Jezero Perućac Bajina Bašta, Zapadna Srbija

Jezero Perućac

Jezero Perućac čini fantastični ekosistem jednog od najlepših veštačkih jezera u Srbiji. Nalazi se na desnoj obali Drine, odnosno uz samu granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovo jezero, udaljeno 13 kilometara od Bajine Bašte, nalazi se u samom kanjonu planine Tare, sa njene divlje, osojne strane. Nastalo je pregrađivanjem toka Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“, a ova akumulacija dugačka je čak 54 km, te zauzima čitav kanjon Tare sve do Višegrada.
Širina kanjona, a sa njime i širina jezera varira od svega stotinu metara, do preko kilometra. Ovo izuzetno veliko jezero mestimično ima dubinu koja prelazi i 80 metara, a njegovo prirodno dno i obale uglavnom su kamenite i stenovite. Sama konfiguracija terena čini njegove obale dosta strmim, pa je jezero veoma duboko već nekoliko metara od obale.
Perućac je omiljeno izletište podno Tare

Perućac je sve popularnije turističko mesto i jedno od omiljenih izletišta ljubitelja kupanja, pecanja, splavarenja i raftinga. Tu postoji tek nekoliko restorana i kafića, hotela i vila za privatni smeštaj, a letnja sezona, zbog blizine ''surove'' Tare ovde traje nešto kraće, pa tek krajem juna temperature vazduha, ali i jezera postaju dovoljno prijatne za kupanje.
Perućac jezero Plaža

Plaža jezera uređena je na splavovima koji su privezani za obalu, pa ima i jedinstvenu karakteristiku da se može pomeriti ka dubini jezera ukoliko je vodostaj niži. Ova plaža sasvim je uređena i opremljena tuševima i kabinama za presvlačenje. Pored kupanja i uživanja, gosti ovde mogu iznajmiti i raznovrsnu opremu za sportove na vodi poput kajaka, pedalina i kanua, a svake godine sve je popularnije spuštanje čamcem niz Drinu.


Reka Vrelo

Jezero Perućac je i pravi raj za mališane, zato što ima pontone na kojima se nalaze i bazeni za decu, a tu su i tobogani i igrališta. Kroz ovo naselje teče i verovatno najkraća reka na svetu. Izuzetno hladna i dosta široka, reka Vrelo dugačka je tačno 365 metara, pa se za nju često kaže da je „bistra ko oko, duga kao godina“. Veliki, moćni izvor iz koga izbija mlečno bela voda reke Vrelo na svom nevelikom toku ima sve: lepo uređen ribnjak u kome možete i maziti ribe, staru vodenicu na desnoj strani, te čak i jednu pritoku - maleni potočić koji se u Vrelo uliva sa leve strane. Takođe, tu su i dva mosta, sve dok ne stigne do veličanstvenih slapova i vodopada kojim se reka survava u jezero sa više od 10 metara.


Opise i slike smeštaja na Perućcu možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 60/100

Ocena: 75/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: jezero perućac, bajina bašta, drina, zapadna srbija, tara, Reka Vrelo, jezera u srbiji, kupanje u srbiji, plaže u srbiji, Perućac, Perućac Srbija, Perućac slike jezera, Perućac Bajina Bašta, Perućac Tara, Perućac slike, Perućac plaže, Perućac kupanje, Perućac opis, Perućac recenzija, Perućac utisci, Perućac iskustva, Perućac tekst, Perućac informacije, Perućac plivanje, Perućac pecanje, Perućac reka vrelo, Perućac izlet, Perućac izletište, Perućac kajak