Gučevo planina Loznica, Zapadna Srbija

Planina Gučevo (779 mnv)

Planina Gučevo predstavlja još jedno bajkovito mesto u Srbiji, pogodno za begstvo od gradske vreve i udoban boravak u prelepom prirodnom ambijentu. Nalazi se iznad Loznice i Banje Koviljače, severno od Boranje, dinarske planine u Podrinju, zapadnom delu Srbije i u prostoru koji Drina u luku zatvara sa zapada i severozapada.
Gučevo je planina bogata mineralnim izvorima

Brojni potoci koji izviru na planini i kroz nju otiču prema reci Jadar i Drini, raščlanjuju joj strane i čine pejzaž i prirodne lepote ove planine neodoljivim. Na njoj takođe izbijaju i termo – mineralni izvori banje Koviljače. Najviši vrh planine je Crni vrh, nalazi se na 779 metara nadmorske visine, na njenom severozapadnom završetku, iznad Koviljače i nedaleko od Loznice. Na samom vrhu nema potoka i izvora jer je krečnjačkog sastava.
Šta obići i posetiti na Gučevu

  1. Spomen kosturnicu
  2. Spomenik Darji Aleksandrovnoj
  3. Planinarski dom i turističko-ugostiteljski objekat (gde se nalaze i tereni za fudbal, odbojku, kao i dečije igralište)
  4. Banju Koviljaču (u podnožju Gučeva)

Ovu planinu krase stoletne šume, uglavnom bukove, koje svojim vrhovima dodiruju nebo i koje presecaju uređene staze, kao stvorene za šetnju, odmor i rekreaciju posetioca u čije duše će se nakon višesatnog boravka na ovoj planini, neizostavno useliti i njen spokoj. Pored šuma, planinu krase livade prepune procvetalog lekovitog i šumskog bilja, koje tako opojno znaju da zamirišu u vreme kosidbe.
Sport i rekreacija na Gučevu

Na severnoj strani planine, na nadmorskoj visini od 550 metara, sagrađen je planinarski dom i turističko-ugostiteljski objekat, koji je ujedno i najveći planinarski dom u Srbiji, Vidikovac. To ime je dobio zato što se na samo 80 metara od kompleksa nalazi vidikovac sa koga se pruža najlepši pogled na reku Drinu i Republiku Srpsku.
Spomen kosturnica na Gučevu

Spomen kosturnica posvećena junacima izginulim u čuvenoj bici na Drini tokom Prvog svetskog rata nalazi se na ovoj planini i predstavlja njen značajni kulturno istorijski spomenik. U njoj su i sahranjene sakupljene kosti žrtava. Na planini poznavaoci ove bitke još uvek mogu da prepoznaju izukrštane pruge rovova, zemunica i kratera koji svedoče o ovom sukobu.
Bitka na Drini (1914.)

Bitka na Drini predstavlja niz borbi koje su vodile snage Kraljevine Srbije, duž grebena podrinjskih planina Gučeva, Boranje i Jagodnje, prirodnog grudobrana zapadne Srbije, sa ciljem da zaustave drugi pokušaj Austrougarske da prodre u Srbiju, tokom 1914. godine.Gučevska bitka (1914.)

Gučevska bitka je započeta 8. septembra 1914. godine i ovo je bila jedna od najtežih i najkrvavijih bitaka, poznata je i kao jedna od prvih rovovskih borbi iz Prvog svetskog rata. Srpski i austrougarski rovovi bili su na veoma maloj udaljenosti, koja je na pojedinim kotama iznosila svega 5-7 m. Ovako mala udaljenost između srpskih i austrougarskih rovova bila je radi paralisanja austrougarske artiljerije, koja je bila daleko nadmoćnija od srpske.

Osnovni cilj austrougarske ofanzive, da se probije kroz centar i opkole srpska krila, nije ostvaren i pored opšte nadmoći neprijatelja i početnih uspeha. Ipak, padom kota 708, Eminove vode i Kulišta, 6. novembra palo je i Gučevo, a jedinice kombinovane divizije morale su da se povuku na desnu obalu reke Štire. U borbama na Gučevu srpske trupe imale su znatne gubitke, ali su ostvarile svoj cilj parališući austrougarsku vojsku na ovom delu fronta skoro dva meseca.


Spomen kosturnica (1929.) i spomenik Darji Aleksandrovnoj

Nа Crnоm vrhu nаlаzi sе spоmеn kоsturnicа pоdignutа 1929. godine u znаk sеćаnjа nа bоrbе vоđеnе tоkоm Prvоg svеtskоg rаtа. Nа spоmеniku је sаrkоfаg sа nаtpisоm: Gučеvski hеrојi u bоrbi 1914. gоdinе, а ispоd njеgа је аrhitrаv sа Nјеgоšеvim stihоvimа: Blаgo onom ko dovijeka živi imao se rašta i roditi. Оkо spоmеnikа је urеđеn vidikоvаc, sа kојеg sе pružа prеlеp pоglеd nа Pоdrinjе, Pоcеrinu, Sеmbеriјu i Мајеvicu. Interesantno je da su u ovoj grobnici sahranjeni zajedno posmrtni ostaci srpske I austrougarske vojske.Nedaleko od kosturnice se nalazi spomenik Darji Aleksandrovnoj, ruskoj herojini, dobrovoljcu bolničarki koja je sa samo 26 godina stradala 2. oktobra 1914. u borbama koje su se vodile na Gučevu, tačnije na koti 708 Eminove vode.
Paraglajding na Gučevu

Na Gučevu postoje paraglajding klubovi koji koriste upravo ovu planinu kao svoje polazište za skokove. Start je obično sa nadmorske visine od 760 metara, gde se nalazi i savršen vidikovac, i sleće se u Banji Koviljači ili Sunčanoj reci. Posebnu pažnja posvećena je vremenskim uslovima, ne samo radi sigurnosti letača, već i zbog uživanja u letenju. Let traje oko 20-30 minuta, zavisno od vremenskih uslova.
Opise i slike smeštaja u Banji Koviljači možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 92/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: planina gučevo, spomen kosturnica na gučevu, bitka na gučevu, Gučevo, Gučevo planina, Gučevo slike, Gučevo bitka, Gučevo opis, Gučevo informacije, Gučevo šta videti, Gučevo kosturnica, Gučevo spomenik, Gučevo Loznica, Gučevo Banja Koviljača, Gučevo vidikovac, Gučevo planinarski dom, Gučevo sport, Gučevo teren za fudbal, Gučevo teren za košarku, Gučevo dečije odmaralište, Bitka na Drini, Gučevo Bitka na Drini, Gučevska bitka, Gučevo paraglajding, Gučevošta obići, Gučevo iskustva, Gučevo utisci, Gučevo hajking, Gučevo hiking, Gučevo pešačenje, Gučevo planinarenje