Dobropotočka crkva Krupanj Krupanj, Zapadna Srbija

Dobropotočka crkva Krupanj (pretpostavka XV vek)

Dobropotočka crkva posvećena je Uspenju presvete Bogorodice, a smeštena je na oko 1 kilometar severno od Krupnja, na samoj granici sa selom Lipenović. Inače, nekada se ovo selo zvalo Dobri Potok, što je potvrđeno u osmanskom popisu iz 1528. godine, da bi tokom vremena ime sela Dobri Potok bilo zamenjeno imenom Lipenović.
Istorija Dobropotočke crkve

Podizanje ove crkve pripisuje se dalekim vremenima, a samo je pretpostavka da je iz XV veka, međutim nema tačnih podataka o njenoj izgradnji. Takođe, ovo je i jedna od prvih pravoslavnih crkva podignutih u čitavom Podrinju. Uz samu crkvu nalazi se i staro groblje sa neobičnim kamenim nadgrobnim spomenicima, crkveni park gde dominiraju drvene zgrade-sabrašice, kao i zidane građevine u kojima su smeštene muzejske postavke. U sklopu parka nalaze se i dve podzemne kapele posvećene Svetom Prokopiju i Svetoj Petki.
Na ulazu u portu Dobropotočke crkve smeštene su mala i velika kapija i na obe kapije se nalaze po tri krsta, a ispod krova po jedna dvostrana ikona koja prestavlja Uspenja Presvete Bogorodice.
Takođe, ispred male kapije postoje dve ploče: jedna je napisana u čast Knjaza Miloša Obrenovića koji je prisjedinio Krupanj i Rađevinu, Kneževini Srbiji 1834. godine, a na drugoj ploči je predstavljen istorijat same crkve. Dobropotočka crkva je zidana od drveta, tačnije hrastovine, uključujući i sam krov, dok ikonostas potiče iz 1826. godine koji je i dan danas potpuno očuvan.
Svakog 12. jula ovde se organizuje ''Petrovdanski sabor''

Jedna tradicionalna manifestacija vezana je za Dobropotočku crkvu. Naime, na Petrovdan (12.jula) svake godine u porti crkve, kod etno i muzejskih zdanja održava se kulturno-duhovni događaj pod nazivom ''Petrovdanski sabor'', kada se organizuje nadigravanje momaka i devojaka u narodnim kolima. Tom prilikom mladić i devojka koji pokažu najbolje veštine i najduže izdrže u kolu kao nagradu dobijaju po dukat.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatan


Autor fotografija: NS


Tags: Dobropotočka crkva, Uspenju presvete Bogorodice, Dobri Potok, Dobropotočka crkva Krupanj, Dobropotočka crkva Loznica, Dobropotočka crkva Zapadna Srbija, Dobropotočka crkva istorija, Dobropotočka crkva slike, Dobropotočka crkva opis, Dobropotočka crkva recenzija, Dobropotočka crkva Petrovdanski sabor, Dobropotočka crkva dobri potok