolaze bogati trgovci, državni činovnici i velikodostojnici i sa njima Aleksinac postaje važan i bogat trgovački centar.

istorija aleksinca2

Tako recimo, 1865. godine ovde postoji čak 230 varoških dućana i 36 mehana – reklo bi se više nego danas, a iste godine otvorena je i prva fabrika, Pivnica Johana Apela. Sa borbama u kojima je Srbija oslobađala sve više teritorija od Turaka, Aleksinac je sve dalje i dalje od grance i sve manje i manje značajan grad, okružen Negotinom, Vranjem i Pirotom. Tako je istorija Aleksinca polako vezana za rudnike i rudarstvo, kao jedno od mesta sa najdužom rudarskom istorijom u Jugoslaviji, a kraj XX veka zatvorio je i najveću jamu, duboku 750 metara.

istorija aleksinca3

Aleksinac ima veoma dobre ideje za razvoj turizma

Aleksinac se danas za svoj opstanak bori i veoma dobro osmišljenim razvojem turizma. Sa velikom nadom dočekano je otvaranje starog simbola Aleksinca, nekadašnjeg motela Morava. Takođe, i rekonstruisani hotelski kompleks Bosphorus pripada prestižnoj Karvansaray grupi hotela i pravi je signal da su značajni potencijali Aleksinca i njegove okoline konačno prepoznati.

U Aleksincu je sve blizu i svuda može pešice

Ovo malo, mirno mesto ima svoj poseban ritam – koji karakterišu sporiji hod penzionera i trčkaranje mališana. Sve je blizu i svuda može pešice. Aleksinac se može pohvaliti i veoma lepim gradskim šetalištem, koje je samo srce letnje ponude grada sa preko 500 stolica u baštama kafića. Već od ranog jutra laganim ritmom pune se bašte u senkama drveća i penzioneri lagano bistre novine uz jutarnju kafu, a ove bašte ostaće pune tokom čitavog dana, samo dok je lepog vremena.

Ovde se nalazi i nekoliko izvanrednih restorana gde možete probati lokalne varijante tradicionalnih specijaliteta, poput „ćevapa na čačkalicu“ ili popularnog „voza“ – a „ništa bez ladni špriceri“.

„Na Moravi vodenica stara“ – Važna Aleksinačka manifestacija

Svakog leta ovde se održava i važna manifestacija pod nazivom „Na Moravi vodenica stara“ koja je izvanredan povod da posetite ovaj kraj i upoznate se sa jednom od gotovo zaboravljenih srpskih tradicija. Posevećena promovisanju folklora, etno stvaralaštva i života pored reke, ova manifestacija poseban akcenat stavlja na riblje specijalitete, pa se smatra i pravim gastronomskim doživljajem.

 

Južna Morava i njene vodenice

Inače, na Južnoj Moravi, nekada je žrvnje vrtelo 20-ak rečnih vodenica, kojima je društvo pravilo preko 40 potočara na manjim i većim pritokama ove velike reke. Selo Lipovac mesto je gde, na Svetostevanskom potoku i stari kamen melje žito i kukuruz već više od jednog veka. Nekada se ovde čekalo i po nekoliko dana da se samelje žito, a na kamenu mlevene žitarice ponovo dobijaju na ceni, i sada ispred svog imena dodaju pridev: organsko.

Ovim krajem obnavljaju se stare vodenice, pravi spomenici narodnog graditeljstva; oko sebe čuvaju dah misterije i narodnih predanja, tajnovitih mađija i religijskih obreda. Tako su vodenice polako zavrtele i aleksinački turizam, te se, netipično, ide iz Aleksinca u njegova lepa, mala sela. Etno turizam, alternativni izvori energije, spojevi najmodernijih tehnologija sa starim, tradicionalnim načinima donose novi ugled čitavom ovom kraju.

Jedno od ovih sela – Korman, mesto je gde ćete se svakim korakom vraćati po 20 godina u istoriju; dočekaće vas sa pogačom i solju, posaditi u avliji ili pored ognjišta, a kuće od tugle obnovljene su i vraćen im je autentičan izgled, pa su pravi muzeji u kojima se živi na način naših predaka. Kuvanje u crepuljama i na ognjištima, štrikanje, heklanje i pletenje prućem samo su neki od starih zanata koje ovde možete na tenane učiti.

Bovansko jezero

Naravno, ne možete doći u Aleksinac, a ne otići na Bovansko jezero. Oko 15 kilometara udaljeno od grada, Bovansko jezero odavno je jedno od najpopularnijih u Srbiji, pa dnevno ume da ugosti i do 3000 posetilaca. Ovo jezero dugo je osam kilometara i uređeno je za kupanje na onim mestima gde je najšire i najdublje.

Kafići, ležaljke i suncobrani tek su početak ponude ovih lepih, belih plaža. Odbojka na pesku, tereni za ekipne sportove i određena mesta za izletnike gde je dozvoljeno paliti vatru proteklih godina dobili su i „pojačanje“ pa ovde postoji vrlo atraktivan jedriličarski klub koji nudi obuke i opremu za razne sportove na vodi.

Aleksinac ima veliki broj ineteresantih mesta koje možete obići

Među popularnim izletištima posebno se izdvaja manastir Sveti Stefan u Lipovcu, crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu i crkva Svetog Arhangela u Deligradu.

Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu

Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu zaista je vredna svih 7 kilometara pređenog puta. Fantastična građevina krije romantičnu istoriju, jer je podignuta na mestu pogibije ruskog pukovnika Nikolaja Rajevskog, na kome je zasnovan jedan od najvoljenijih likova ruske klasične literature: Grof Vronski.

Pukovnik Rajevsi poginuo je 1876. godine, kao dobrovoljac, a ispred samog ulaza u crkvu i dalje stoji skromni spomenik. Ova crkva ima mnoga imena – Šarena, Ruska ili Crkva Ljubavi podignuta je prema zamisli grofice Marije Rajevske, njegove snahe. Iako građena prema ruskim planovima, crkvu odlikuje klasičan grčki krst sa masivnom kupolom koju krase uski prozori, ali ono što svakako upada u oči je divna, mozaička fasada od keramičkih ploča naizmenične crvene i žute boje, što joj donosi sasvim jedinstveno mesto u istoriji ukupne srpske arhitekture.

Izdvaja je i predstava samog Nikolaja Rajevskog u svečanoj uniformi, koja krasi zapadni zid, ali i retka predstava krunisanja cara Dušana u Skoplju. Interesantno je da u okolini Aleksinca postoji i druga Crkva posvećena Svetoj Trojici – poznatija pod nazivom Šumatovačka. Ova skromna, jednobrodna građevina pleni svojim jednostavnim vidom, a njena predivna šumovita okolina nalazi se među omiljenim izletištima meštana, pa spas od vrele letnje žege mnogi pronalaze i oko ove crkvice povučene daleko od grada u mir i spokoj predivne šume.

 

Aleksinac ima bogat noćni život

Aleksinac je mirni gradić udaljen je svega 200 km od Beograda i 30 km od Niša, a izvanredna prirodna okolina čini ga jednim od gradova koji će vam mnogo više ponuditi svojom okolinom nego svojim gradskim ulicama. Mada treba napomenuti da je ovo i odlično mesto za večernji provod sa ozbiljnom klupskom scenom – od rok Pressinga i živih sviriki, do tradicionalnog kafanskog provoda.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Aleksinac
Rent-A-Car - AleksinacIzleti/Ekskurzije - Aleksinac
Drugi gradovi Niški okrug